USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Кожен третій українець боїться тортур у випадку затримання правоохоронцями

27 Червня 2015 13:44
Нове опитування міжнародної організації Amnesty International доводить, що кожен третій українець боїться катувань у випадку затримання правоохоронцями. Це дослідження громадської думки організація провела в 24 областях України в червні 2015 року, - повідомляє ТСН.

67% із опитаних українців вважають, що працівники правоохоронних органів точно або скоріш за все застосовують катування або жорстоко поводяться із затриманими.

Згідно із даними дослідження, майже кожен третій українець напряму чи опосередковано стикався із тортурами. Стільки ж респондентів висловили побоювання, що в разі затримання правоохоронці застосують катування щодо них.

"Той факт, що кожен третій українець боїться катувань у випадку затримання правоохоронцями, вказує на неспроможність влади захистити права своїх громадян і виконати вимоги міжнародного та національного законодавства", — прокоментувала цифри директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

Нагадаємо, наші колеги на "Волинському агентстві розслідувань" розповідали про тортури і шокуюче вбивство втікача Маневицької колонії. Безпосередню участь в екзекуції брав начальник зони.

Опитування громадської думки показує, що 71% українців засуджують катування за будь-яких обставин. Однак 27% респондентів готові виправдання застосування тортур для розкриття особливо тяжких злочинів, забезпечення національної безпеки та для боротьби із тероризмом.

"Проте ми вимушені з жалем констатувати, що серед українців існує певний ступінь терпимості до катувань. Це тільки доводить наскільки недостатніми є дії влади у попередженні катувань. Це тривожний сигнал, який вимагає від влади продемонструвати безкомпромісну позицію щодо абсолютної заборони катувань", – додає Мазур.

Опитування також ілюструє, що майже половина українців вважають неприпустимим застосування тортур чи жорстоке поводження щодо бойовиків "ДНР" і "ЛНР" під час АТО, 38% респондентів готові виправдати катування в окремих випадках.

73% українців також виступають за залучення Міжнародного кримінального суду для розслідування військових злочинів, висловлюючи очевидну недовіру до бажання або спроможності держави зробити це самотужки.

Опитування демонструє, що лише 5% українців ствердили, що правоохоронці несуть передбачену законом відповідальність.

Окрім того, більше половини респондентів вважають Генпрокуратуру неефективною в розслідуванні катувань, серед причин називаючи корупцію, кругову поруку, відсутність політичної волі, залежність слідства від прокуратури, недоліки системи МВС, а також некомпетентність слідства.

Варто зауважити, що 53% українців переконані, що реформа правоохоронної системи

можеть змінити ситуацію із катуваннями. Одночасно 65% опитаних виступили за створення Державного бюро розслідувань як органу для розслідування правопорушень, скоєних правоохоронцями.

Дослідження громадської думки Amnesty International було проведено й стосовно застосування катувань та жорстокого поводження правоохоронців під час Євромайдану.

Згідно із оприлюдненими даними, 73% українців вважають, що правоохоронці застосували надмірну силу до протестувальників, більше половини респондентів також ствердили, що під час Майдану мали місце катування з боку правоохоронців.

Кожен другий українець не бачить припинення свавілля правоохоронців через рік після подій на Євромайдані.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Дончанин Показати IP 27 Червня 2015 13:59
"Третина із опитаних українців (67%) вважають,..." - высший класс троллинга от автора статьи.
баблист Показати IP 27 Червня 2015 15:56
Бабло вибивають
SVV Показати IP 27 Червня 2015 21:36
Усіх відправити в школу вчити математику. Кожен третій це 33,(3)%, а не 67%.
Анонім до SVV Показати IP 28 Червня 2015 12:49
А ты надеялся, что тебе в лоб напишут -две трети не доверяет милиции? Скажи спасибо, что в скобочках правду сказали.
Анонім Показати IP 28 Червня 2015 00:13
із такими "правоохоронцями" як у нас в країні - це зовсім не дивно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus