USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Через 15 років на Волині відродили дитсадок. ФОТО

24 Вересня 2013 17:32
Усе розпочалося рік тому - з ініціативи громади. Її підтримали сільська і районна влади, профінансувавши реконструкцію садочка в селі Одеради Луцького району з бюджетів різних рівнів, а також за кошти спонсорів. А закінчилися всі роботи напередодні урочистого перерізання стрічки у дошкільному навчальному закладі, що відбулося сьогодні, 24 вересня.
Приміщення, де відкрили першу групу дитсадка, збудоване спеціально для потреб освітнього закладу села ще у 1986 році, з ініціативи керівництва колгоспу імені Лесі Українки. Він профункціонував 11 років. Там навчалися дітки у чотирьох різновікових групах. А потім його закрили.
«Не було фінансування, а відповідно й можливості працювати. З 1997 по 2012 рік заклад не працював. Та й взагалі, з тих пір ніхто майже нічого в селі не будував. Тішить те, що держава звернула увагу, в особі Президента України Віктора Януковича, і сьогодні докладають стільки зусиль для розбудови мережі дошкільних закладів. Адже це основне насіння, яке закладається для розвитку дитини. Наскільки виховуються і навчаються малюки, настільки вони отримують розвиток і рівень знань», - пояснює Одерадівський сільський голова Анатолій Ковальчук.

«Наш садочок відвідуватимуть 20 діток різного віку із трьох сіл - Одеради, Городок, Сьомаки. На другому поверсі приміщення плануємо замінити вікна і вже, ймовірно, наступного року відкриємо ще одну групу», - розповідає завідувач одерадівського дитсадка Олена Саврук.

В цілому, на реконструкцію дитсадка витратили 325 тисяч гривень з обласного і районного бюджетів, 78 тисяч – грошей спонсорів, а решта – благоустрій території - здійснили самі батьки.
Сьогодні для діток зроблена новенька ванна, затишна спальня, велика ігрова кімнати і харчоблок. Всього у дитсадку працюватиме 16 чоловік.
Зі слів сільського голови, у садочку встановили котел на твердому паливі, що, згідно з розрахунками, дасть можливість заощадити бюджетних коштів у 2,5 рази.
Зараз на території сільради ще 76 дошкільнят, які потребують місць в освітніх закладах.
«Моєму сину Михайлику 4,5 роки. Старша донька виросла без садочка. Я працюю в Луцьку, чоловік теж і дуже потрібно було, щоб дитину віддавати у дошкільний заклад. І зараз ми такі задоволені. Вранці поїхала, ввечері повернулася і знаю, що дитина нагодована, доглянута. Адже в колективі, у дитсадку, малюки краще розвиваються. Я вже не можу дочекатися того дня, коли ми нарешті переступимо поріг цього закладу», - розповідає Алла Колядюк.

Зі слів заступника голови облдержадміністрації Олександра Курилюка, цьогоріч на 800 першачків більше пішло до школи, ніж будь-коли, а відповідно збільшується кількість бажаючих відвідувати і ДНЗ. «Ми системно займаємося мережею дошкільних закладів. І є відповідне завдання Президента України, що по державі має бути створено додатково 100 тисяч місць у ДНЗ до 2015 року. І воно буде виконано», - запевнив чиновник.

Також Олександр Курилюк розповів, що по області 3800 малюків стоять у черзі на відвідування садочків. А, в цілому, виховується 37 тисяч дошкільнят. За два роки цей показних планують збільшити на 6 тисяч.
«До кінця року, завдяки додатковим групам, відкриємо ще 1000 місць. Фінанси віднаходитимемо, всі умови для цього створюватимемо, щоб було як і в цьому садочку – світло, затишно, тепло», - підсумував чиновник.


























Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
я Показати IP 24 Вересня 2013 17:56
Молодці одерадівці і будівельники а начальство тільки піарится
Город 2 Показати IP 24 Вересня 2013 19:28
Особливо пі...ас Павлович.
Начальник Показати IP 24 Вересня 2013 20:29
Начальство фінансувало - клоун.
Знаю Показати IP 24 Вересня 2013 21:13
Ковальчуки розікрали садочок
Економіст Показати IP 25 Вересня 2013 08:48
Садочок відвідуватимуть 20 дітей, а працюватиме 16 чоловік. При такому розкладі садок знову закриють. Це ж діра для проїдання бюджету! І що робитимуть там ці 16 тіточок і дядь?! Та сама ситуація і в лікарнях. На сто хворих півтори сотні обслуги. Тепер питаєте, чому ми бідні.
Економіст Показати IP 25 Вересня 2013 08:49
Садочок відвідуватимуть 20 дітей, а працюватиме 16 чоловік. При такому розкладі садок знову закриють. Це ж діра для проїдання бюджету! І що робитимуть там ці 16 тіточок і дядь?! Та сама ситуація і в лікарнях. На сто хворих півтори сотні обслуги. Тепер питаєте, чому ми бідні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus