USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Бунт на кораблі: чому морпіхи відмовилися надягати нові берети від Порошенка

25 Травня 2018 17:41
23 травня в Україні відзначили новий день морської піхоти. Раніше його святкували 16 листопада.

Здавалося б, всі вже звикли до перенесення свят з ідеологічних міркувань. Але цього разу глухе невдоволення військових нововведеннями вихлюпнулося назовні і перейшло у відкриту фронду.

Десятки піхотинців з Феодосії, які тепер служать на території, підконтрольній Україні, відмовилися зняти звичний для них чорний берет і надіти бірюзовий. Саме таку зміну дрес-коду напередодні анонсувала влади. Такого в новітній історії України ще не було.

«Страна» розбиралася, чому не сподобалися морпіхам нові берети і оновлене свято.

Навіщо перенесли День морського піхотинця

Петро Порошенко підписав указ про встановлення нового Дня морської піхоти під час візиту до Миколаєва.

«Виходячи з нашого власного історичного календаря, прийняв рішення встановити новий День морської піхоти України, який відтепер буде відзначатися на державному рівні 23 травня. Підписав відповідний указ», - повідомив Порошенко.

Крім того, він заявив, що з цього дня колір беретів українських морських піхотинців набуває відтінку морської хвилі.


На «власному історичному календарі» зупинимося докладніше.

Судячи з дати, президент взяв за основу свята події столітньої давності. 23 травня 1918 гетьман України Павло Скоропадський видав указ «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби».

Таким чином українська влада продовжує курс на легітимацію України як продовжувачки УНР, а не УРСР, чиї кордони ми успадкували.

Відзначимо, що попередня дата Дня морпіхи - 16 листопада - була далеко не комуністичної. Її встановили вже після здобуття незалежності - коли морські піхотинці нової України зачитали присягу новій державі.

З цього випливає, що незалежність 90-х років ХХ століття, яка триває донині, цінується українськими ідеологами нижче, ніж період УНР, який тривав лічені місяці і закінчився розгромом.

Та й велика частина цих місяців пройшла за німецької окупації. У всякому разі період Скоропадського, чий указ ліг в основу указу Порошенко - так вже точно. І ці паралелі трохи насторожують - чомусь за основу нового «історичного календаря» незалежної країни береться період прямого зовнішнього управління.

Що не так з новими беретами

Але не стільки старі дати, скільки нові головні убори стали головним болем українських морпіхів. Через них збунтувалося цілий військовий підрозділ.

Частина військовослужбовців 1-го Феодосійського окремого батальйону морської піхоти під час офіційної церемонії заміни головних уборів відмовилася зняти чорні берети. Про це вони повідомили в Instagram.

Піхотинці-бунтівники розповіли, що під час обговорення нової форми вони пропонували залишити чорний колір хоча б у діючих військовослужбовців - адже вони давали свою клятву саме на чорному береті.

«Морські піхотинці 1-ФОБМП відмовилися зраджувати клятву і вийшли в парадному строї під час урочистостей у своїх українських чорних беретах. Збереження символіки є символом збереження боєздатності і традицій, залишків колективів, які вели і ведуть боротьбу з ворогом, не тільки в рядах морської піхоти, але і всіх ЗСУ», - йдеться в повідомленні.

У Facebook опублікували фотографії, як морпіхи марширували по Миколаєву в чорних беретах - рівно в той момент, коли Порошенко представляв нову форму.

Службовці Першого Феодосійського окремого батальйону морської піхоти. Фото - Анатолій Вовненко

Однак за ці «балачки в строю» морпіхів, які пережили кримські події і воювали в АТО, просто списали в запас.

Начальник прес-центру ВМС Олег Чалик запевнив, що всі, хто відмовився надіти нові берети, звільнені в запас.

«23 травня пу Миколаєві відбулася церемонія зміни форми одягу для морської піхоти за участю Президента України. Є відповідний наказ, обов'язковий для виконання. Одним із елементів є зміна чорного берета на новий - кольору морської хвилі. Дехто з морських піхотинців відмовився змінити берети піхоти. Серед них більшість вже звільнені в запас. Це їх особиста позиція. Але більшість морських піхотинців надягла нові берети», - сказав Чалик.

З слів офіцера не зовсім зрозуміло - чи були вони в запасі на момент питання беретів або їх звільнили вже після інциденту. Але факт «бунту на кораблі» у наявності.

«У морської піхоти є реальна, а не фейковий історія»

Люди, що мають відношення до армії, почали обговорювати в соцмережах скандал з черговою заміною беретів і історичних змістів. Обурений пост на цю тему написав феодосійський піхотинець і ветеран АТО Борис Лисий:

«23 травня раптом виявилося Днем морської піхоти України. Тому що: 100 років тому, якийсь ставленик німецьких окупантів на прізвище Скоропадський, уявивший себе Верховним Воєводою Української Армії і Флоту, видав указ про створення морської піхоти України. Указ, який за великим рахунком, ніяких реальних наслідків не мав і увійшов в історію як один із гучних, але порожніх папірців - зліплений численними претендентами на український престол столітньої давності.

Але, тим не менше, нашим свідомим рехворматорам цього цілком вистачило, щоб обрати дану дату в якості Дня МП.

У той же час, зазначених безмізких рехворматоров ніяк не збентежив той факт що українські морські піхотинці вже мають своє свято - 16 листопада. Свято, яке на превеликий жаль і зазначених рехворматоров, і інших їм подібних «борців з тоталітарним минулим» - не має нічого спільного ані з тим самим минулим, ані з однієї із суміжних держав. Оскільки заснований в Україні саме в 1992-му році, в день, коли була вперше прийнята «Присяга Морського піхотинця України».

У 2014-му саме морпіхи всерйоз мали намір тримати оборону в Феодосії, саме вони спробували чинити опір «ввічливим» - хоч якось, хоч одними кулаками ... багато з підрозділів, які тоді були в Криму, можуть похвалитись таким? (вомусь у героїчного героя льотчика Мамчура, на відміну від морпіха Баранюка, ніяких «слідів опору» на обличчі не спостерігалося зовсім).

А потім була війна, і були втрати, багато чи мало - а це як рахувати ... кому і мільйон - статистика, а кому один-єдиний «двохсотий» - більш ніж дохр*на ...

Коротше кажучи: у морської піхоти України вже є історія. Реальна, а не рейкова, столітньої давності. СВОЯ історія. Але ...

Реформаторам - що їм з тієї історії ... Для них історія на дві частини ділиться: історія давніх часів, про які що не збреши - все до місця; і та історія, яка починається з цих самих «довбанутих» реформаторів: їх дати, їх свята, їх форма, і все таке інше - головне щоб вони, ніде і ніколи не воювавші, значилися найголовнішими авторитетами і основоположниками традицій.

Ну а що з цього приводу думають ті, які реально воюють і які реально створюють реальну історію ... та хто вони взагалі такі, щоб їх питати? Ніхто і кликати ніяк, Гайдукевич з В'ятрович - наше все. Коли скажуть - тоді і святкувати, якого кольору берет намалюють - такого і носити».


Прихильники влади пояснюють, що чорний берет потрібно було поміняти, оскільки такий же був у морських піхотинців СРСР. На це в соцмережах заявили, що влада при цьому не поспішає міняти радянську застарілу зброю і інші порядки.

«Чорний берет - совок? Може, спочатку доречніше було б поміняти совкову зброю на щось новіше? Те, що 50-х, 60-х, 70-х, 80-х років? Як же так ми ганебно воюємо з радянським? А на нове грошей не вистачає. Вистачає тільки на берети», - пише користувач Наталя Кабаровська.

Інші армійські новації

Заміна Дня морпіхів - не перший інцидент, який викликав роздратування багатьох військових. Найбільше обговорень було навколо заміни берета десантників і впровадження нового армійського вітання – «Слава Україні!».

Для десантури блакитний берет довгі роки був символом честі і гордості. Однак Петро Порошенко в листопаді 2017 року вирішив замінити його на темно-бордовий колір. Це викликало негативну реакцію десантників, які назвали новий колір берета «мусорським».

Навіть брат нардепа Мустафи Найєма Масі, який відслужив більше року в десантних військах і воював в АТО на посаді командира взводу, відгукнувся про реформу у ВДВ вкрай негативно.

«Це дно якесь. Блакитні берети - це гордість десантників. Бордовий або краповий колір берета завжди був відмітним знаком Внутрішніх військ. Чесно кажучи, ставлюся до цього кольору негативно, так як пам'ятаю ці берети ще з Майдану. Нещодавно знову побачив ці берети в Києві, подумав, вони повернулися. Заміна кольору беретів - це дурість», - розповів Найєм.

Більшість опитаних виданням військових кажуть, що блакитні берети нікуди не подінуть і будуть надягати їх в приватному порядку. А крапові носити тільки на офіціозні заходи.

Справа в тому, що в українських і російських Повітряно-десантних військ - один корінь: Радянська армія. ВДВ в ній створював уродженець України Василь Маргелов. Тому соромитися цього минулого українські солдати резону не бачать.

Загалом негативну реакцію викликало у службовців ЗСУ і обов'язкове вітання «Слава Україні! - Героям слава».

«У нас не УПА, у нас українська армія. Мій дід мене не зрозуміє - він живий і дуже навіть за Україну, але без націоналізму. Армія - це держава. І вона повинна бути в стороні від політики. А від цього вітання політикою несе за милю», - розповів один з військовослужбовців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
АНАТОЛЬ_ Показати IP 25 Травня 2018 18:24
Треба шоб мазепинки носили а не берети
Григорій Показати IP 25 Травня 2018 18:35
Хлопці - молодці. Підтримую. Свою історію потрібно шанувати, а не топтатися по ній. Це не підстилка - не сподобалася - викинув, настелив нову. А нашій "владі" пора запамятати - ми - не бидло і не стадо, яким вона хоче одноособово і безапеляційно керувати. Ми - народ цієї землі, і право голосу в нас ніхто не відбере.
Богдан Сташинський Показати IP 25 Травня 2018 19:12
Це схоже на похорон скоріше, а не на свято ....
До Григорыя Показати IP 25 Травня 2018 21:05
Ці більше фанатично предані своєму родові військ ( морська піхота) ніж десантно-штурмові розвідувально ударні війська (крилата піхота ).
Ще не зовсім свідоми Показати IP 25 Травня 2018 21:28
Наступний етап реформування українського війська - заміна шкарпеток. І я щиро вірю, що вказана мною надпотужна реформа значно посилить українські військових. Головне, визначити правильний колір носків. А для цього необхідно створити штаб з фахівців та дорадчих комітетів активістів біля нього. Головне, всі будуть при роботі.
Я Показати IP 26 Травня 2018 06:24
Морпіхи молодці.... А десантура - фуфло....поміняли їм берети - ні один не пискнув...
До ще не зовсім Показати IP 26 Травня 2018 09:11
Реформується все шо не потребує великих грошей.
Бармалєй Показати IP 26 Травня 2018 09:44
Придурки присягали Батьківщині чи берету? Які традиції у того берета, адже десь в 60-х роках поміняли безкозирки на цей чорний берет. Традиції совка? Кому вони нафіг треба такі традиції? Якщо совок такий милий їх серцю, то чи стануть захищати Україну
До Бармалея Показати IP 26 Травня 2018 13:02
Бунтувати тепер в армії модно і по поводу і без . Сам бачив бунти у 2014 році в 51 омбр (розформована за позор тіпа)
скептик Показати IP 26 Травня 2018 15:06
разом з чорними беретами треба залишити кирзові чоботи із смердючими онучами. теж традиція. на жаль, іншою традицією в українській армії стає волюнтаризм - що хочу, те роблю
Еее до скептик Показати IP 27 Травня 2018 09:59
Який же Ти тупий!
Микола Показати IP 27 Травня 2018 08:37
Ватнодовбонуті готові все залишити, аби зберегти свій маразм про "нашидедиваівалі". В такому разі давайте і зброю залишимо у вигляди рушниць зі штиками зразка 1812 року і кавалерію відродимо з будьоновками. Кожен час диктує свій дизайн,свою естетику та ергономіку. Все що було, повинно цінуватися та зберігатися в музеях та підручниках з історії.
Макуха Олег до Микола Показати IP 28 Травня 2018 10:08
З моїх двоюрідних дідів по батьку Єгор Васильович Макуха - загинув, Михайло Васильович Макуха - загинув, Костантин Васильович Макуха - повернувся з орденами, Василь Васильович Макуха - повернувся з орденами, вмер з осколком, Іван Васильович Макуха - повернувся з орденами інвалідом (розтрощені ноги), Антон Васильович Макуха - повернувся з орденами, наймолодший мій рідний дід Петро Васильович Макуха - був вивезений 15 -ти річним пацаном на німецькі рудники . Так от "микола", мої діди воювали за нашу землю, за наші сімї, за нашу честь. Не смій торкатися їх світлої памяті. Я не бройлер, який не знає хто його батько, дід, прадід, який не знає що з ним буде завтра.
лора Показати IP 27 Травня 2018 09:42
кто остановит преступления\ дебилизм \ маразм \слабоумие \парубиев\вальцманв\гройсманов и пр, которая захватила власть?неужели честь и совесть - уже не присущи настоящим военным...выполнять преступные приказы- это уже соучастие...военные очнитесь...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus