USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Краса поза законом: за продаж підсніжників лучан штрафуватимуть

5 Березня 2016 08:00
З приходом весни у Луцьку активізується торгівля підсніжниками, які є рідкісними червонокнижними рослинами. Відділ екології Луцької міськради нагадує, що така діяльність є порушенням природоохоронного законодавства України.

«Пам’ятаймо, практично всі весняні лісові квіти України є на межі зникнення. Щовесни заради наживи знищують 20 мільйонів первоцвітів. Найбільше страждають підсніжники, їх зривають на продаж понад 10 мільйонів; крокусів та сон-трави по 3,5 мільйона. Зірвавши всього одну стеблину з трьома первоцвітами, ми знищуємо 42-60 насінин. Для того, щоб виросла, наприклад, доросла квітуча проліска потрібно від 5 до 8 років. Біологи попереджають: одного разу знищений в природі вид не відновиться вже ніким і ніколи!», - йдеться у повідомленні.

Народне повір’я каже: «Хто дарує підсніжники, той не кохає». Вважали, що кохання буде таким скороминучим, як життя первоцвітів у неволі.

Пік торгівлі первоцвітами припадає на 7-8 березня.

Торгівля первоцвітами (як продаж, так і купівля) є порушенням Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ» та Правил торгівлі на ринках.

З лютого по червень в місті посилюють контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних рослин. Територіальними органами Держекоінспекції спільно з відділом екології міської ради та департаментом муніципальної поліції проводитимуть рейди на ринках міста з метою попередження та притягнення до адміністративної відповідальності порушників природоохоронного законодавства.

Окрім того, екологи наголошують, що заборонений продаж усіх диких червонокнижних квітів. Вмовляння перед природоохоронцями, що нібито вони вирощені у теплиці чи біля хати, не мають значення, бо заборона стосується усіх рослин, занесених до Червоної книги України – головного державного документа, який оберігає рослинний і тваринний світ від повного знищення.

Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу в сумі від 510 до 1700 гривень та конфіскацію рослин (стаття 88-1 КУпАП); ті ж дії, вчинені щодо червонокнижних рослин - від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією рослин.

Якщо ви стали свідком незаконного продажу, збору чи транспортування ранніх весняних квітів, повідомте про це Державну екологічну інспекцію у Волинській області за телефоном 72-33-96.

Екологи закликають не купувати весняні первоцвіти, що дозволить значно скоротити попит. Давайте збережемо первоцвіти для майбутніх поколінь! Знищення первоцвітів – злочин. Зриваючи, продаючи та купуючи первоцвіти, ви обкрадаєте природу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 5 Березня 2016 10:50
"Якщо ви стали свідком незаконного продажу, збору чи транспортування ранніх весняних квітів, повідомте про це Державну екологічну інспекцію у Волинській області за телефоном 72-33-96." Ага, настучати? Ми не якась там эуропа, стукачів нема!
SVV Показати IP 5 Березня 2016 10:50
Потрібно просто їх не купувати. Не буде попиту, не буде пропозицйї.
Анонім Показати IP 5 Березня 2016 10:52
Оце по нашому. Продав квітку- штраф. Продав -купив поруч валюту- то нормально, то потрібно.
олег Показати IP 5 Березня 2016 11:27
давно пора а то за ради наживи повидеруть з корінням усе навкруги, штрафувати усіх! ще фотогафувати і з адресою публікувати у змі та показувати по тб!
Вася Показати IP 6 Березня 2016 13:41
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus