USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Як розпізнати даішника-шахрая?

7 Липня 2011 12:09
Уже давно серед населення гуляє інформація, що на дорогах водіїв зупиняють шахраї, переодягнуті в інспекторів ДАІ, інколи вони представляються працівниками екологічних інспекцій і перевіряють рівень СО2 у вихлопних газах і тонування скла. За такі перевірки вимагають гроші. Останнім часом у Міністерство внутрішніх справ уже надійшли сотні скарг від ошуканих водіїв.

За словами начальника сектору моніторингу, юридичного забезпечення та зв’язків із громадськістю управління ДАІ у Волинській області майором міліції Андрія Владимира, сьогодні у ДАІ є чіткі пріоритети – виявлення грубих порушень правил дорожнього руху: керування у нетверезому стані, перевищення швидкості, - тобто того, що найчастіше стає причиною дорожньо-транспортних пригод, - пишуть Відомості-UA.com.

«Тонування скла зараз не є актуальним питанням для ДАІ, Крім того, жодних вимірювань вихлопних газів ми не проводимо та не патрулюємо дороги спільно з представниками ще якихось інспекцій, приміром, екологічних. Наявність страховок перевіряємо лише тоді, коли водій здійснив порушення, за яке його зупинили», — каже Андрій Владимир.

Міліціонер каже, що водії повинні зупинятися тільки на вимогу працівників ДАІ, біля яких стоїть службовий автомобіль із увімкненим сигналом синього кольору. Авто повинне мати відповідні емблеми, наклейки, смуги блакитного кольору з обох боків, сині номерні знаки. У працівників ДПС також мають бути нагрудні значки, одяг єдиного зразка, жезли.

Якщо все-таки виникли сумніви, то законодавством передбачено, що водій може попросити інспектора пред’явити службове посвідчення, яке має свою серію й де записані прізвище, ім’я, по батькові, звання, посада даішника. Крім того, можна скористатися телефоном довіри, номери якого нанесені на транспортні засоби працівників ДАІ, та пересвідчитися, чи працює інспектор із таким прізвищем, - запевнив Владимир.

«Іноді водії починають вимагати якісь маршрутні листи, мовляв, чому ви тут стоїте. Та у нас є багато службових документів, які ми не зобов’язані пред’являти», - додав даішник.

За словами Андрія Владимира, відповідно до Закону України «Про міліцію», водії повинні зупинятися тільки на вимогу працівника міліції. Теоретично це можуть бути й представники, скажімо, карного розшуку, дільничні інспектори тощо. Та, як правило, у системі МВС зупиняють транспортні засоби лише даішники. На вимогу інших інспекцій, наприклад, екологічної, рибної, транспортної, водії зупинятися не зобов’язані.

До того ж, як повідомили в обласній екологічній інспекції, на сьогодні немає екологічних патрулів.

Також міліціонер повідомив, що інспектори ДАІ можуть використовувати алкотестери, які показують кількість проміле алкоголю в крові водія. Однак замір вони повинні проводити тільки у присутності двох свідків, і тільки після цього можна скласти протокол.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
VSC Показати IP 7 Липня 2011 16:55
Априори - каждый ГАИшник обманщик.
гисть Показати IP 8 Липня 2011 09:46
в них на лобі написано .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus