USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Генеральний Консул думає, що робити на Волині. ФОТО

12 Жовтня 2013 10:30
Створити електронну базу волинських громадських організацій планують учасники круглого столу, що відбувся у Генеральному Консульстві Республіки Польща у Луцьку.

Знайти відповідь на питання, чому так мало проектів, реалізованих спільно польськими і українськими громадськими організаціями, намагалися під час круглого столу, що відбувся 11 жовтня у Луцьку.

У заході взяли участь Генеральний Консул Республіки Польща в Україні Беата Бживчи, консул Кшиштоф Савіцкі та представники громадських організацій Волині та Рівненщини.



Громадські діячі розповіли про особливості своєї діяльності та співпрацю з польськими партнерами.
Голова правління громадської організації «Форум українських журналістів» та заступник голови правління благодійного фонду «Останній солдат» Володимир Данилюк розповів, що фонд зосередився на вшануванні пам’яті загиблих під час Першої світової, а також під час початку Другої світової війни. Його представники заснували декілька кладовищ, які відкрили та освятили з участю представників різних країн та конфесій. Започаткували патріотичну акцію, під час якої представники українських громадських організацій у День конституції приїздять у Хелм, де мешкав перший Президент України Михайло Грушевський, а у листопаді польська молодь відвідує Костюхнівку на Волині, де вшановує пам'ять легіонерів Юзефа Пілсудського.

Володимир Данилюк зазначив, що знаходити надійних партнерів з польського боку непросто, адже часто відбувається багато зустрічей, домовленостей, але до справжньої реалізації справа не доходить, і це велика проблема. Зокрема, не вдається втілити ідею впорядкування двох занедбаних кладовищ, одне з яких розташоване на території Волині, а інше – у прикордонній зоні з польського боку поблизу Влодави. Облаштувати їх можна було б спільними зусиллями з польськими партнерами, яких знайти поки що не можуть.



Заступник голови «Асоціації молодих реформаторів» Марія Доманська розповіла про ідею організації обміну сільських учнів прикордонних територій - поселення українських дітей у польських родинах, а польських дітей – в українських, яка так і не була втілена в життя.



Голова правління «Асоціації регіонального розвитку» Петро Гоцалюк повідомив, що один з основних проектів, над яким працює організація – стратегія розвитку Луцька. Вивчивши досвід українських міст залучають до її створення польські міста-партнери, луцьких викладачів та студентів. Також працюють над стратегією розвитку центральноволинської агломерації. Проект, розроблений у 2010 році, передбачає спільну стратегію розвитку Луцька, Рівного та чотирьох районів, наближених до цих міст. Ще один важливий проект, що випливає з проекту стратегії розвитку міста, «Старий Луцьк – новий розвиток», його мета – розвиток історичного подієвого туризму у Луцьку.

Як розповів Петро Гоцалюк, сьогодні Люблін себе позиціонує, як східна столиця Євросоюзу та міст між кранами, які хочуть до нього приєднатися та державами-членами ЄС. Натомість у Луцьку могли б організовувати конгреси, які допомагали б Україні краще зрозуміти Євросоюз, а Євросоюзу краще зрозуміти, що таке Україна. З його слів, більшість українців не знає, що дасть Україні підписання Угоди про Асоціацію, тому варто інформувати населення про польський досвід євроінтеграції. Важливо вивчити досвід Польщі у реформуванні ЖКГ, використання комунального транспорту, комунальної теплоенергетики. Місто Луцьк, на його думку, могло б стати майданчиком передачі досвіду реформування у цих сферах.



Своєю чергою, представник «Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» та голова «Асоціації молодих реформаторів» Дмитро Безвербний запросив представників Генерального Консульства та громадських діячів взяти участь у круглому столі, який організовує ЦПАВК спільно з фондом «Відродження» щодо того, як вплине на життя регіону підписання Угоди про Асоціацію.



Президент «Асоціації регіонального розвитку» Анатолій Пархом’юк звернув увагу на те, що систематизованої інформації про потенційних партнерів волинських громадських організацій з польського боку сьогодні немає. Також, на його думку, варто було б організовувати тренінги чи семінари, присвячені підготовці громадських активістів, які зможуть писати проекти.




Консул Кшиштоф Савіцкі закликав українських громадських діячів зробити список громадських організацій, який розмістять на сайті консульства.



Голова культурного об’єднання «100 Вт» Володимир Столярчук повідомив про ідею створення літературної сцени під час джазового фестивалю. Він пропонує запросити декілька письменників з України та декілька з Польщі. Громадський активіст запевнив, що культурне об’єднання «100 Вт» забезпечить організацію візитів українських митців та сподівається на сприяння з боку Генерального Консульства щодо залучення польських авторів.



Наприкінці зустрічі Генеральний Консул Беата Бживчи повідомила, що намагатиметься посприяти організації семінарів для підготовки активістів громадських організацій. З її слів, можливо вдасться продати ідею розміщення в Україні офісів працівників, які займаються організацією проектів. Також Генеральне Консульство намагатиметься запрошувати на Волинь осіб, які могли б бути корисними партнерами для громадських організацій.

Учасники заходу дійшли згоди щодо необхідності створення списку незалежних громадських організацій Волині.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
32 Показати IP 12 Жовтня 2013 15:04
хотілось би почути про подібну діяльність українських консульских установ у Польщі...
журналіст з Володимира Показати IP 12 Жовтня 2013 17:05
Шановні репортери В.Н. Я здивований тим, що з коментарів видалено моє зауваження щодо грамотності у подачі заголовка цієї кореспонденції.Дивно чи не так ...
Фанат до журналіст з Володимира Показати IP 13 Жовтня 2013 10:44
Бо заголовок є нікудишній та примітивний

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus