USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

ДП «Волиньторф» оскаржує півмільйонний штраф

18 Січня 2017 11:45
Державна архітектурно-будівельна інспекція оштрафувала ДП «Волиньторф» на півмільйона гривень. Представники держпідприємства категорично не погоджуються з постановою, адже переконують: оштрафували його за помилку проектантів, причому вже виправлену. Тож ДП «Волиньторф» подало до суду на ДАБІ з вимогою скасувати постанову про накладення штрафу і припинення робіт.

Проектанти приписали високу категорію складності

17 січня у Волинському окружному адміністративному суді відбулося чергове засідання у справі за позовом «Волиньторфу».

Як йдеться у позовній заяві, спір триває навколо робіт з будівництва V черги сировинної бази «Засвіття-Ситнелюк» видобутку фрезерного торфу для торфозаводу «Сойнеторф» ДП «Волиньторф» на території Карасинської, Городоцької та Прилісненської сільських рад Маневицього району.

ДП «Волиньторф» замовило проект згаданого будівництва у ПП «Ковелькомунпроект». Підприємство виготовило проект, у якому, як з’ясувалося під час експертизи, об’єкту визначили IV категорію складності, тоді як всі попередні аналогічні об’єкти «Волиньторфу» мали максимум ІІ категорію.
IV категорію «Ковелькомунпроект», начебто, визначило на основі змін до ДСТУ. Зауважимо, IV категорія передбачає початок будівництва не одразу після видачі декларації, а після отримання дозволу.

Після того, як філія ДП «Спеціалізована державна експертна організація – центральна служба Української державної будівельної експертизи» у січні 2016-го надала експертний висновок про те, що будівництво є об’єктом IV категорії складності, ДП «Волиньторф» подав уточнюючі розрахунки проектантам, відповідно до яких ті внесли зміни до проекту і визначили категорію складності об’єкта як ІІІ.

Визначення категорійності

Відповідно до постанови КМУ від 27.04.2011 № 557 Про затвердження Порядку віднесення об'єктів будівництва до IV і V категорій складності, до IV категорії складності належать об’єкти будівництва, які мають хоча б одну з таких ознак:

1) розраховані на постійне перебування більш як 300 осіб та (або) періодичне перебування більше 500 осіб;

2) становлять можливу небезпеку для більш як 10000 осіб, які перебувають поза об’єктом;

3) у разі аварії або неможливості (недоцільності) подальшої експлуатації: можуть спричинити збитки в обсязі понад 15000 мінімальних розмірів заробітних плат; можуть призвести до припинення функціонування об’єктів транспорту, зв’язку, енергетики та інженерних мереж регіонального рівня; можуть призвести до втрати об'єктів культурної спадщини місцевого значення.

Але будівництво «Волиньторфу» не має жодної з цих ознак, переконують на підприємстві: на V черзі сировинної бази «Засвіття-Ситнелюк» постійно перебуватиме 26 із 316 працівників ДП «Волиньторф».

Відповідно до інформації сільських голів на території Карасинської, Городоцької та Прилісненської сільських рад Маневицького району Волинської області проживає 4564 особи.

Припинення видобутку торфу на даній ділянці не вплине на припинення роботи об’єктів транспорту, зв’язку, енергетики та інших мереж регіонального рівня.

Ділянка торфодобування не розташована на охоронній зоні об’єктів культурної спадщини і не є об’єктом культурної спадщини.
Отож, на підставі цих розрахунків проектанти змінили проект і змінили його категорію складності. Оскільки зміна категорії складності передбачає лише зміну кошторисних призначень, то й проект змінили власне саме в цій частині. Підприємство, яке мало провести експертизу ДП «Волиньторф» попередило, що категорію складності змінили з IV на ІІІ і попросили надати висновок. Вже восени експерти надали проміжний висновок, у якому зазначили категорію складності ІІІ і недоліки, які треба усунути в кошторисі. Другий висновок вже був позитивним: проте в ньому не вказали категорійність, оскільки для об’єктів І-ІІІ категорій вона не вказується. А експертизу провели лише частини, яка стосується кошторису, яку й змінювали через зміну категорійності.

Інспекція переконує, що «виник сумнів»

По тому ДП «Волиньторф» зареєструвало декларацію на початок будівництва і почало будувати. Та щойно розпочалися роботи, на держпідприємство завітала перевірка ДАБІ. За результатами перевірки ДП «Волиньторф» оштрафували на 536 500 гривень та скасували декларацію на початок робіт і зобов’язали припинити будівництво.

Під час судового засідання головний інспектор будівельного нагляду ДАБІ Олександр Коломієць пояснював: під час реєстрації декларації ДАБІ перевіряє лише повноту наданих даних, а за їх правдивість відповідає замовник. Після того, як ДАБІ зареєструвало декларацію, «виник сумнів».

«Інспекція не мала права відмовити зареєструвати декларацію. Але виник сумнів, оскільки аналогічні об’єкти на території усієї України зараховують до IV, або й V категорії. Після запиту, спецекспертиза нам повідомила, що об’єкт має IV категорію складності», - пояснював чиновник, маючи на увазі перший, січневий експертний висновок.

Другий висновок (щодо кошторисних призначень і де не вказано категорійності) та проміжний лист (у якому категорійність вказана) ДАБІ до уваги не взяло. Мотивували інспектори свої висновки тим, що треба було віддати на експертизу увесь проект, а не лише кошторис. Оскільки другий висновок стосується лише кошторису, то попередній експертний висновок, на думку інспекторів, чинний щодо категорійності.

ДП «Волиньторф» з цим категорично не погоджується. Начальник відділу інвестицій та капітального будівництва підприємства Катерина Суслик пояснює: зміна категорійності зумовила зміни лише в частині кошторису, а не в обсягах робіт, адже менша категорія передбачає менший прибуток та менші адміністративні витрати. Всі розрахунки, які подавало держпідприємство спочатку, і після першого експертного висновку - не змінилися. Власне, на їхню думку, це проектанти помилково віднесли об’єкт до IV категорії. Після уточнень, проектанти виправили помилку.

Десяток перевірок і ймовірний простій

Директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик переконує: проектантам одразу ж після експертизи вказали на помилку, а підприємство звернулося за роз’ясненням до ДАБІ.

«Інспекція вказала, що треба зробити і як. Проектанти переглянули розрахунки і визначили, що це ІІ категорія, але, щоб перестрахуватися, вписали ІІІ. Згідно законодавства експертизу для ІІІ категорії треба проводити тільки в кошторисній частині, що ми й зробили. Нам експертиза дала висновок і ми отримали декларацію на початок робіт й приступили до роботи. Але одночасно ДАБІ проводить перевірку, зупиняє дію нашої декларації і призначає штраф, бо ми почали будівництво начебто без дозвільних документів. Але, згідно з чинним законодавством, ми все виконали. Та після перевірки нам анулювали декларацію», - пояснює він в коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини.
Для підприємства важливо вчасно розпочати будівництво згаданого об’єкту. Зі слів керівника ДП «Волиньторф», штраф і припинення будівництва об’єкту негативно вплине на роботу підприємства.

«Півмільйона штрафу – це для нас, звісно, багато, адже за рік на підприємстві було трохи більше 3 мільйонів гривень прибутку. Тож це великі для нас гроші. Крім того, зупинка будівництва об’єкту призведе, що у 2017 році ми не зможемо ввести в експлуатацію частину площі, а це - 36 тисяч тонн торфу. Якщо ми не введемо ділянку в експлуатацію – на підприємстві може бути простій 2,5-3 місяці», - зазначив Іван Киричик.

До слова, за минулий рік на підприємстві побували більше десяти перевірок. З чим пов’язана така прискіплива увага до держпідприємства під час мораторію на перевірки – залишається лише здогадуватися. Та керівник «Волиньторфу» не заперечує, що так з ним можуть зводити рахунки за його політичні погляди.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧЕРЕЗ ДІЇ ВЛАДИ НА ВОЛИНІ ДІТИ МОЖУТЬ МЕРЗНУТИ УЗИМКУ, А 400 СІМЕЙ ГОЛОДУВАТИ

Оскільки вини підприємства у тому, що йому приписує ДАБІ, керівник не вбачає, тож він вирішив подати позов до суду. Наразі вже відбулося два судові засідання, під час яких сторони озвучили свої вимоги та роз’яснення, суд дослідив усі письмові докази. Чергове засідання призначене у Волинському окружному адмінсуді на 23 січня о 12.45.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ОООО Показати IP 18 Січня 2017 13:19
ДАБІ декларацій не ВИДАЄ. Тільки РЕЄСТРУЄ!!!!!!!
Линдюк Показати IP 18 Січня 2017 19:06
То я всі перевірки направляю,Киричик не ходить під БПП от я й наказую,його. А ви всі 300 чоловік колективу і половина області не думайте про мене коли брикету не буде,то всьо Людка Кирда.
www Показати IP 19 Січня 2017 15:36
гунчик з линдюком дуже бачать себе у торфяному бізнесі ,але таким "господарям" страшно доручити потримати скляний болт,бо вони і його розіб'ють.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus