USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Фідель Кастро пережив 638 замахів

29 Листопада 2016 17:33
Фідель Кастро пережив 638 замахів на убивство, за словами керівника його особистої охорони. Підсовували отруєні сигари, хотіли підірвати у воді, підкладали бомби у взуття, наймали снайперів, намагалися заразити смертельними хворобами. Жоден замах серйозно не зашкодив Фіделю. Кастро внесли до Книги рекордів Гіннеса як людину, що пережила найбільшу кількість замахів. Ініціатором більшості називають ЦРУ, - інформує Gazeta.ua

Офіційно кубинський лідер був одружений раз. Має від цього шлюбу сина. Біографи приписують йому щонайменше 10 коханок і близько 20 дітей.

За час правління Фіделя Кастро з країни втекли понад 1 млн людей.

29 березня 1990-го на Кубі відкрили медичну програму для українців, які постраждали від аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Лікуватися туди поїхали 21 тис. дітей і 4 тис. дорослих.

Фідель Кастро керував Кубою майже 50 років і змушений був передати кермо влади брату виключно з медичних міркувань. Але, навіть відійшовши від оперативного управління, на сторінках партійної газети Granmaу своїх колонках продовжував критикувати відхід від засад і застерігати від небезпек нормалізації відносин із США, - інформує Uainfo.org.

І ось команданте відійшов у вічність. Його братові Раулю теж 85 років, і він заявив, що після 2018 року не висуватиме свою кандидатуру на вищі пости в державі. Так чи інакше, але на чолі Куби буде людина з іншим прізвищем. Історична епоха Фіделя і Рауля Кастро підійшла до свого логічного кінця.

Син великого плантатора, який навчався в єзуїтському коледжі, випускник престижного університету в Гавані Фідель Кастро не був помічений у лівих пристрастях. Це його брат Рауль захоплювався марксизмом.

На порядку денному була боротьба з диктатурою Батісти. Не проамериканською, як багато про це писали в радянській пресі, а звичайною мафіозною. Більше того, в провідних американських газетах і журналах публікувалися репортажі та фотографії з партизанських баз у горах Сьєрра-Маестро. Інтерв'ю з Фіделем Гелберта Метьюз під заголовком «Кастро живий і бореться в горах» газета The New York Times публікує в трьох номерах за 24, 25 і 26 лютого 1957 року. Потім були Chicago Tribune, журнали Time і Look. В останньому захоплену статтю про нього написав відомий угорський антикомуніст Ендрю Сент-Джордж.

І ось у січні 1959 року барбудос перемогли. Начебто все добре, і тепер саме час приступити до здійснення того, про що в своїй полум'яній промові «Історія мене виправдає» говорив молодий Фідель. Воювали за демократію та рівність, випала нагода це здійснити.

Як виявилося, робота ця нудна і, що найголовніше, не обіцяє вічної влади. Одна справа красиві промови виголошувати і з автоматом блукати по горах і зовсім інша - розбиратися у фінансах та управлінні економікою. Експорт цукру, енергетика, взаємини з великим сусідом через протоку. І ще багато чого зовсім негероїчного.

Оскільки ніяких знань про управління країною у Кастро і його товаришів не було, то приймаються прості і зрозумілі рішення. Все націоналізувати, поставити чиновників, а там нові друзі з СРСР допоможуть. Дуже швидко країна почала жити за картками в умовах тотального дефіциту продовольства і товарів першої необхідності.

Будь-яка незгода стала відразу каратися. Свого сподвижника Убера Матоса майже відразу після перемоги революції посадив до в'язниці, де той провів 20 років. Че Гевара був відправлений у Болівію, де загинув. Всім стало зрозуміло, що так звана революція - тоталітарна. Режим Батісти в порівнянні з новим вже сприймався як оксамитовий.

Як оплату за радянську допомогу Кастро посилав війська в гарячі точки. Розгорнута система підготовки лікарів і вчителів була спрямована не стільки для власного народу, скільки на експорт фахівців. Десятки тисяч кубинських медиків і педагогів працювали в багатьох країнах Латинської Америки й Африки. Заробляли для себе талони і валюту для режиму.

У чомусь Кастро щастило. Коли розвалився СРСР і допомога Москви припинилася, її замінив Уго Чавес з поставками фактично безкоштовної нафти. Цієї політики кубинський лідер дотримувався стільки, скільки міг, але час брав своє і в 2008 році він відійшов від справ.

Навіть для його брата Рауля стало очевидним, що потрібні зміни. Покоління Сьєрра-Маестро йде з об'єктивних причин. Навіть найбільш консервативним діячам зрозуміло, що в століття комп'ютерів неможливо управляти країною за лекалами середини минулого століття. Тому завдання Рауля- підготувати остаточний відхід і,за можливості, плавний перехід влади.

Зараз найбільш імовірною кандидатурою представляється перший заступник голови Держради (голова - Рауль Кастро. - Авт.) Мігель Діас-Канель. В економіці він вважається помірним лібералом. Зокрема, вважає за необхідне залучення іноземних інвестицій і збільшення частки приватного сектора в економіці.

Після 2008 року клан Фіделя змінився кланом Рауля на вершині влади. Середбагато військових, бо нинішній лідер був довгий час міністром оборони.

Люди з військовою виправкою керують великим холдингом Grupode Administracion Empresarial (GAE), в який входить і компанія Gaviota (Чайка). Вона контролює більшу частину готелів країни, а також цивільну авіацію і морський флот. Саме звідси надходить іноземна валюта.

У керівництві холдингом на першому плані син РауляАлехандро Кастро Еспін, а також зять Луїс Альберто Родрігес. Подейкують, що перший і буде спадкоємцем. Однак є проблеми з армійською верхівкою. Синок не має впливу не тільки на людей похилого віку, які воювали в горах, але й на середнього, які засвітилися в Нікарагуа, Ефіопії, Анголі. Популярність Алехандро відносна. Він відомий, поки при владі його батько Рауль. Інше - в стані повної невизначеності.

У Росії, Китаї та інших країнах віддали належне Фіделю. Дональд Трамп зайняв протилежну позицію. На його думку, кубинський лідер був «жорстоким диктатором... протягом майже шести десятиліть». Майбутній американський президент сподівається, що кубинці, які живуть у США, скоро зустрінуться з «вільною Кубою». «Хоча трагедії, смерті і біль, викликані Фіделем Кастро, не можуть бути забуті, наша адміністрація зробить усе, що зможе, щоб кубинський народ зміг нарешті почати шлях до процвітання і свободи».

У Флориді в районах проживання кубинців було свято. Втікачі від соціалізму і їхні нащадки вийшли на вулиці з піснями і танцями, голосно скандуючи: «Куба буде вільною!».

Символом закінчення епохи Кастро є зміни на Кубі. Парки в Гавані мають Wi-Fi, автомобілі 1950 рр. все більше замінюють сучасні європейські. Скільки не чини опір, але кардинальні реформи неминучі. Зокрема й на Кубі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Українець Показати IP 29 Листопада 2016 22:03
Кубинський Моторола. І що він построїв забивши стільки людей - Великий Пшик. Ще один ідіот в Кремлі такий Пшик строїть, в 2017 буде святкувати століття Великого Пшика в океані крові.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus