USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як порушували процес ЗНО на Волині та в Україні

26 Червня 2013 13:36
Підсумки кампанії спостереження за ЗНО-2013 підбили сьогодні, 26 червня, у Луцьку.

Нагадаємо, ГМ ОПОРА проводила всеукраїнський проект «Громадська кампанія спостереження за ЗНО 2013» з 3 по 25 червня у 9 регіональних центрах, які охопили 16 регіонів України.

У проект увійшли 7 предметів – хімія, українська мова та література, іноземна мова, математика, географія, історія України та біологія. Ці предмети були найпопулярнішими серед абітурієнтів.

Координатор кампанії спостереження Громадянської мережі ОПОРА Дмитро Безвербний розповів про загальноукраїнські та волинські тенденції цьогорічного тестування.

Всеукраїнські тенденції процесу ЗНО
За його словами, на всеукраїнському рівні основними порушниками процедури ЗНО були самі учасники. Найпоширеніші порушення – через неуважність (учасники приходили без належних документів, переважну більшість таких порушників не допускали до тестування), запізнення, використання технічних засобів під час тестування. За статистикою, під час тестування з української мови та літератури зафіксували 125 випадків використання технічних засобів, 115 аналогічних порушень зафіксували під час тестування з історії України, 66 – з іноземної мови та географії.

Також були поодинокі випадки, коли телефон у абітурієнта виявляли, проте йому лише робили попередження. Щодо порушень процесу ЗНО представниками персоналу, основними причинами були їхня необізнаність або недобросовісність. Так, іноді не збігалося маркування зошитів, або зошити роздавали у неправильному порядку, часом персонал не звертав уваги на розмови абітурієнтів між собою.

Представники персоналу також користувалися телефонами під час тестування, що суворо заборонено. Під час тестування з історії України спостерігачі фіксували у приміщенні наочні предмети, наприклад, портрети гетьманів. У більшості випадків на зауваження спостерігачів одразу реагували. Під час технологічної перерви знаходили підручники та телефони у туалетах.

Цьогоріч металодетектори використовували здебільшого під час технологічної перерви, за їхньою допомогою виявляли переважну більшість телефонів.

Підсумки ЗНО на Волині
На Волині спостерігали за процесом ЗНО у трьох населених пунктах – у Луцьку, Ковелі та Маневичах. Семеро представників ГМ ОПОРА змогли охопити 34 пункти тестування.

Найбільшу явку абітурієнтів зафіксували під час тестування з української мови – 92,98% у перший день та 93,26% у другий день. Найменшу явку спостерігали під час ЗНО з всесвітньої історії – 79,42%. Загалом явка волинських абітурієнтів становила близько 89 %.

Щодо порушень процедури, на Волині спостерігаються такі ж самі тенденції, як загалом в Україні.

Найбільше їх зафіксували з боку абітурієнтів – використання мобільних телефонів у луцьких школах. Під час тестування з математики у луцькій школі №25 в абітурієнта виявили шпаргалку, написану на зворотному боці банківського чеку, який був захований у паспорті.

У ЗОШ №20 чергова читала книгу під час тестування, що також зафіксували, як порушення. Суперечка представників персоналу та спостерігача виникла у луцькому НВК №21, де спостерігачеві забороняли вийти з аудиторії під час тестування.

Як зазначив Дмитро Безвербний, найчастіше порушували процес ЗНО луцькі абітурієнти, водночас у Ковелі спостерігачі не зафіксували жодного порушення.

На його думку, загалом тестування на Волині та в Україні відбулося на високому рівні, випадків списування меншало із кожним тестуванням, а усі зауваження ГМ ОПОРА внесе до Всеукраїнського центру оцінювання якості освіти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus