USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Етномода по-луцьки на «Кордоні 835». ФОТО

1 Вересня 2009 15:11
Цими вихідними, 29-30 серпня, на польсько-українському кордоні відбулися Європейські Дні Добросусідства.

На меті було переконати українців і поляків у тому, що в неба та творчості немає кордонів, що Польща та Україна – одна родина. У рамках святкування пройшов фестиваль «Кордон 835», який зібрав навколо себе найрізноманітніший людей: малюків, молодь та людей поважного віку; українців, німців, поляків та інших іноземців; представників влади, громадських активістів та просто відпочиваючих.

Варто зауважити, що завдяки наполегливості та креативності організаторів, програма була настільки насиченою, що ніхто із них не нудьгував. Ще не промайнув і тиждень з того часу, як Лучеськ Великий подарував лучанам справжнє свято – День міста. Родзинкою культурної програми якої став показ колекції «Відлуння» майстерні ручної вишивки «Вишита сорочка» автора проекту та модельєра Оксани Тарасової.



«Кордон 835» радо зустрів мистецькі шедеври чарівних лучанок у неповторних за стилем та орнаментом вишиванках, кожна з яких символізує певну історичну добу нашого славетного міста. Неабиякий інтерес до колекції проявили наші сусіди поляки, відзначивши що Луцьк «nie gubi utalentowanych maistrów dotychczas» (польська), тобто не втрачає талановитих майстрів донині.

З ними важко не погодитись. Луцьк давно славився талановитими людьми та майстрами високого класу і саме дух древніх традицій надихнув авторку на створення колекції «Відлуння».

З впевненістю можна сказати, що поняття та основоположні принципи етномоди зародилися й успішно розвиваються саме на теренах Західної України у славетному і живописному Лучеську. Передумовами такого бурхливого відродження та сплеску моди на вишиту сорочку є неабиякий інтерес українців на все українське, волинське, рідне та давно забуте. 

Важливим є те, що учасники подібних заходів мають підтримку як від міської влади так і збоку обласної адміністрації, зокрема управління культури і туризму, які надають сприятливі умови для розвитку молодих та талановитих майстрів своєї справи.

На подібних заходах завжди стоїть проблема вибору «лиця» міста. На думку організаторів дизайнери майстерні ручної вишивки «Вишита сорочка» достойно представили наш край серед сусідніх держав та мають досить вамогий потенціал для розвитку. Зокрема міський голова Богдан Шиба дав високу оцінку колекції та відзначив відродження та самобутність волинського традиційного вбрання у ракурсі сучасної етномоди. У інтерв’ю для мас-медіа керівник проекту Оксана Тарасова наголосила: «Ми даємо нове життя давнім українським традиціям».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus