USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Хатня робота: скільки беруть на себе волинські чоловіки (у %)

3 Листопада 2015 14:18
Серед сімей Волинської області, у яких більшість хатньої роботи виконує жінка, лише 24% чоловіків готові порівну розділити домашні обов’язки та догляд за дітьми. Такими виявилися результати соціологічного опитування проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Фонду народонаселення ООН в Україні у рамках проекту «Щастя у 4 руки». Усі результати представлені для тих домогосподарств, де жінка все ще виконує всі або більшість хатніх обов’язків.

Дослідження виявило значну диспропорцію у поглядах жінок та чоловіків на розподіл домашньої роботи та обов’язків по догляду за дітьми.

Про це повідомили у Представництві Фонду народонаселення ООН в Україні.

Так, більше половини – 53,6% – жінок Волинської області, як і всього західного регіону, бажають справедливості у розподілі хатньої роботи, тобто на запитання «Чи готові ви розділити порівну домашні обов’язки та догляд за дітьми?» кожна друга жінка відповіла позитивно. Цей показник є найвищим по Україні.

Ще 27,7% жінок згодні віддати чоловікові невелику частину домашніх справ та розділити догляд за дітьми. Чоловіки ж, навпаки, у більшості – 48,4% – згодні взяти на себе лише трохи домашніх справ. І тільки 24% чоловіків не проти поділити домашні обов’язки та догляд за дітьми порівну.

Згідно з даними Державної служби статистики майже кожне друге українське подружжя розлучається. До цього призводить цілий комплекс причин і однією з них є нерівномірний розподіл домашніх обов’язків. Соціологи стверджують, щомайже у 70% сімей дружина є основним виконавцем хатньої роботи.

З метою змінити усталені в українському суспільстві стереотипи Фонд народонаселення ООН в Україні спільно із Міністерством соціальної політики України проводять інформаційну кампанію «Щастя у 4 руки». Ціллю кампанії є навчити пари будувати сімейні стосунки на рівних, розподіляти домашні обов’язки порівну та підкреслити важливість участі татусів у догляді за маленькою дитиною.

«Головний меседж кампанії – разом вдвічі легше, – говорить Павло Замостьян, виконувач обов’язків Представника Фонду народонаселення ООН в Україні. – В Україні й досі розповсюджені ґендерні стереотипи, які не дають жінці достатньо часу і не дають розвиватися в своєму професійному житті. Ось звідки пішла ідея інформаційної кампанії «Щастя у 4 руки». Ми прагнемо принаймні почати змінювати стереотипи, адже вони є основою всіх проявів ґендерної дискримінації у суспільстві»

Відомі люди в Україні розділяють цінності кампанії і готові на власних прикладах доводити, як саме можна будувати рівноправні стосунки в родинах. «У мене складний графік, а у моєї дружини Юли він такий, що деколи навіть доводиться працювати вдома, – розповідає про свою сім’ю Анатолій Анатоліч (Яцечко), ведучий ранкового шоу «Сніданок з 1+1», щасливий батько двох донечок. – Але ми вміємо домовлятись. Вважаю, що головне – це поважати одне одного. Бути гарним батьком для доньок та чоловіком для дружини – велика праця. Бо гарна сім'я не складається сама собою, для цього потрібні зусилля та увага. Вважаю чудовою ініціативою проводити в Україні кампанію «Щастя у 4 руки», щоб допомогти чоловікам та жінкам справедливо ставитися один до одного, поділяти побутові обов’язки порівну та бути більш щасливими разом. І це є гарний урок на майбутнє для дітей – ми маємо слугувати прикладом».

Інформаційну кампанію «Щастя у 4 руки» проводить Фонд народонаселення ООН в Україні спільно з Міністерством соціальної політики України. Кампанія покликана привернути увагу до проблеми нерівномірного розподілу обов’язків у сім’ї, акцентувати на виконанні жінкою чималого обсягу неоплачуваної роботи та запропонувати жінкам і чоловікам нові моделі поведінки у родині, зокрема розділяти домашні обов’язки порівну та закликати чоловіків використовувати свою відпустку для догляду за дитиною.

Довідка. В рамках кампанії працює веб-сайт zags.org.ua та фейсбук сторінка www.facebook.com/zags.org.ua. У п’яти містах розміщені сіті-лайти та біл-борди із соціальною рекламою. Кампанія «Щастя у 4 руки» також включає ряд інших заходів, як-то презентації у телепередачах, інтерв’ю для журналів, заходи із пресою для привернення уваги громадськості до теми сімейного щастя. Кампанія розпочалась у червні 2015 року і триватиме до кінця року.

Дослідження в рамках кампанії проводилося Київським міжнародним інститутом соціології як частина всеукраїнського дослідження «Думки і погляди населення України (Омнібус)». Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. Загалом в рамках дослідження було проведено 2041 інтерв’ю з респондентами.

Контактна особа: Руслан Коломєйцев +38 095 131 56 31 [email protected]
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ВВВ Показати IP 3 Листопада 2015 14:46
дай їм волю - то всю роботу спихнуть, ще й на голову вилізуть!
Віктор до ВВВ Показати IP 5 Листопада 2015 21:58
То точно
Ольга Комарицька Показати IP 3 Листопада 2015 18:22
Зараз хороша техніка, приладдя для кухні, різні прилади значно полегшують домашню роботу. Раніше такого не було, тому жінкам доводилося робити все вручну. Зараз звільнено більше часу дітям і родині

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus