USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Через безвіз зросла кількість українців, які шукають роботу в Європі

29 Липня 2017 07:00
Масова трудова міграція змусить роботодавців або підвищувати зарплати, або завозити мігрантів з найбідніших країн світу, пише Страна. ua.

“Таке враження, що всі сидять на валізах. Більшість будівельників, з якими ми працюємо, збираються в Європу на заробітки”, – зазначив глава Союзу захисту підприємництва і власник невеликої компанії з виробництва вікон Сергій Доротич.

МАЙСТРИ ГОЛОСУЮТЬ НОГАМИ

Із його слів, тенденція до зростання трудової міграції була помітна всі останні роки, але безізовий режим надав їй помітне прискорення.

“Дійшло до того, що запис до майстрів, які роблять скіс після встановлення вікна, – на три тижні вперед. Тобто вікна ми можемо поставити зараз, але “красу” наведуть майже через місяць. Такого дефіциту майстрів не було, напевно, навіть до кризи, на хвилі будівельного буму”, – розповів Доротич.

За даними Держприкордонслужби, за місяць безвізу (станом на 11 липня) з України в Європу виїхало понад 95 тис. чоловік.

Це більше ніж удвічі перевищує показники перетину кордону з ЄС щодо віз. І, судячи з ажіотажу навколо біометричних закордонних паспортів (у багатьох містах підприємливі посередники торгують не тільки послугами з оформлення документів, але навіть місцями в чергах в паспортні столи), “втеча” українців з країни буде ще більш масовою.

Зрозуміло, що далеко не всі їдуть на роботу. Але і таких чимало.

“Та й ті, хто їде по безвізу просто так – Європу подивитися – цілком можуть почитати місцеві оголошення, поспілкуватися з потенційними роботодавцями і навіть залишитися на сезонні роботи”, – зазначила аналітик порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна.

І чим більше буде тих, у кого вийде ось так, експромтом, знайти роботу, тим більше буде кликати їхати інших.

“Сарафанне радіо в таких справах спрацьовує безвідмовно”, – запевнив Доротич.

ВЛАШТУЮТЬ ВСІХ

Зі слів Пашкіної, вакансій від європейських роботодавців у нас завжди було багато, а з безвізом їх число виросло ще на 10 %.

Традиційно найактивніші – польські і угорські компанії, які самі страждають від жорсткого дефіциту фахівців після того, як тамтешні жителі поїхали за кращою долею до Західної Європи.

“Шукають різноробочих, кваліфікованих майстрів на виробництво, будівельників, сезонних робітників, хоча є і вакансії для фахівців з вищою освітою, найчастіше IT і лікарів”, – розповіла Тетяна Пашкіна.

Зарплати в перерахунку на гривню стартують з 15-20 тисяч і можуть досягати 50-60 тисяч на місяць.

Наприклад, 20 тисяч пропонують пакувальникам одягу в польському інтернет-магазині, 30 тисяч обвалювальнику м’яса на м’ясокомбінаті в Чехії, 35 тис. грн, –меблярам на естонське виробництво, 45 тис. – робітником на фінській фермі і т.д.

“Зрозуміло, що у нас представникам робітничих професій такі зарплати і не снилися. Максимум, на який можна вийти, працюючи з ранку до ночі, – 10-15 тисяч гривень. Тому їдуть і будуть їхати”, – впевнена Пашкіна.

Згідно з опитуванням rabota.ua, 41 % респондентів збираються скористатися безвізом як способом просто виїхати і на місці – в Європі – приглянути собі роботу. Ще 31 % опитаних зізналися, що вже шукають можливість виїхати в ЄС. Не зацікавилися можливим працевлаштування за кордоном лише 28 % опитаних.

Зі слів Пашкіної, компанії із Західної України першими відчули такий настрій громадян на своєму бізнесі: подібного дефіциту сезонних сільськогосподарських робітників, продавців, офіціантів і багатьох інших спеціальностей регіон не знав уже давно.

Східноєвропейським же роботодавцям наш безвіз виявився до речі. Вони роблять все, щоб дістати якомога більше щодо кваліфікованої і дешевої української робочої сили.

Наприклад, незважаючи на формальну заборону на працевлаштування за безвізом, Польща і Угорщина офіційно дозволяли “туристам” з України виконувати сезонні роботи до 90 днів. Трудову візу потрібно буде оформляти лише в разі більш тривалої роботи в цих країнах. Але, по-перше, на той час чоловік вже увіллється в місцевий ринок праці і без особливих складнощів зможе отримати запрошення від роботодавця, по-друге, за мігрантами в Східній Європі стежать не так вже й пильно, щоб в разі чого не можна було залишитися працювати нелегально, кажуть експерти.

За даними керівника секретаріату, головного експерта Ради підприємців при Кабміні Андрія Забловського, зараз закордоном працює від 4 млн. До 8 млн. українців.

“Згідно з опитуванням GFK, збираються спробувати влаштуватися в Європі ще близько 3 млн. чоловік. І чим гірша економічна ситуація в країні, тим більшою буде армія заробітчан”, – говорить він.

Головне досягнення безвізу – він помітно прискорив шлях середньостатистичного українця до жаданого європейського роботодавця – візи (а значить і 35 євро плюс довідки з роботи і банку) не треба, квиток на автобус можна купити від 200 грн.

“Загалом, економ-пакет став доступний практично кожному”, – резюмує експерт.

А Тетяна Пашкіна стверджує, що справжній розмах “трудового паломництва” до Європи ми зможемо оцінити через 3-4 місяці, коли “першовідкривачі” влаштуються і покличуть за собою інших.

КОЛИ РОЗЩЕДРЯТЬСЯ РОБОТОДАВЦІ?

Поки українці масово пакують валізи, вітчизняні експерти будують все більш фантастичні прогнози можливого впливу трудової міграції на наш ринок праці.

Економіст Ерік Найман упевнений, що роботодавці будуть просто змушені підвищувати зарплати, щоб утримати персонал. І при цьому підвищувати ціни на свою продукцію або послуги, щоб компенсувати зростання витрат. Це призведе, з одного боку, до зростання інфляції в Україні, з іншого – до закриту багатьох невеликих підприємств.

“Не всі підприємства виживуть, – сказав Найман в інтерв’ю. – Наприклад, ті ж будівельні компанії. У нас будівельники мають $ 300-500, а в Польщі або в Ізраїлі – $ 2-2,5 тис. Це буде штовхати до того, що тисячі будівельників з України переїдуть в інші країни. Це означає, що не всі будівельні компанії зможуть фізично добудувати свої об’єкти. Якщо вони піднімуть різко зарплати, то їм належить підвищувати і вартість квадратного метра. Згодом нерухомість подорожчає. І це приклад тільки на рівні будівельної компанії. Теж саме буде в харчовій промисловості та інших сферах, які працюють на внутрішній ринок і попит, а не на експорт. А це означає, що пропозиція товарів і послуг в Україні у 2018 буде знижуватися, буде падати рівень виробництва і тягти за собою зростання цін на українську продукцію на нашому ринку “.

З експертом згоден і Сергій Доротич.

“Уже зараз хороші фахівці виставляють такі цінники, що потягнути їх може далеко не кожен бізнесмен. Тим більше, що ростуть витрати на інші складові виробництва: комплектуючі, комуналку й інші, а платоспроможного попиту немає. Якщо так піде далі, дрібні фірми будуть змушені або закритися, або повністю перейти на сімейний підряд “, – говорить він.

Про тенденції поступового підвищення зарплатних запитів українців говорить і Тетяна Пашкіна.

“Стандартні апетити” при переході на нову роботу – плюс 30% до колишнього окладу. І роботодавці все частіше погоджуються на такі умови “, – стверджує експерт.

Втім, поки реальні пропозиції роботодавців все одно нижчі за очікування здобувачів. Наприклад, за даними work.ua, у професійній категорії “Адмiнiстрацiя, керівництво середньої ланки” середня пропонована зарплата становить 9,5 тис. грн., а запитувана в резюме потенційних претендентів – 11,8 тис. грн. У категорії “Бухгалтерія” розрив між реальними і бажаними окладами становить 2 тис. грн. (6,5 тис. грн. проти 8,5 тис. грн), в категорії “Дизайн, творчість” – 1 тис. грн. (8,6 тис. грн. проти 9,7 тис.), у продажу – 1,2 тис. грн. (10 тис. проти 11,2 тис. грн) і т.д. Якщо підсумувати всі пропозиції роботодавців і все “хотілки” претендентів, то вийде розрив в 1,3 тис. грн (8 тис. грн проти 9,3 тис. грн). Це та надбавка, яку українські фахівці зможуть вибити у начальства вже в майбутньому.

Адже тепер українським компаніям доведеться конкурувати за робочу силу не тільки один з одним, але і з європейськими колегами. І боротьба ця буде не з легких.

“Найбільш дефіцитними стануть робочі спеціальності, але й офіси під загрозою. Адже якщо, наприклад, менеджер отримує 10-15 тис. грн, він цілком може повісити піджак в шафу і влаштуватися обробляти рибу в Данії за 40 тис. грн”, – вважає Пашкіна.

Правда, на її думку, розкидатися грошима просто так бізнес не стане – розщедриться тільки якщо йтиметься про виживання.

“У підсумку 10-15 тисяч гривень на місяць стане стандартною зарплатою в Україні до 2020 року”, – прогнозує Пашкіна.

Це вдвічі більше, ніж нинішня середня зарплата, яка становить близько 7 тисяч гривень.

Але якими при цьому будуть інфляція та курс долара, експерти поки прикинути не беруться. І, ймовірно, при нинішніх темпах розвитку вітчизняної економіки навіть українська зарплата в 15 тис. грн в трирічній перспективі навряд чи дотягне до європейських окладів. А, значить, в українців і далі буде стимул працевлаштовуватися за кордоном.

До слова, посилиться може трудова міграція не тільки в ЄС, але і в Росії. Як уже писала “Страна” Держдума прийняла закон, яким запроваджується спрощений режим отримання громадянства для українців. Це також може стимулювати виїзд на роботу в РФ багатьох наших співгромадян.

КИТАЙСЬКИЙ ДЕСАНТ

Головний експерт Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає, що якщо так піде далі, то вже через 3-4 роки для України масова міграція стане питанням національної безпеки.

“У нас з цим питанням влади системно не працюють, вважають, що й інших проблем вистачає. Тим часом, якщо українці будуть так само активно виїжджати на заробітки, нам доведеться заповнювати дефіцит кадрів трудовими мігрантами з інших країн. З цим вже зараз зіткнулася Східна Європа. І там роблять ставку на ментально близьких слов’ян, зокрема українців, білорусів. Нам можна було б піти тим самим шляхом. Але щоб в Україну поїхали на роботу білоруси або росіяни, в країні повинно бути краще, ніж у них вдома”, – підсумовує Забловський.

Відзначимо, що зараз рівень зарплат в Білорусі і Росії помітно вищі, ніж в Україні.

У світі взагалі не так вже й багато країн, де рівень зарплат нижчий, ніж в Україні. Серед держав СНД це лише середньоазіатські республіки: Таджикистан, Киргизстан, Узбекистан. Також навіть на наші зарплати можуть приїхати працювати жителі Бангладеш, Індонезії, Пакистану, Афганістану та найбідніших африканських держав.

“Але в цьому випадку постає питання збереження етносу. Адже ми, напевно, зіткнемося з тими ж проблемами, що і Західна Європа, і не факт, що влада зможе їх вирішити”, – говорить Забловський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Степан Показати IP 29 Липня 2017 11:21
Цього і слід було чекати.
Кіндрат Панасович Показати IP 29 Липня 2017 11:46
в ср%ку ту уркаїну, в ср%ку ті нікому не потрібні дипломи! Тут не виживеш або прийдеться красти і вбивати
Пилип до Кіндрат Панасович Показати IP 29 Липня 2017 12:17
Записуйся в активiсти! Тiльки вони зара живуть та доють неньку!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus