USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.62 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Хто може розраховувати на пільговий проїзд у Луцьку

9 Червня 2015 10:49
Чи відбудеться «урізання» права пільгового проїзду внаслідок змін до законодавства, пояснили у Луцькій міськраді.

Про це йшлося під час оперативної наради у Луцького міського голови 9 червня.

Як повідомив начальник управління транспорту та зв’язку міськради Анатолій Миронюк, з 1 червня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який встановив, що право пільгового проїзду залишається у інвалідів 1 та 2 групи, дітей-інвалідів, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, учнів із малозабезпечених сімей, осіб, які супроводжують інвалідів 1 групи та учасників бойових дій. Одночасно право безплатного проїзду втратили ветерани праці, діти війни, учасники війни, жертви нацистських переслідувань, члени родин загиблих (померлих) ветеранів війни, інваліди 3 групи та інші. Водночас, особи, які мають статус учасників війни, дітей війни, ветеранів праці, жертв нацистських переслідувань зможуть використовувати своє право через статус пенсіонерів за віком або інвалідів.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» передбачено кошти на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян у вигляді субвенцій на рівні минулого 2014 року. Отже порядок зі забезпечення пільгами пенсіонерів за віком та інвалідів не змінився. Право безплатного проїзду лишається і в дітей-інвалідів, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського спілкування, учнів із малозабезпечених сімей та учасників бойових дій.

Встановлений виконкомом перелік окремих категорій громадян для безплатного проїзду в автобусах на міських маршрутах також чинний – це 10 категорій громадян:

- інваліди війни (з одним супроводжуючим інваліда першої групи);

- учасники бойових дій;

- особи, на яких поширюється статус члена сім'ї загиблого (померлого);

- діти-інваліди до 18 років (з одним супроводжуючим) та інваліди дитинства 1 та 2 груп (з одним супроводжуючим інваліда 1 групи);

- інваліди по зору та інваліди з ураженням опорно-рухового апарату 1 та 2 груп (з одним супроводжуючим інваліда 1 групи);

- постраждалі від аварії на ЧАЕС 1 категорії та учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 2 категорії;

- ветерани ОУН-УПА;

- особи, визнані жертвами нацистських переслідувань, при пред’явленні відповідного посвідчення;

- громадяни, яким за рішенням виконавчого комітету міськради видано посвідчення на право безоплатного проїзду в міських автобусах;

- почесні громадяни Луцька.

За станом на 1 червня майже 32 тисячі лучан мають право на пільговий проїзд за категорією пенсіонерів за віком, інваліди всіх категорій та діти-інваліди – 11 490 осіб. Маршрутна мережа, зі слів Анатолія Миронюка, міського громадського транспорту, на якій здійснюється пільгове перевезення громадян, достатньо густа для того, щоб пасажир пільговик міг дістатися від місця проживання до соціально необхідних об’єктів. Він наголосив, що йдеться не про «урізання», а про процес роботи над логістикою монетизації пільг. Згодом планують замінити принцип надання пільг – держава надаватиме кошти безпосередньо і персонально пільговику.

Своєю чергою, перший заступник міського голови Тарас Яковлев наголосив, що одна з категорій громадян, які, згідно з рішенням виконкому, користуються правом пільгового проїзду – це члени родин загиблих учасників АТО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus