USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Чи розбавляють газ для волинян: публічна перевірка якості

16 Лютого 2017 18:35
Процедуру дослідження природного газу для волинських споживачів публічно продемонстрували, аби довести якість газу.

Про це йшлося під час прес-туру до газорозподільчої станції Ковель та лабораторії «Укртрансгазу» 15 лютого.

Для того, щоб спростувати сумніви волинян щодо якості природного газу, який вони отримують у свої помешкання, ПАТ «Волиньгаз» ініціювало публічний аналіз зразків газу. До досліджень залучили три лабораторії, відібравши проби у трьох точках за напрямком руху газу до споживача – на газорозподільній станції (ГРС Ковель), де тиск газу з високого понижується на середній, газорозподільному пункті на вулиці Брестській у місті Ковель, де регулюється тиск газу для подачі до житлових будинків та безпосередньо в помешканні споживача у місті Рожище.
Нагадаємо, чутки про можливе розведення газу, який отримують в свої помешкання волиняни, різноманітними домішками спростовують фахівці ПАТ «Волиньгаз» та ПАТ «Укртрансгаз».

За скаргою мешканки міста Рожище пробу природного газу в її помешканні взяли для дослідження у незалежній лабораторії ДП «Івано-Франківськстандартметрологія».

Пробу газу з ГРП Ковель транспортували для дослідження в лабораторію ПАТ «Укртрансгаз», пробу з ГРП у Ковелі – в лабораторію ПАТ «Волиньгаз».

Працівниця лабораторії ПАТ «Укртрансгаз», хімік 2-ї категорії Марія Горобець розповіла, що вимірювання якості газу здійснюють за допомогою спеціального приладу – хроматографа. Атестує лабораторію «Волиньстандартметрологія».

Фахівець здійснила дослідження проби природного газу з газорозподільчої станції Ковель. Аналіз зразка триває приблизно 20 хвилин і пристрій автоматично видає результат – хроматограму з концентрацією. Проба газу відстоялася певний час у приміщенні, набравши відповідної температури, після чого балон з пробою під’єднали до приладу, щоб отримати хроматограму. Так, допускається наявність до 2% вуглекислого газу, до 3% азоту та не менше 90% метану.
Щоранку хроматограф калібрують, для цього використовуючи повірочні газові суміші. Застосовують різні суміші, відповідно до того, який газ досліджуватимуть (адже його отримують з чотирьох газопроводів). Виготовляє повірочні суміші ДП «Укрметртестстандарт».
До слова, щодо природного газу, який видобувають на Волині, фахівець зазначила, що локачинський газ має калорійність понад 8 тисяч кілокалорій на метр кубічний, має вищу густину від, наприклад, російського газу, а також не містить вуглекислого газу.
Хімік запевнила, що за всі роки роботи у лабораторії жодного разу не фіксувала випадків, коли калорійність газу для волинських споживачів була б нижчою від допустимої норми – показник калорійності завжди перевищував 8000 кілокалорій на метр кубічний за норми 7600.

Дослідивши пробу газу на хроматографі, результати хімік роздрукувала для ознайомлення. Дослідження підтвердило, що природний газ відповідає нормам – частка метану становить понад 94%, азот – 0,9%, кисню – 0,0054%, двоокису вуглецю – 0,53%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Анатоль_ Показати IP 16 Лютого 2017 18:43
В мене газ нормальний! Горить дуже дорбре! Претензій до газовиків немаю!
Анонім до Анатоль_ Показати IP 16 Лютого 2017 19:05
сам напудив ?
Я до Анатоль_ Показати IP 16 Лютого 2017 19:31
Ти працівник Волиньгазу?
ЛАПШИСТИ Показати IP 16 Лютого 2017 19:04
1. балон з гелієм має бути коричневий, а не червоний як на фото. 2. калорійність також на хроматографі визначали ? 3. де балони з повірочними сумішами ?
оптиміст до ЛАПШИСТИ Показати IP 16 Лютого 2017 20:56
Лапшист в попередній статті стверджував, що там балон з воднем. В мене питання: на святах у парках, коли надувають кульки гелієм ви не такого кольору балони бачили? Балони фарбують та опосвідчують ті ж підприємства, які їх наповнюють, покупець гелію привозить балон на заміну. Балон з калібрувальною сумішшю можна буде побачити в відеорепортажі на місцевому телеканалі.
ЛАПШИСТИ до оптиміст Показати IP 16 Лютого 2017 22:14
я вже вийшов з того віку, щоб цікавитись кульками з гелієм. ті хльопці , що у парку, можуть закачати гелій у будь-який балон. я казав, що балон червоний (що чітко видно на фото). у такий колір фарбують балони з горючими газами, до яких відноситься і водень, тому висловив припущення, що у балоні водень. може в тому балоні метан . от все кину і спеціально поїду в Ковель, щоб подивитись місцеву програму. а яка калібрувальна суміш використовується ?
сат Показати IP 16 Лютого 2017 19:29
Так, допускається наявність до 2% вуглекислого газу, до 3% азоту та не менше 90% метану. А чому виявили 4 сполуки? частка метану становить понад 94%, азот – 0,9%, кисню – 0,0054%, двоокису вуглецю – 0,53%. Я вже не говорю про звичайну математику: По нормам газ - 95% і все інше а тут 95.4354. Певно лишнє присутнє.
оптиміст до сат Показати IP 16 Лютого 2017 20:45
В статті наведено частки компонентів, по яким з чуток розбавляють газ. Перед тим як писати уважно подивіться на фотографії (зверніть увагу на фото з результатами досліджень) там наведено весь компонентний склад і порахуйте відсотки.
Діма Показати IP 16 Лютого 2017 19:52
Ви, волиньгазівці, такі зарозумілі та пихаті тому що у ваших руках монополія. Якщо ж вас перевести в режим реальної конкуренції - ви обхезаєтесь в перший же місяць. Клієнт обере якіснішого, або дешевшого постачальника. Ви ж не потрапляєте в жодну з цих категорій. Ще й шахраюєте з показами лічильників. Ви - повний совдепівський відстій.
Активіст Показати IP 16 Лютого 2017 20:10
Щось вони зашевелились підозріло. Не дарма обшуки пройшли по багатьох облгаз.
коперфільд Показати IP 16 Лютого 2017 20:37
відпочивае по зрівнянню з шулерами з газу.
Анонім Показати IP 16 Лютого 2017 22:18
Цікаво, а чим займається Волиньгаз? Це посередники, які збивають бабло з фірмочок, які самі створили. Волиньгаз не встановлює лічильники, не ремонтує колонки, не виїжджає на аварійні заявки...Ці роботи виконують Газгарант ,Газкомплект. Гроші за виконані роботи цими фірмочками повертаються у Волиньгаз в якості готівки. Так що ж це таке за Волиньгаз ?
Маня Показати IP 16 Лютого 2017 22:31
Якість газу
Маня Показати IP 16 Лютого 2017 22:33
Пані Марія кращий працівник. Премія 500% щомісячно.
Стасік Показати IP 17 Лютого 2017 06:30
Те, що розбавляють - до бабки не ходи. Спробуйте, якщо є можливість, включити газ в іншому місті, і, як кажуть, відчуєте різницю. Різниця в тому, що від луцького газу і запах інший і тепло дуже слабке, а в інших обласних містах і запаху немає і тепловіддача значно сильніше.
тарас до Стасік Показати IP 1 Березня 2019 21:38
у природнього газу запах відсутній. для виявлення витоків газу з трубопроводів низького тиску (газ для населення) використовують хімічний засіб "одорант" метилмеркаптан і його похідні. топто запах залежить від кількосьті одоранту на одиницю обєму. (доречі нащо ти нюхаєш газ ??????) крім того розбавляти газ не логічно тому що це економічно не доцільно і першаж перевірка хроматографом це виявить Моя порада перестань нюхати газ це якось підозріло і суїцидально, а краще сходи в школу на урок хімії і фізики . =))
дід панас Показати IP 17 Лютого 2017 08:13
До дупи мені ці всі писульки, розрахунки, кольори балонів і т. д., коли я в себе в квартирі в Луцьку періодично ( тобто іноді) бачу на камфорці газ помаранчевого кольору, і літр води закіпає на такому газі в двічі довше. Не кажучи вже про котел для опалення, який куби валить як дурний, а температуру води підняти не може. Думав проблеми може в моєму обладнанні, але така ситуація у всіх сусідів. Зробили ФОТО, писали звернення, останнім часом цих приколів не бачу. АЛЕ ВСЕ Ж ТАКИ ЛЮДИ ПРАВІ, ВЖЕ І ГАЗ ПО СІМ ГРИВЕНЬ, А ПЕРІОДИЧНО БОДЯГУ ВСЕ ОДНО ТУЛЯТЬ. ЦІНА ЄВРОПЕЙСЬКА, ЯКІСТЬ ПОСЛУГ УКРАЇНСЬКА, НАПЕВНО ТАКА БУЛА МЕТА РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ. ВСЕ ДУЖЕ СПРАВЕДЛИВО ТА ГІДНО.
Анонім до дід панас Показати IP 17 Лютого 2017 12:20
побухтів ? і що далі ?
ВОЛИНЬГАЗ Показати IP 17 Лютого 2017 08:31
Кому не подобається якість газу переходьте на альтернативні види палива.
Анонім до ВОЛИНЬГАЗ Показати IP 17 Лютого 2017 12:19
так і зробимо

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus