USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Блогер показав, як МВС покриває нелегальний видобуток бурштину

7 Січня 2018 07:00
Блогер Денис Казанський 4 січня потрапив на нелегальний бурштиновий «клондайк» у селі Шебедиха Житомирської області, який охороняють сили МВС.

Репортаж блогер розмістив на своєму сайті.

Він розповів, що під виглядом старателя проїхав в одній з машин через блокпост Нацгвардії і потрапив на копальню, де побачив як працюють копачі.

«Машини з обладнанням для видобутку бурштину їдуть через блокпост абсолютно відкрито, і просто платять бійцям за проїзд», – додав Казанський.

Він пояснив, що потрапити на копальню йому допомогли місцеві старателі на умовах повної анонімності.

Щоб зійти за старателя блогеру довелося накинути брудну спецівку і гумові бахіли. На «клондайк» група вирушила рано вранці, ще до сходу сонця. Робота на копанках починається зі світанком.

На годиннику лише 7 ранку, але на роздовбаній сільській дорозі, що веде від Олевська до сіл Обище і Шебедиха, вже жвавий трафік. Загалом - це вбиті до крайнього ступеня породження радянського автопрому. Найпопулярніша машина тут - «УАЗик «таблетка». Вона ж «буханець». Місткий, дешевий, а головне - прохідний транспорт, здатний пересуватися розкислими лісовими дорогами і болотистою місцевістю. Також часто можна побачити «Ниви», «бобик» і «Луази».

Автомобілі йдуть один за одним. Колона з десятків машин стягується до блокпосту.

Попереду стоять люди. Кілька бійців Нацгвардії одягнені в форму, поруч з ними стоять ще якісь невідомі хлопці, один з них в масці-балаклаві. Автомобілі гальмують біля них, потім проїжджають далі. Знімки блокпоста через скло Казанський робив як при в'їзді, так і при виїзді, в різний час, тому одні фото темніші, інші - світліші.

Якість фото погана, але людей в формі Нацгвардії на знімку можна розрізнити.

«Зверніть увагу на цей жовтий автомобіль, який перетинає блокпост. Він ще зустрінеться нам на «клондайку», - наголошує блогер.

Своє спілкування з людьми на блокпосту водій знімати забороняє. Авто з Казанським без перешкод проїжджає через нацгвардейців, і група вирушає до місця видобутку. Людей в січні помітно менше, ніж було навесні і влітку. Все-таки в новорічні свята бажаючих копати бурштин не так багато. На всю широчінь старателі розгорнуться тільки в квітні.

За словами блогера, йому вдалося дізнатися, що спочатку Нацгвардія дійсно охороняла нелегальні родовища і перешкоджала видобутку. «Але потім відомому житомирському авторитету на прізвисько Пірат нібито вдалося «вирішити питання» з керівництвом МВС, і видобуток знову запрацювала під спільним контролем правоохоронців і братви», – додав Казанський.

Розкислою дорогою група виїжджає на «клондайк». Попереду видно машини старателів. У тому числі і той самий жовтий мінівен, який раніше бачили на блокпосту.

Проїхавши трохи далі, видно, як з усіх боків кипить робота. У брудній рідині з помпами возяться кілька сотень людей. У сезон старателів на великих копальнях зазвичай буває по кілька тисяч.

А це так звана «фішка» - зовнішнє спостереження бандитів, виставлене на перехресті доріг. У разі наближення незнайомих авто з підозрілими номерами людина в машині попереджає охорону на блокпосту, а ті дають сигнал старателям.

Так виглядають вже відпрацьовані місця в Олевському районі, де старателі вже все перекопали. Випалена пустеля, на якій ліс знову виросте в кращому випадку через десятки років. Ці старі «клондайки» просто кидають, і ніхто не проводить на них ніякої рекультивації. Чи не відновлюється родючий шар, не проводиться висадка дерев.

Якби така рекультивація проводилась, то відновити знищені ділянки лісу можна було б набагато швидше.

Після того, як вояж на «клондайк» був завершений, Казанський вирішив заглянути в відділення поліції Олевська, щоб взяти коментар у місцевих співробітників МВС. Там мені вдалося поспілкуватися з начальником Олевської поліції майором Олексієм Зозулею. У відповідь на моє припущення, що Нацгвардія покриває нелегальний видобуток бурштину, Зозуля запевнив, що таких фактів немає:

«Відпрацьовували таку інформацію, але вона не підтвердилася. Підключали співробітників Овруцького міжрайонного відділення СБУ, зараз контролюємо роботу всіх постів, я перевіряю регулярно. За видобутком бурштину - глобальної видобутку немає. «Партизани» намагаються вискакувати, але ми реагуємо, 29 грудня вилучили 6 помп».

Насправді, для того, щоб дізнатися, йде видобуток бурштину чи ні, навіть не обов'язково їздити на «клондайк». Досить просто відкрити відповідну групу «Вконтакте» і подивитися фотографії, які викладають самі старателі.

29 декабря ... Комусь пощастило перед новим роком.

Таким чином, за підсумками чергової поїздки в місця масової нелегального видобутку бурштину можна констатувати, що грабіж надр триває, як і раніше. І представники влади про це чудово знають, оскільки все відбувається за згодою співробітників МВС і у них на очах.

«Як я вже неодноразово писав раніше, реальний вихід із ситуації тільки один - легалізація діяльності старателів і спрощення процедури отримання ліцензій для видобутку бурштину. У цьому випадку діяльність старателів набуде більш-менш цивілізовані форми, а тіньові доходи бурштинової мафії будуть офіційно надходити до бюджету у вигляді податкових зборів. Заборонами ж бурштинову лихоманку зупинити не вийде. Занадто легкі і дуже великі гроші можна заробити таким чином.

Але далі розмов в справі легалізації справу так і не просунулася. Нардепи саботують голосування в Раді. А чиновники розуміють, що в разі легалізації видобутку бурштину, прокуратура, МВС, СБУ і всілякі Розенблати втратять величезний обсяг тіньових доходів. А кому хочеться втрачати валізи чорної готівки, та ще й перед виборами?» - підсумував блогер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
шевченко Показати IP 7 Січня 2018 08:45
разве это страна?
Валерий до шевченко Показати IP 7 Січня 2018 10:58
Да, эта страна называется Украина. Только нею управляют люди, которые ее ненавидят. Они имеют паспорта граждан Украины, но все что украли прячут в офшорах. Слава Порошенко. Ура!!!
хехъ до Валерий Показати IP 8 Січня 2018 17:41
Порошенко не хуже и не лучше каждого из нас!!! Хватит лгать...Мы все - африканцы. Правда у них дороги лучше. В Африке. И не яйцом нужно было в Овоща кидать а камнем. Кстати, наградили того парня?
Дядя Показати IP 8 Січня 2018 16:56
Чокнуті полішуки, уроди після вас мертва земля,їдьте в Польщу на роботу,а то нищіте останнє
Джек Показати IP 8 Січня 2018 20:38
Той блогер ше живий чи вже Лапін його закопав

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus