USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Кучма і Кваснєвський – проти приїзду польського Президента в Україну

8 Липня 2013 13:28
Проти запланованого на неділю візиту президента Польщі виступають екс-президенти України і Польщі Леонід Кучма та Олександр Кваснєвський, вони просять зробити все, щоб не загострювати конфлікт, - інформує Голос столиці.

Після того, як сенат Польщі назвав Волинську трагедію «етнічною чисткою з ознаками геноциду», навколо цієї події нагнітається напруга. Голова Волинської партії «Свобода», депутат Верховної Ради, Анатолій Вітів заявив, що запланований на 14 липня візит Президента Польщі Броніслава Коморовського до Луцька є небажаним. Повідомлення про це розповсюдила прес-служба партії.

«Після того як 20 червня 2013 Сенат Прийняв антиукраїнське, псевдоісторичне і шовіністичний постанову про події на Волині, візит Президента Польщі в Луцьк є небажаним і недоречним. Українське суспільство може сприйняти цю ініціативу польського президента як провокацію», - заявив Вітів.

Сам Коморовський пояснив свій візит бажанням підтримати «добрий клімат примирення» українців з поляками.

Своєю чергою, Президент України Віктор Янукович повідомив, що Україна і Польща готують спільну заяву, яку оприлюднять напередодні цієї трагічної дати.
Проте вже сьогодні з'явилася спільна заява екс-президентів України та Польщі Леоніда Кучми та Олександра Кваснєвського з приводу 70-ї річниці Волинської трагедії. «У пам'яті українців і поляків подразненої раною залишається трагедія, яка сталася в 1943-1944 роках на Волині, Холмщині, Східній Галичині.

Вона поглинула життя десятків тисяч людей, перетворила на попелища села і хутори, принесла багато страждань обом народам. Наші пращури заплатили високу ціну за усвідомлення того, що український і польський народи повинні жити в мирі і дружбі. Напередодні 70-ї річниці трагічних подій на Волині, ми просимо наших співгромадян зробити все, щоб пам'ять жертв минулих конфліктів не стало приводом для погіршення відносин між нашими народами», - йдеться в заяві екс-президентів.

Раніше сенат Польщі назвав Волинську трагедію «етнічною чисткою з ознаками геноциду». У заяві сенату говорилося про те, що 9 лютого 1943 нападом на село Паросля «почалася груба акція фізичного знищення поляків, яка проводилася бандерівською фракцією Організації українських націоналістів та Української повстанської армією». У заяві стверджується, що тоді жертвами антипольської акції стали близько 100 тисяч поляків.

ЧИТАТИ ЩЕ: Власна думка:Трагедія, різня, геноцид.Щодо подій 1943 року на Волині
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus