USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Для боротьби з підробками в Україні введуть обов'язкове маркування ліків

8 Серпня 2019 07:00
В Україні з січня 2021 року запроваджуватиметься обов'язкове маркування лікарських засобів з нанесенням спеціального коду для деяких категорій препаратів, а вже з 2023 року такий код буде обов'язковим для всіх ліків у країні, що допоможе захистити споживачів від фальсифікату.

Про це на пресконференції заявила правовий експерт Міністерства охорони здоров'я України з питань маркування лікарських засобів Марина Слободніченко, передає УНІАН.

«З січня 2021 року до кінця 2022 року має бути запроваджене обов'язкове маркування, але не всіх лікарських засобів, а планомірно, поетапно. Тут буде враховано думку виробника щодо тих лікарських препаратів, які мають бути обов'язковими до маркування», - сказала вона.

При цьому експерт додала, що на наступному етапі - з 2023 року маркування стане обов'язковим для всіх лікарських засобів в Україні, включно з імпортованими і що виробляються українськими компаніями, з метою захисту споживача від фальсифікату.

За словами Слободніченко, з 1 вересня стартує пілотний проект, який триватиме до кінця 2020 року. У цей час МОЗ має затвердити перелік учасників проекту та список ліків, які візьмуть участь у перших пробних етапах впровадження лікарських засобів з спеціальним маркуванням - 2D кодом на упаковці. Крім того, за цей час має бути налагоджена система взаємодії всіх учасників - виробників, аптек, дистриб'юторів.

«Які саме ліки увійдуть у пілотний проект, мають визначити виробники самостійно, які категорії вони вважають найризикованиішими. Спочатку МОЗ виходив з того, що пріоритетом будуть «Доступні ліки» (за держпрограмою, - ред.), але це не означає, що інші лікарські засоби не можуть потрапити в пілотний проект», - сказала експерт міністерства.

За її словами, візуально на пачках препаратів маркування буде схоже на QR-код, який міститиме інформацію про виробника, термін придатності тощо. Код означає, що засіб перебуває на обліку в єдиній системі.

Як зазначив голова Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Роман Ісаєнко, таке нововведення не спровокує виробників і аптеки підвищувати ціни на ліки, оскільки вони самі зійшлися на думці, що ініціатива необхідна.

«Коли аптечні мережі ліквідують збитки від контрабанди і фальсифікату, який поза аптечною мережею продається, то це компенсує всі витрати на впровадження програми», - пояснив він.

24 липня Кабінет міністрів ухвалив рішення про запровадження пілотного проекту щодо маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками і проведення моніторингу обігу лікарських засобів, а також порядок впровадження цього пілотного проекту.

У МОЗ зазначали, що таке кодування дасть змогу державі відстежувати весь ланцюжок постачання ліків - від виробництва або імпорту до продажу в аптеці - і своєчасно реагувати на порушення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Дід Показати IP 8 Серпня 2019 08:12
Тим, хто доживе...
хехъ Показати IP 8 Серпня 2019 09:05
это надо было делать тридцать лет назад))) уже тогда "гуляли" данные, что в бывшем совке, как минимум, 40% лекарственного фальсификата. Тридцать лет назад!! А что сейчас?
Лучанин Показати IP 8 Серпня 2019 09:21
А чому з січня 2021? Щоб бізнесмени змогли розпродати рештки фальсифікату?
Навуходоносор Показати IP 8 Серпня 2019 18:18
Не маркировку надо вводить, а пожизненное за фальсификат! Ведь налицо статья о покушении на жизнь человека с отягощающими обстоятельствами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus