USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як правильно звільнитися з роботи

22 Листопада 2013 09:53
Українці найчастіше звільняються з роботи за угодою сторін, а не за власним бажанням, як було прийнято раніше.
У Мінсоцполітики пояснили, що таке звільнення вигідно тим громадянам, хто ще не знайшов нову роботу. Адже отримавши такий запис у трудову, українці можуть стати на облік у державну службу зайнятості і отримувати допомогу з безробіття вже з 8-го дня після звільнення, - інформує ТСН.

А ось працівники, які звільнилися за власним бажанням, тільки з 91-ого дня. При цьому, в першому випадку потрібна згода роботодавця, а при звільненні «за власним» - немає.

Як повідомила юрист Тетяна Врублева, часто за угодою сторін звільняють працівників, які проштрафилися та від яких хочуть позбутися.

«Наприклад, п'яниць, прогульників, викритих у дрібній крадіжці. А також вагітних, матерів-одиначок, особливо при ліквідації підприємства, бо поновитися на роботі через суд в цьому випадку неможливо, на відміну від звільнення за ініціативою адміністрації (за прогул та інші)», - зазначила Врублева.

Зі слів керівника дослідницького центру порталу hh.ua Уляни Ходорівської, досить коректні лише позиції «скорочення штатів», «закінчення строку договору» і «інші», так як насправді «за угодою сторін» і «за власним бажанням» ховаються причини, які статистика відобразити не може.

«В одній організації новий бос не спрацювався з підлеглим, який був чудовим фахівцем, приносив користь фірмі, але мав своєрідний характер. У результаті останній звільнився «за власним бажанням, хоча такого не мав», - пояснила Ходорівська.

Крім «угоди сторін» (44%), українці також звільняються з причини закінчення терміну договору (22%) і за власним бажанням (14%). З інших причин (порушення трудової дисципліни, через інвалідність тощо), а також через скорочення штату з роботи йдуть по 10% працівників відповідно. Щодо пошуку вакансій, то найпростіше знайти роботу в промисловості і торгівлі, де спостерігається велика плинність кадрів.

«Страховий, фінансовий бізнес або продаж нерухомості більш закриті сфери, потрапити, як правило, можна тільки за протекцією, тому такі вакансії в центри зайнятості практично не потрапляють. Нескладно влаштуватися лише бухгалтером або економістом на невелику зарплату», - зазначив експерт ринку праці Юрій Пекарчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus