USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

Комфорт у сільських школах: громада співфінансує облаштування санвузлів

31 Жовтня 2016 17:33
Останнім часом медики нарікають на незадовільний стан здоров’я школярів. Між тим, однією з причин такої сумної статистики, про яку не говорять уголос, є вуличні шкільні вбиральні. І це питання для сільських шкіл не менш важливе, ніж модернізація навчального процесу.

Роботу над поліпшенням комфорту в сільських навчальних закладах влада Волині розпочала ще в 2010 році. Тоді на обласному рівні вирішили: санітарні кімнати мають бути лише в приміщенні.

Роботи почалися, але просувалися повільно. Адже в області чимало шкіл розташовані у старих будівлях, де вбиральня передбачена лише надворі.

Про це повідомляє прес-службі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

За станом на 2016 рік на Волині налічувалося майже сім десятків шкіл без внутрішніх вбиралень. На думку голови обласної ради Ігоря Палиці, до початку навчального року їх потрібно було облаштувати. Про це йшлося під час координаційної ради з головами райрад.

Відповідно до рішення обласної ради від 14 липня, місцевим бюджетам спрямували субвенцію на 5 мільйонів 25 тисяч гривень. Кошти виділяли на будівництво вбиралень «з нуля». А школам, у яких, згідно з типовими проектами санітарні кімнати були передбачені, кошти не перепадали. Така ситуація виникла в ЗОШ I-III ступенів села Суходоли Володимир-Волинського району.

«Наша школа збудована в 1971 році. Внутрішні вбиральні там були, однак не функціонували, – каже директор навчального закладу Віктор Рупша. – Тож ми вирішили звернутися по допомогу у володимир-волинське представництво Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Cпочатку батьки школярів об’єднались у громаду й виготовили проектно-кошторисну документацію на відновлення санвузла. Відповідне звернення подали у липні 2016 року.

«На умовах співфінансування із Фондом у школі замінили вікна та зробили реконструкцію трьох санітарних кімнат, у яких повністю замінили сантехніку. Це значно покращило санітарно-гігієнічний стан навчального закладу. Адже у Суходолах здобувають шкільну освіту діти ще із трьох навколишніх сіл – Новосілок, Дігтева та Ласкова. Усього – 146 учнів», – зазначила керівник представництва Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у Володимир-Волинському районі Вікторія Кашуба.

Завдяки Фонду вдалося облаштувати санітарну кімнату і в Машівському НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – дитячий садок» Любомльського району. Школу відвідують 156 дітей, із них 66 – учні початкових класів.

Сучасне приміщення побудовано 1992 року, але з часом воно виявилося затісним для всіх учнів. Тому першокласники та дошкільнята навчаються у сусідньому, в якому нема санітарного вузла. У туалет дітки ходили через подвір’я аж у головний корпус. Батьки неодноразово просили створити належні умови для навчання та перебування малюків у школі. Нарешті взялися за справу самі.

«Ініціативна група батьків звернулася до любомльського представництва Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», – зазначила керівник представництва Лариса Солом’янюк. – Ми запропонували зробити ремонтні роботи силами громади, щоб здешевити загальну вартість проекту».
Батьки та працівники школи активно долучилися до роботи: підключили до санітарної кімнати водопостачання, підвели освітлення, виклали облицювальну плитку.

Громади довели, що спільними зусиллями цілком реально створити комфортні умови для дітей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus