USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Більше не дорожчатиме? В Україні обмежили експорт соняшникової олії

19 Квітня 2021 22:43
Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства й асоціація Укроліяпром погодили граничні обсяги експорту соняшникової олії на 2020/2021 маркетинговий рік (МР, вересень-серпень) на рівні 5,38 млн тонн для стабілізації ринку.

Підписано відповідний меморандум, повідомили на сайті міністерства 19 квітня.

«Ми вийшли на консенсусне рішення, яке задовольняє всі сторони. Певний оптимальний обсяг експорту олії, з одного боку, заспокоїть внутрішній ринок і наших споживачів. З іншого боку, узгоджений граничний обсяг жодним чином не вплине на наші міжнародні зобов’язання, і ми збережемо статус лідера на світовому ринку експортерів такої продукції», – зазначив глава Мінекономіки Ігор Петрашко.

Відомство з посиланням на дані Державної митної служби повідомило, що за сім місяців нинішнього МР на зовнішні ринки поставили 3,52 млн тонн соняшникової олії за очікуваного експорту на рівні 5,52 млн тонн до підписаного меморандуму.

Читати ще: В Україні рекордно подорожчала соняшникова олія: причини

У Мінекономіці уточнили, що в 2020/2021 МР виробництво цього продукту передбачено на рівні 5,92 млн тонн за внутрішнього споживання 400 тисяч тонн. Тож прогнозований обсяг експорту соняшникової олії перевищує на 140 тисяч тонн обсяг, який узгодили в меморандумі.

«Ми за цивілізовані правила гри. Підписання меморандуму зніме напруження, яке виникло так само на внутрішньому ринку, а також буде важливим сигналом для міжнародних партнерів України», – зазначив гендиректор асоціації Укроліяпром Степан Капшук.

Раніше повідомляли, що Антимонопольний комітет України з’ясовує причину зростання роздрібних цін на деякі продукти. У лідерах за подорожчанням вказали яйця, цукор і соняшникову олію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Бандура Показати IP 19 Квітня 2021 23:14
Та ви що? Не пройшло й півроку. А раніше про це не можна було подумати?
Дєд Показати IP 20 Квітня 2021 09:00
Ринок відрегулює казали вони... Домкрати як же ж так? Це вже планова економіка, ги

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus