USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Через «екскурсійні» трагедії луцькі школярі не подорожуватимуть

22 Жовтня 2013 19:36
Навчальні заклади Луцька отримали рекомендовані листи щодо призупинення організації туристичних та екскурсійних перевезень організованих груп дітей. Про це Волинським Новинам повідомили в управлінні освіти Луцької міської ради.

Таке рішення освітянського відомства стало наслідком трагічного випадку, який стався 12 жовтня 2013 року. Нагадаємо, під час екскурсійної поїздки загинула 14-річна школярка із Луцька, яка впала у водоспад Пробій, що впадає у річку Прут. Тіло дівчини вдалося витягти лише через п’ять годин.

ЧИТАТИ ЩЕ: 14-РІЧНА ЛУЧАНКА ВПАЛА У ВОДОСПАД ПІД ЧАС ЕКСКУРСІЇ. ДІВЧИНКУ ШУКАЮТЬ

Останнє фото луцької школярки

На вихідні 12-13 жовтня група школярів із луцької школи №24 поїхали на екскурсію у Карпати. П’ятнадцятьох учнів супроводжували дорослі: двоє вчителів та представник батьківського комітету. Традиційне фотографування біля водоспаду закінчилося трагедією: одна з учениць не втрималася на схилі, її підхопило і стрімко понесло течією. Через п’ять годин пошукових робіт тіло знайшли за 40 метрів на десятиметровій глибині. До слова, місцеві «надзвичайники» стверджують, що неодноразово попереджали про небезпеку фотографування на камінні поблизу водопаду.

ЧИТАТИ ЩЕ: НА МІСЦІ, ДЕ ПОТОНУЛА ЛУЧАНКА, ЗА ГРОШІ СТРИБАЮТЬ У БУРХЛИВИЙ ВИР

За фактом загибелі школярки прокуратура Яремче відкрила кримінальне провадження, відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Дорослим, яким не вдалося належно вгледіти за підопічними, загрожує притягнення до відповідальності за частиною 2 статті 137 Кримінального кодексу України - невиконання або неналежне виконання професійних чи службових обов’язків щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило смерть неповнолітнього караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Біда одна не ходить

У той самий суботній день постраждала ще одна екскурсійна група із Луцька. Автобус з учнями Луцької ЗОШ №14, які їхали у Львівську область, з’їхав з дороги і врізався в дерево. На час дорожньо-транспортної пригоди в автобусі перебувало 24 дитини та четверо дорослих.

ЧИТАТИ ЩЕ: АВТОБУС З ДІТЬМИ З ЛУЦЬКА ВРІЗАВСЯ В ДЕРЕВО

Згідно з попередніми відомостями, 53-річний водій не впорався із керуванням, виїхав на зустрічну смугу і з’їхав у кювет. З його пояснень це сталося через несправність автобуса. Проте як зазначили у коментарі Волинським Новинам в міському управлінні освіти, причиною нещасного випадку стали саме некваліфіковані дії водія екскурсійного автобуса.
Внаслідок ДТП травмувалося 24 дитини. На щастя, смертельних наслідків не сталося. Найбільше постраждала дівчинка, якій діагностували закриту черепно-мозкову травму та струс головного мозку. Решту постраждалих отримали травми легкого та середнього ступеня важкості.

Чиновники реагують

В управлінні освіти і науки Волинської облдержадміністрації розробили та затвердили приблизну інструкцію з охорони праці під час перевезення організованих груп дітей автомобільним і залізничним транспортом. Одне із завдань такої інструкції – навчити керівників груп «якісно оформляти документи на організацію туристичних і екскурсійних перевезень організованих груп дітей». Схоже, що така турбота якістю оформлення документів має на меті навчити вчителів збирати всі необхідні підписи батьків, якими вони знімають із організаторів поїздки всю відповідальність.

Документом також передбачено порядок проведення екскурсій: окремий керівник для кожної групи із десяти дітей, медичний працівник для групи з тридцяти і більше екскурсантів, перевезення – лише у світлу пору доби і за сприятливих погодних умов.

Проте будь-які учнівські екскурсії із Луцька тимчасово призупинені. Як зазначили в міському управлінні освіти, на разі, проводиться перевірка стосовно якості інструктажів з правил поведінки і техніки безпеки під час поїздки, а самі екскурсії призупинені.

Підготував Костянтин ЯВОРСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
школяр Показати IP 22 Жовтня 2013 20:29
мдя тепер тільки в школі відпочивати
Інструктор Показати IP 23 Жовтня 2013 00:57
А школу теж не ходити бо: 1) часом можна попасти під машину 2) зимою можна підсковзнутись на льоду та отримати травму.
Я Показати IP 23 Жовтня 2013 09:41
Типу в Луцьку всі дибіли і як кудись не поїдуть то трагедія - цирк! Заходи вживати - так, але ж не заборонити дітям розвиватись та пізнавати свою країну тай оточуваний світ взагалі.
мама Показати IP 24 Жовтня 2013 11:42
Я тільки за призупинення, доки не навелуть лад з екскурсіями. Поїздка до Львова коштує 400грн ані тобі страхового полісу ані відповідальності від перевізника. Легше за все взяти підписи з батьків, а організатори поїздок за що гроші беруть, що в несправних автобусах дітей возять. Легше всього говорити і нічого не робити. Це ж діти!!!
мама Показати IP 14 Січня 2014 13:34
Неповнолітні діти не можуть без відповідальності дорослих подорожувати куди б то не було. Тому розписки не знімають відповідальності із супроводжуючих дорослих. Ще батьки повинні брати розписки від супроводжуючих, що вони відповідають за безпеку їх дітей тим більше, що поїздки зовсім не дешеві.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus