USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Історичний погляд. «Волинська трагедія»

11 Липня 2016 16:41
Більше 70-ти років тому у результаті україно-польського конфлікту 1943-44 років загинули десятки, а то й сотні тисяч людей. Історичний погляд на «Волинську трагедію» публікує Громадське. Волинь.

Село Гайове, що на Волині, колись мало назву Пшебраже. У ньому був найбільший центр польської самооборони у період «Волинської трагедії». Аби прогодувати велику кількість бійців, поляки грабували місцеві українські села. Українці повстали проти поляків та намагалися знищити їхню базу. Напад зазнав поразки, а обидві сторони значних втрат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХТО «РОЗПАЛЮЄ» НЕНАВИСТЬ МІЖ ПОЛЯКАМИ ТА УКРАЇНЦЯМИ

Нині в селі Гайове є польське кладовище, де поховані жертви «Волинської трагедії». Поруч є хрест, який встановили на честь загиблих українців. Доктор історичних наук Оксана Каліщук розповідає про те, що ж саме спровокувало це кровопролитне протистояння.

«Волинська трагедія» – це протистояння між українцями та поляками на території Західної Волині, Східної Галичини та Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, які відбувались у роки Другої Світової війни. В ході цього конфлікту постраждали тисячі мирних українців та поляків. Одна з причин – це політика міжвоєнної Польщі, адже потрібно нагадати, що території, про які ми говоримо, до Другої Світової війни перебували у складі Другої Речі Посполитої. І та політика, яку проводила польська держава, не сприяла українсько-польському порозумінню. Ці непорозуміння накопичувалася. Відбувалася помства на помсту. За знищене українське село у відповідь винищували польське. Воно наростало лавиною, яку не вдалося спинити», – розповіла Каліщук.

В ніч з 11 на 12 липня 1943 року відбулася масштабна операція бійців УПА проти поляків. Вона охопила десятки, а може й сотні населених пунктів. Історики зазначають, що в цьому протистоянні було десятки тисяч жерт з кожної сторони.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ая Показати IP 17 Липня 2016 22:25
хочу лиш добавити, що москалі яких на Ютуб-е є в рази більше ніж поляків, сухої нитки на українцях не лишають. Стара правда говорить, що на злодію шапка горить. В даному випадку москалі приховують свої звірства яких доконували руками своїх Красних партизан. Ніхто з істориків не згадує про те, що робили і як вбивали ИСТРЕБИТЄЛЬНиЄ ОТРЯДИ до яких набирали поляків які знали українську мову і які переодягнені в "уніформи УПА" мордували так поляків так і українців. А поляки не згадують про те як вони живими спалювавли українські села і приписують всі свої звірства українцям. Я вже згадувало те, що сказав Достоєвский: НЕНАВИДИМО ТИХ КОМУ МИ ВЧИНИЛИ КРАИВДУ ЯКОЇ ПРОСТИТИ НЕ МОЖНА. Додам ще від себе. "Народ" який пробув майже 150 років у неволі, як тільки визволили його (поляки) почав зневолювати інші народи: білоруси, українці...
Марина Показати IP 30 Жовтня 2020 14:43
Телефільм "ЛУКАВЕ ЛЮДОБУЙСТВО (ЛУКАВЕ LUDOBÓJSTWO)" про правду Волинської трагедії - https://v-s.mobi/лукаве-людобуйство-лукаве-ludobójstwo-телевізійна-версія-фільму-про-волинську-трагедію-49:54

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus