USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Голова Княгининівської ОТГ – про хабар та іноземних інвесторів

5 Жовтня 2017 18:31
Із якими викликами доводиться боротися громаді після об’єднання, а також про наявні напрацювання, оптимізм місцевих мешканців та інвестиційний потенціал краю розповіла голова Княгининівської об’єднаної територіальної громади Олена Твердохліб.

Візит до Княгининка відбувся 4 жовтня в рамках прес-туру на тему «Кращі практики функціонування селищної та сільської ОТГ», організованого Волинським регіональним відділенням «Асоціація міст України» за підтримки USAID у межах проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС).

Виконавчий директор Волинського регіонального відділення «Асоціація міст України» Богдан Самойленко відзначив, що мета відвідування ОТГ – показ шляхів розвитку громади та підтвердження того, що майбутнє – за об’єднаними територіальними громадами, де населення приймає дуже важливі рішення.
Як розповів консультант із бюджетних питань Асоціації міст України Василь Гром, у Княгининку проводили опитування, яке показало, що переважна більшість анкетованих осіб вірять у децентралізацію.

«Ми можемо сказати, що децентралізація, про яку говорять два з половиною роки, на Волині відбулася як належне. Кошти з повноваженнями дійшли до трудових колективів. Це дуже важливий фактор, фактор розкриття через фінанси діяльності об’єднаної територіальної громади, адже діяльність ОТГ – це робота бюджетних установ, робота комунального господарства та задоволені мешканці, які вірять у децентралізацію», – відзначив Василь Гром.
Читайте ще: ЛЮБЛИНЕЦЬКА ОТГ: ЧИ НЕ ПЕРША НА ВОЛИНІ ПРАКТИКА ФІНАНСОВОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

Насамперед після прибуття до Княгининка відбулася зустріч із головою об’єднаної територіальної громади Оленою Твердохліб.
Досягнення об’єднання

Унаслідок утворення ОТГ збільшився не тільки бюджет громади, а й вимоги місцевих жителів. Також вони стали більш ініціативними.

«На сьогодні бюджет разом із субвенціями держави становить 45 мільйонів гривень, із них 9 мільйонів – це ПДФО, а 7 мільйонів – акциз. Маємо також гроші на розвиток (18 мільйонів), які зараз використовуються на ремонт комунальних закладів, передусім садочків і шкіл, на вуличне освітлення та ремонт доріг», – зазначила Олена Твердохліб.

Вона додала, що суттєві роботи вдалося провести в Рокинях, де відремонтували приміщення для садка. Завдяки цьому розгрузилася черга на запис дитини до садочку. Зараз дітки закінчують проходити медогляд і орієнтовно до 15 жовтня всі діти, які знаходилися в черзі, ходитимуть до дошкільного навчального закладу «Барвінок».

Заступник із навчально-виховної роботи садочку Леся Морозюк пізніше продемонструвала оновлений дошкільний заклад.
У селі Зміїнець, своєю чергою, заплановано будівництво садочку, для чого розробляється проектно-кошторисна документація.

Повідомлення про хабар

Як розповіла Олена Твердохліб, не так давно у приміщенні селищної ради було встановлено камери спостереження. Голова ОТГ поділилася, що такий крок вона була змушена зробити, адже отримала повідомлення про те, що вона «наступна на черзі» і недоброзичливці планують підкинути їй хабар.

Олена Твердохліб наголосила, що з робочими питаннями приймає відвідувачів виключно у себе в кабінеті, а до кафе чи інших публічних місць ходить лише з друзями.
Оптимізм

Більшість мешканців населених пунктів, які увійшли до Княгининівської ОТГ, на переконання голови, не позбавлені оптимізму. При тому, що на початку об’єднання вони скептично ставилися до ймовірного утворення громади.

«Люди перестали бути байдужими. Цю байдужість у 2015 році я бачила в кожній хаті, кожен дивився на об’єднання досить песимістично. На сьогодні цей песимізм відійшов, натомість виникло бажання швидшого темпу. Якщо раніше питали, чому робота не робиться, то зараз, коли роботи відбуваються, запитують, чи не можна робити все швидше. Темпи зростають кожного дня», – усміхається Олена Твердохліб.
Центр для працевлаштування

Важелі керування та управління фінансами навчальних закладів Княгининівська ОТГ передала безпосередньо школам і навчально-виховним комплексам, адже, як переконує Олена Твердохліб, «господар у хаті має бути один». До того ж, директори шкіл набагато краще ознайомлені з нагальними потребами навчальних закладів.

Голова громади також відзначила, що виступає категорично проти подарунків вчителям, і йдеться тут не про квіти чи цукерки.

Окрім того, аби допомогти батькам учнів, які не мають роботи, в школах проводять збір відповідних даних. Адже багато підприємців на місцях зіткнулися з проблемою нестачі кадрів, тому таким чином громада намагається допомогти двом сторонам, оскільки й сама зацікавлена в тому, щоби більше мешканців працювали безпосередньо за місцем свого проживання та сплачували податки до бюджету громади.

Прихід інвесторів

На території ОТГ – вдосталь привабливих для потенційних інвесторів земельних ділянок, деякі з них розміщені в Зміїнці, зокрема біля траси міжнародного сполучення.

До селищної ради, наприклад, уже звернувся голландський інвестор із пропозицією збудувати на території громади сонячну електростанцію. Відповідну ділянку, яку колись використовували для сільськогосподарської діяльності, знайшли в Іванчицях.

«Зараз дуже багато іноземців приїжджають до нас, і їх цікавить практично все, наприклад, зібрати кооператив із власників паїв і вирощувати на їхніх земельних ділянках малину чи лохину або відродити колишню славу тутешніх яблуневих садів. Я і сама цим дуже зацікавлена, адже передусім потрібно зробити все можливе, аби земля не пустувала», – акцентувала Олена Твердохліб.
Та додала, що особливо це актуально ще й з огляду на те, що наступного року в Княгининку розпочнеться будівництво найбільшого в Україні заводу для заморозки фруктів.

Відкритим залишається теж питання щодо сміттєзвалища в Брищі, де планувалося будівництво сміттєспалювального заводу. Так, голова ОТГ розповіла, що свого часу цим місцем зацікавилися китайські інвестори, які хотіли би відкрити там сміттєпереробний завод. Зараз селищна рада опрацьовує також варіант видобутку на території звалища метану.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus