USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кумановський показав своїх «Умовних українців». ФОТО

29 Квітня 2011 17:07
Відомий на Волині та в Україні художник Микола Кумановський презентував у Луцьку свою виставку під назвою «Умовні українці».
29 квітня у приміщенні Луцького художнього музею відбулася завершальна акція творчого туру Миколи Кумановського, під час якої художник представив близько ста робіт, які він малював протягом трьох років.
За словами завідувача музею та мистецтвознавця Зої Навроцької, експозицію вперше показали ще у 2009 році в Art-галереї Національної спілки художників України. Згодом картини мандрували українськими містами. Виставка побувала у Києві, Хмельницькому, Тернополі, Чернівцях, Івано-Франківську та Львові.
«У роботах Миколи Кумановського поєднується сарказм та іронія, прочитується розмова, яка ведеться на високих тональностях. Водночас це дуже тонкі роботи», – охарактеризувала картини Навроцька.
За словами мистецтвознавця, виставка «Умовні українці» – це не те мистецтво, від якого можна отримувати лише естетичне задоволення. Картини в першу чергу змушують думати про повсякденне життя простих українських людей.
Микола Кумановський сам не розуміє, звідки беруться усі сюжети для картин.
«Коли пре, то воно пре! Чому воно саме так, я не знаю. Бозя знає», – жартома відповідає Кумановський.
Художник пояснив, що на картинах зображені не якісь конкретні люди. Він намагався створити узагальнений образ простого звичайного українця, якого ми можемо впізнати на вулиці, який випиває чарку чи який навіть щось краде.
Крім робіт із серії «Умовні українці», Микола Кумановський доповнив луцьку виставку роботами із іншої серії, яку назвав «Оскома».
«Частину своїх робіт я залишив у тих містах, де проходили виставки. Тому сьогодні ще хочу представити вам серію картин «Оскома». Це знаєте, коли їси дуже довго зелене яблуко і оскома нападає. От і у мене стільки ідей назбиралося, що від них оскома», – пояснив назву художник.
Головна тема робіт митця – життя українських людей. Він переконаний, що в іншому середовищі такі картини просто не змогли б народитися. А натхнення для своїх картин Микола Кумановський черпає з українського слова.























Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 31
Мирослав Стех, експерт-мистецтвознавець, Львів Показати IP 29 Квітня 2011 20:38
...так званий "художник" кумановський довгий час маніакально намагається видати свою творчу безпорадність за вагоме мистецтво. Відсутність живописної техніки, доволі схематична плакатність персонажів - все тих же набридлих пародій на "українців" та вбога ідейно-тематична вторинність очевидна. Не треба мати особливої обдарованності, щоб спекулювати на певних архетипах українськості, але кумановському це вдається переважно в маргінесному середовищі провінційних містечок, де можна втулити який завгодно кіч. Отож і комерційна цінність його бездарних малюнків безперечно на межі нуля. Можна як завгодно в луцькому, доволі невибагливому, середовищі надувати щоки і позувати у примарній якості "відомого художника", але ця підстаркувата маячня викликає лише відразу...
Александр Манолов (ПРОХОЖИЙ) до Мирослав Стех, експерт-мистецтвознавець, Львів Показати IP 1 Травня 2011 16:50
Ваша рецензия , значительное место в которой занимает Ваша идентификация , априори вызывающая восхищение - и такие в Украине есть ! и - особенно - попытки написания фамилии Кумановского с маленькой буквы, очень напоминает мне статью в журнале Советская культура за 60-какой-то год : ...КТО ОНИ - ЭТИ МОЛОДЧИКИ С НИСПАДАЮЩИМИ НА ЛОБ ХУЛИГАНСКИМИ ЧЕЛКАМИ ?!!... Речь в разгромной статье шла о Битлз. А вот фамилию автора статьи - хоть убейте - не вспомню. Уж извините.Помню только , что перед фамилией был ряд титулов со словами "заслуженый ...действительный член ...искусствовед...музыкальный критик....и еще что - то в этом роде... Успехов Вам - в Вашем нелегком труде ! Пишите свою фамилию крупнее.
нічо не шарю в іскуствє Показати IP 29 Квітня 2011 21:51
тіхій ужос
Лучано Показати IP 29 Квітня 2011 23:04
А я скажу "Ні! Не пре!" Це дійсно "Оскома". Бо може колись нас перло від Кумановського як щось нове у луцькому бомонді. А подивившись на ось це - не обдурюймо себе: у Миколи криза жанру. Він знову шукає себе і повторює молодого себе, але картини уже вицвіли і не несуть жодної енергетики. А таких людей що намальовані ми не зустрічаємо на вулиці. Це неправда. Навіть образно - це фальш. Хіба що на останньому фото впізнаємо автора - пяного і зі свинею під рукою. Шкода, що на Волині немає справжніх художників. Нема правди і реалізму часу, алегорії сучасного життя. Все ж інше - плагіат, мазня, прагнення заробити гроші при відсутності таланту. І саме це - правда і реальність.
любитель мистецтва до Лучано Показати IP 4 Травня 2011 16:19
очевидно,хто знає художника, скаже, що він якраз "бабло" своїми картинами і не заробляє!
Юрко Гіттік, колекціонер Показати IP 30 Квітня 2011 09:47
Кумановського по-справжньому жаль...До сивої голови дожити і раптом побачити, що як художник - не вдався...Але ж скільки гонору, пихи, "багатозначності". Примітивний розводняк провінціалів, які не мають елементарної художньої освіти. Панове не купуйте "витвори" місцевих мазилок - це дурний тон. Їдьте до Львова, Києва, Варшави, пройдіться по галереям і знайдете естетично повноцінні картини. Картина по вартості меньша ніж 1000 у.е. - це для дурників.
Лучанка до Юрко Гіттік, колекціонер Показати IP 4 Травня 2011 16:21
певно,з колекцією знаменитого професора Гіттіка можна бути "крутим колекціонером"!тато зібрав, а син вдає Знайку!
Ірина Показати IP 30 Квітня 2011 15:37
таке враження, панове, що в обговоренні беруть участь зацікавлені особи (суперництво? ) Як на мене, Кумановський - один з найкращих українських художників на сьогодні. обвинувачення у відсутності ідейної наповненості творів просто смішні, ці картини-алегорії мабуть знайдуть небагато аналогів за глибиною. також не вбачаю жодної пародійності на українскість, а стилізованість образів - загальновідомо - це зовсім не "плакатність". звісно, це моє особисте бачення цих робіт, але якщо пан Стех настільки не сприймає творчості художника, це аж ніяк не надає йому моральних підстав до такої різкої критики. тим паче абсолютно безґлузде твердження останнього коментатора щодо плагіату (покажіть бодай одного художника, що пише в цьому ж стилі!). складається враження, що перший і останній коментатори - одна особа.. хто ще що думає?
Ігор В. Показати IP 30 Квітня 2011 17:09
Мене просто обурили відгуки. Я був присутній на презентації і (хоча особисто з художником не знайомий) просто не можу не заперечити несправедливій критиці. Кумановський - впізнаваний і дійсно талановитий автор; коли давати оцінку його творчості, то вона є дуже глибокою за своїм смисловим навантаженням і безперечно цікавою для поціновувачів мистецтва. Його картини прекрасні в своїй простоті, і годі сперечатися про їхню самобутність... не зрозумів ні натяків на бездарність і "фальшивість" художника (що пояснюється хіба заздрістю опонентів), ні образливих слів власне в його адресу (дуже прикро, що шановне товариство дозволяє собі такі емоційні випади). Щодо зауваги Юрка Гіттіка на рахунок ціни картин, - не згідний в повній мірі. Для мене очевидно, що серед художників є багато обдарованих, часом геніальних особистостей, що не можуть собі дозволити ставити високу ціну на свої роботи через те, що не є знаменитими. Гірка правда в тому, що геніальність зазвичай визнається і цінується посмертно. Не можу пояснити таку ворожість нічим іншим, як заздрістю і ницим зведенням рахунків з митцем (?) Не мені вчити Вас толерантності, але збоку усе це виглядає саме таким чином.
makar Показати IP 30 Квітня 2011 22:22
...а ровер за 500 грн,то як називається???
Він Показати IP 30 Квітня 2011 23:16
"...узагальнений образ простого звичайного українця, якого ми можемо впізнати на вулиці, який випиває чарку чи який навіть щось краде". І це правда?!.
Lasunka Показати IP 1 Травня 2011 10:17
Абсолютно невиправдана критика. Найбільше розсмішили безглузді звинувачення у плагіаті. Творчість Миколи Кумановського дійсно дуже своєрідна, самобутня і цікава, а несхвальні відгуки (до того ж дуже різкі і безтактні) насамперед свідчать погано про самих дописувачів(( прикро за нашу культуру....
Александр Манолов (ПРОХОЖИЙ) Показати IP 1 Травня 2011 15:40
Совершенно непонятна агрессия некоторых комментаторов. Направлена она , скорее на короткий текст , предваряющий подборку фотографий . Но при чем здесь Кумановский ? Он что - холсты и краски за ваши деньги покупает ? В смысле - из городского бюджета ? Или он получил государственную премию и кого-то душит национальное украинское земноводное ? Нарисовал. Выставил. Вход - бесплатный. Не понравилось - "Уйди.Не стой во всем этом" (М. Жванецкий). Унизить художника может каждый.Только Коля , по моему , клал мольберт на все наши рецензии - много лет пишет , что хочет и никому насильно не втюхивает свое творчество - или как вы это назовете. Не думаю , что его могут обидеть наши "рецензии" - скорее всего , он это и читать не будет. Что же касается , Юра Гиттик , здравствуй , поездок в Варшаву , Киев ("...поезжайте в Киев , и спросите - кем был Паниковский до революции...")или Львов , то поездки эти нужно готовить гораздо заранее-с яслей и начальной школы. В стране , где два десятка лет уничтожается дошкольное , школьное и послешкольное образование , твои эстетские призывы звучат , как советское "Человек человеку - друг , товарищ и брат" - то есть , в принципе , правильно... Если бы Кумановский купил себе модную кепку и мелькал бы в ящике - как Поярков - он смог бы брать за свои картины те пресловутые 1000 у.е. или больше . Но , скорее всего , ему это не надо. (Да еще джип нужно будет покупать с номерами "КОЛЯН" , рыло бить Бузине - бр-р-р-ррр!) А что касается "Китч -не китч"... В стране , где до сих пор дает концерты Михаил Поплавский ,на чьих выступлениях плачут навзрыд президенты и "правящая" "элита" нашей несчастной страны ,это понятие весьма расплывчато. Мы сами - китч. Человек , включивший ящик , чтобы посмотреть сериал , послушать "пестню" новоиспеченного шоугея Апреля или посмотреть , как дерутся теща с зятем , стараясь не зацепить микрофоны у щек - на безумном ток-шоу ...Такой человек поедет вам в Варшаву за искусством ? Ой , перестаньте мне сказать ! В очень богатых луцких семьях я вижу НАСТОЯЩИЙ китч ! Обязательный камин. На камине - набор православных икон (не в красном углу !), под камином - индийские кувшины для подмываний , на полках и на стенах - фотографии членов семейства - с дельфинами , египетскими пирамидами , с премьер-министрами и другими экзотическими животными... Юра Гиттик , ты ИХ посылаешь в Варшаву за "настоящей" живописью ? Да они там купят "Полонезы Огиньского на СД - в авторском исполнении" - в лучшем случае...Видел я , что за картины они покупают - итальянских гондольеров на фоне Венеции - компьютерная графика с имитацией фактуры мазка... И видел я картины Кумановского в приличных луцких домах - очень удачно расположенных (Развешенных , в смысле картин) и хорошо смотрящихся , а главное , нравящихся хозяевам. Картина луцкого художника Кумановского может нравиться - если нравится сам Коля; если изображение вызывает какие-то событийно - временные ассоциации , если картина совпадает с представлением субъекта о настоящем искусстве (ну не посещал субъект варшавские галереи)...и еще по сотням разных причин - каждая из которых достойна внимания. Главные причины - ПОНРАВИЛОСЬ , ЗАХОТЕЛОСЬ и СМОГ ПРИОБРЕСТИ. На попытки оценки творчества Кумановского - лично мне - наспать ! Не удивлюсь , если и Кумановскому - тоже. Художник (или , если слово "художник" вспенивает чью - то земноводную кровь , АВТОР) выставил пару десятков своих работ в родном своем городе. Пуркуа , как говорится , па ? ООбратите , господа , свой сарказм или восхищение на соседнюю страничку ВН - туда , где разместили проект будущему памятнику С.Бандере - Ленину в позе Шевченко , напоминающему Дзержинского , только без кепки... Вот там ухнет хорошее бабло. Наше. И , значит , есть смысл об этом говорить. Это , чей - то хороший заработок . Туда , господа , туда .Обсуждайте.Там , Родосы , там прыгайте !
VSC до Александр Манолов (ПРОХОЖИЙ) Показати IP 2 Травня 2011 13:46
Спасибо.
Юрій Шевченко до Александр Манолов (ПРОХОЖИЙ) Показати IP 6 Травня 2011 00:25
Дякую, згоден
Марчук Показати IP 2 Травня 2011 13:23
...до речі, цікаво і те, що ніхто із Спілки художників не був на виставці...
Глядач до Марчук Показати IP 4 Травня 2011 16:23
бо тільки горобці "літають зграями, а орел сам по собі", як сказав колись пан Кумановський!
тоя до Марчук Показати IP 5 Травня 2011 08:59
Ну чого не був? Шо за фігня! Були. небагато,правда,але прийшли художники. От нема, як вколоти? Та Кумановському по барабану,а вам - ні. Дивина!!!!
Петро Верзун Показати IP 2 Травня 2011 19:55
А мені,Провінціалу,плакатність автора видається такою злободенною!Такою потрібною в наш передБуревійний час.І ці проколені груди Матері,-сильно!Дякую,замислився.
умовний художник Показати IP 2 Травня 2011 21:11
Траба мати, добродії, художню освіту, щоб аналізувати живопис. Кумановського вигнали з училища ім.Труша у Львові за відсутність здібностей. З тої пори він і став "андерграундним художником", який відсутність таланту час од часу прикривав різними спекулятивними "арт-проектами". Тепер-от "умовні українці"... В якому розумовому мороці треба бути, щоб цей нафталін сприймати як щось варте уваги. Вже не кажучи про техніку збереження фарбового шару картин - малювати на гнилих фанерках та картонках і мати іллюзію, що це на віки? Малюнки Кумановського згниють ще при його житті. Це вам не Рембранд, який півроку сушив холстину. Щоб мати уявлення про рівень живопису, треба шановні поїхати в Лувр, в галереї Риму, Лондона, а тоді вже розтуляти маленького ротика щодо мистецтва.
Бармалєй Показати IP 2 Травня 2011 22:19
А у "Домі кави" відкрилась виставка Оксани Ядчук. Я взахваті від "Сосен" і "Яблук". Оксана - ти чудо!!!
Губернатор Показати IP 3 Травня 2011 20:01
Цікаво що так звані "Волинські новини" взагалі не знають що робиться в Луцьку, зокрема в мистецтві, крім смердючої політики.
перехожа Показати IP 4 Травня 2011 09:29
Александр Манолов(Прохожий который) - я вас люблю!!!!! Як ви взули отих рижих недолугих експертів-мистецтвознавців з великою злобою і малим росточком,лучано і справді умовного художника(може,то його роботки на фанерках і стіночках в кічовому інтер"єрчику десь-то?)!!!!По саме "не хочу". Але тако прикольно читнути.Ну шо,експертики "умовненькі" рудесенькі, беріть своє гузенце в руки і шуруйте в галерейки Варшави і Лондона,от вас там тіко і чекають!!!! А ми вже тут якось на маргінесі,в провінції розберемось,он скільки є адекватних коментуючих!!!! І їм не копійка ціна! Піду в музей,гляну,чого так запінились "експерти"...
Цінителька до перехожа Показати IP 4 Травня 2011 16:40
погоджуюсь з паном Маноловим - ото дав, аргументовано, чітко, без піни біля рота,без зайвих істерик і можливості попіаритися самому!Пане Манолов, Ви природжений критик! І Вас би в Художню галереюзамість Зосі!
обурена Показати IP 4 Травня 2011 16:28
ну певно!і пан Гіттік може бути розуним з грішми і колекцією свого шанованого усіма батька!і їздити по галереях світу може, і роздумувати про ґеніяльність Рембрандта, Пікассо (а мо' й Масвлєвіча?). А спробуй сам вижити у цій багнюці міщанського Луцька, зберегти обличчя і залишитись впізнаваним, незабутим! і без батькового прізвища, а сам по собі!
Так, я тут, і не даремно! Показати IP 4 Травня 2011 21:32
Виставка чудова ,відвідайте ! ..і не слухайте тих дурних людей ,що пишуть .. Вони точно " Нічо не шарю в іскуствє " А ви пани до речі ,обдумайте свої проблеми перш ніж говорити про так званого в лапках художника . Художник з художньою освітою намалює банальну ФІГНЮ ,щоб лише люди ходили і дивились на кількість нуликів знизу під картиною ,та думали "О ЦЕ ШЕДЕВР ,бо тут нуликів багато !" А чи знаєте ви шановні пани як зараз важко у світі ,як ви можете так ,знаючи ,що художникам зараз так важко ,після цього не побоюсь висловити те ,що дехто просижує свої новенькі штани на дивані чи кріслі ,а дехто переживає ,а чи вистачить йому фарб,чи підрамників !? Як ви можете !? Я навіть здогадуюсь що ви не раз пишите коментарі під різними іменами .Больно уж ваші комментарі схожі ! А виставку відвідуйте ,шануйте сучасне мистецтво ,адже воно є ,у роботах художника ,будьте обачливі якщо на шляху вам стануть отакі пани !
Юрий Гиттик Показати IP 20 Серпня 2011 13:04
Мне сообщили о комментарии, который нпписал "Юрко Гіттік, колекціонер". Не понимаю, кто и зачем написал такие гадости, прикрываясь моим именем. Так что Саша Манолов и другие, вы обращались не ко мне. А Мыколу поздравляю с выставкой.
Збарский Александр Показати IP 22 Серпня 2011 23:22
Сегодня сильно удивленный и возмущенный Юра Гиттик переслал нам ссылку на эту страницу «Волынських новин», где какой-то ублюдок от его имени (Юрко Гиттик) написал гнусный комментарий по поводу выставки работ Коли Кумановского. Я читаю форумы и блоги в интернете с тех пор, как они появились как способ общения. В них можно писать анонимно, можно под любым вымышленным ником, но я не припомню, чтобы кто-нибудь воспользовался чужим известным именем (разумеется, если это не имя Владимир Ильич Ленин или Юрий Гагарин). Просто потому, что подлог был бы быстро раскрыт. Здесь же затея подонка вполне удалась – люди поверили, хотя, чувствуется с трудом. Кстати, Манолов, ты бы легко и быстро мог проверить подлинность камента. Только Ирина почуствовала подвох, когда написала «складається враження, що перший і останній коментатори - одна особа.. хто ще що думає?» Я не знаю Стех ли придумал эту провокацию, или кто-то из редакции газеты, чтобы разжечь дискуссию и увеличить посещаемость сайта, но это чмо сыграло на чувствах людей. Я не знаю, чего больше хотело это чмо – обгадить Кумановского или бросить тень на семью Гиттик, от которой Волынь видела только добро. Просто хочется, чтобы ублюдков, как человеческого вида, было поменьше. Коля, (за последние 35 лет я привык тебя так называть), мы, хотя и запоздало, поздравляем тебя с выставкой. Благодаря долгим годам нашего знакомства мы знаем, что в своих работах ты искренен и пропускаешь боль своего народа через свое сердце и никаким стехам-махам, гнусно тявкающим из подворотни, прикрываясь чужими именами, не изменить это.
Юрий Кирилловский Показати IP 23 Серпня 2011 11:07
Поскольку комментарии переместились от собственно Кумановского и выставки в совершенно иную плоскость,позвольте и мне. Я понимаю,что анонимность интернета позволяет прятаться за всевозможными никами.Можно хамить без особой боязни получить в рыло,а можно,прикрывшись ЧУЖИМ именем,нести всякую ахинею.Тот,кто выступил под именем "Юрко Гіттік" просто подлец!Причем,подлец уже состоявшийся и бесповоротный,надежд даже на принудительное лечение нет.Наверняка взрослый,нашего возраста,поскольку знает Юру Гиттика и его увлечения. Вот за такие "проказы" надо бить рыло! И вообще мне кажется,что не из Луцка уши торчат у этого псевдо-коллекционера... Но дрянь остается дрянью!
Зазирнула Показати IP 29 Серпня 2011 04:16
Мирославу Стеху експерту і мистецтвознавцю (человеку і параходу) - якщо бажаєте стати професіоналом, мусите мати відвагу відділяти свої особисті образи на Кумановського, як на людину від Кумановського-художника. Він класний художник і це треба поважати, які б особисті стосунки у вас з ним не були. А наразі ви виглядаєте лузером. До quazi-Гіттіка - ти просто униле гавно і провокатор, тебе вирахували, а тому ціхо будь. До Гіттіка справжнього,Саші Збарського, Кіріловського - респект!
Лана Показати IP 28 Лютого 2013 16:50
Не люблю професійних критиків. Вони справді можуть бути упередженими і висловлювати суб'єктивну думку. Та в цьому випадку згодна з першим коментарем. Мій син , як побачив цей "жах" на картинах, відвернувся, наморщивши ніс. Слава Богу, чутлива душа, ще інтуїтивно вміє робити відбір живильного і потрібного для свого культурного зросту. Батьки, хочете, щоб дитина хоч якось вижила в цьому хаосі життя, не водіть на такі виставки своїх нащадків. Кумановський - просто показовий екземпляр розпаду і загнивання національної душі. А молоді ходить дивитись на це потворство і тішиться... І сумно, жах!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus