USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Гордість країни – незрячий волинянин навчає дошкільнят музики

26 Грудня 2013 09:50
Леонід Іщик у селі Осівці Камінь-Каширського району навчає дошкільнят і першокласників музики. У 2004 році у номінації «Особисте досягнення» його визнали Гордістю країни, нагороду у Києві вручали співачка Ніна Матвієнко і журналіст Дмитро Гордон. І досі селяни згадують, як по телеканалу СТБ на великій сцені бачили Леоніда Кузьмовича, який разом із Ніною Матвієнко співав пісню «При долині кущ калини», інформує Волинь-нова.

Важкі пологи у матері позначилися на здоров’ї сина. У рік вона помітила, що хлопчик не бачить. Самотність Леонід долав за допомогою гри на гармошці, а щоб дитина не сумувала й здобула добру освіту - відправили навчатися у Мукачівську спецшколу. Середню ж освіту довелося здобувати у Львівській спецшколі. Там паралельно закінчив і музичну школу. Тяга до знань і творча натура дали можливість Леоніду вступити на історичний факультет Луцького педагогічного інституту імені Лесі Українки.

Незрячий студент був дуже вправним у навчанні. Швидкість писання лекцій за методом Брайля давала можливість не лише встигати, а й допомагати іншим студентам. А от із роботою по закінченні вишу було важко. У рідному селі в дитсадку запропонували посаду музичного керівника. Відтоді 21 рік Леонід Кузьмович навчає діток співати і танцювати. Саме так, і танцювати. За ритмом і синхронністю тупоту дитячих ніжок учитель визначає правильність рухів, манеру ходи. Звісно, вихователі груп також допомагають зорганізувати малюків на заняття.

Леонід Кузьмович кожного учня пізнає і за голосом, і за «мелодією» ходи.

У дошкільному навчальному закладі «Калинка» навчаються і першокласники Осівцівської загальноосвітньої школи І–ІІ ступенів. Завітавши до них на заняття, переконуєшся як багато діти знають різних пісень, музичної грамоти. Вони активні на уроці й радо демонструють все, що навчив їх улюблений вчитель.

«Мені у роботі допомагає наполегливість, бажання навчати, любов до творчості, - ділиться секретом Леонід Іщик. - Наші дітки дуже талановиті, у багатьох є дуже гарний музичний слух. Але їх мало хто чує і бачить. Конкурсів на рівні районних змагань мало. Хотілося б, щоб виділялося фінансування для можливості читати спеціальну літературу з музичного мистецтва, купляти нові диски для занять із дітьми. На сільських дітей треба більше звертати увагу, бо у них менше, ніж у міських, можливостей для виявлення своїх творчих і музичних здібностей.

Леонід Кузьмович є душею педагогічного колективу. Багатьох його життєвий приклад робить добрішими й чуйнішими, більш наполегливими у праці.

«Таких людей з великою силою волі і гарною душею - дуже мало. Він дарує усім радість - і дітям, і колегам. Треба, щоб держава більше уваги звертала на таких людей, як Леонід Кузьмович. Бо таких людей у світі мало», - з гордістю розповідає директор дитсадка Світлана Іщик.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Киця Показати IP 26 Грудня 2013 11:02
Дай, Боже, йому здоровя і усіляких благ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus