USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

«Кидають роботу і їдуть у Польщу», – заробітчанин із Волині розповів про умови праці за кордоном

12 Січня 2019 16:19
У зв’язку із війною з Росією, запровадженням безвізового режиму та територіальною близькістю все більше українців, зокрема й волинян, вирушають на заробітки до сусідньої Польщі.

Про це йдеться в репортажі DW Ukrainian.

Так, 44-річний мешканець Риковичів Іваничівського району Петро Іванчук із 2014 року кожні два місяці їздить на заробітки в Польщу, де працює будівельником. Раніше волинянин вирушав робітником на будови в різні регіони України та Росії. Як пригадав, по заробітках їздить фактично все життя – з 1994 року.

«У Польщі, мені здається, надійніше. А в Росії було, що навіть дорогою забирала міліція гроші. Вони бачать, де українець, десь засмагла людина, тобто була на будові. Вони бачать, що на вокзалі, підходять і починають вимагати. У Росії в мене так було два рази, що я платив немалі гроші», – поділився Петро Іванчук.

Загалом у Риковичах, де мешкають близько 600–700 осіб, у кожній родині є заробітчанин. Як розповів Петро Іванчук, після запровадження безвізового режиму з ЄС із села роз’їжджаються всі, кому немає 45 років. Переважно в Польщу, кордон із якою знаходиться всього за 30 кілометрів від Риковичів.

«Є такі, що навіть вчительську роботу покинули й поїхали в Польщу. Медики теж кидають роботу та їдуть за кордон», – зазначив чоловік.
І додав, що особисто не стикався в Польщі з тим, щоби йому взагалі не заплатили, в найгіршому випадку не доплачували або роботодавець вираховував із зарплатні вартість проживання. «За житло здирали з нас, за те, що ми їздимо до роботи машиною… А там, де зараз працюю, то все за рахунок роботодавця: безкоштовне житло, навіть бувало, що й годували. І гроші платять непогані. Мені сподобалося», – наголосив Петро Іванчук.

Читати ще: 7,5% населення: назвали кількість українців, які виїхали на заробітки

Він зауважив, що змушений їздити на заробітки, інакше його родина не зводитиме кінці з кінцями. Хоча сім’я й має 13 гектарів здебільшого орендованої землі, на якій вирощують пшеницю та сою, Петро Іванчук запевнив, що останніми роками заробітку не отримує з того ніякого, адже ціни на пшеницю, на відміну від вартості палива та добрив, не ростуть.

Чоловік, як і більшість заробітчан, сподівається, що в Україні рано чи пізно ситуація з роботою покращиться настільки, що йому не доведеться вирушати на заробітки за кордон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Добрий чоловік Показати IP 12 Січня 2019 18:58
Стаття на правах реклами "досягнень" нової чесної і справедливої влади?
Сергій Показати IP 12 Січня 2019 21:11
100% прям в точку.все роблять для того щоб забрати ще в свої руки за безцінь в людей землю і тоді пшениця і картопля буде в ціні
Юрій Показати IP 13 Січня 2019 03:16
Ну міграційна служба РФ дае данні що більше 4 мільйони українців у них працювало в 18м році, і платили податок! А ще скільки не зареестрованних?! Нелегалів. В рашку серавно більше їздять! Їздять ті хто завжди їздили і найшли нормальні місця без кидалова, а з ними і друзі їдуть, то шо провірене місце! Я б теж поїхав в Рашку с чоловіком який їздить не один рік і знати точно шо буде робота і зарплата, чім їхать в полякію незгаючі шо там тебе жде..
Якось так Показати IP 13 Січня 2019 08:45
Звичайно. Основна ціль їдьте на заробітки, поодайте землю за безцінь, закон скоро приймуть. В результаті зможете купити квартиру в новобудові, а так як грошей у вас не залишилось на оплату комун послуг знову їдьте на заробітки бо субсидія не для вас. Навіть в своїй купленій шпаківні толком не поживете... Це орієнтовний план по черговому пограбуванню українців від хитрих і підприємливих владців... Отож їдьте на заробітки....
Панас Показати IP 13 Січня 2019 10:08
Але все одно будуть голосувати за Порошенка, який довів до такого стану!
Микола Показати IP 13 Січня 2019 10:31
А яким чином ситуація з роботою в Україні покращиться?
Анонім Показати IP 13 Січня 2019 11:33
Завдяки безвізу люди мають можливість працювати за більш менш пристойні гроші. ДжАле знову зрада у всьому винен Порошенко, так медведчуківські блазні?
Олександр до Анонім Показати IP 14 Січня 2019 10:29
Лучше залізний занавіс з роботою і достойною зарплатою рядом з домівкою, чим порохобезвіз з вилизування дупи ляхам
Анонім до Олександр Показати IP 15 Січня 2019 10:49
Давай за поребрик, бот.
Тіріон Показати IP 13 Січня 2019 12:54
Котяй, ти?)
Serhii Показати IP 13 Січня 2019 13:23
Багато людей буде закордоном під час виборів!
лучанин Показати IP 13 Січня 2019 16:53
Ситуація в Україні не покращиться саме завдяки заробітчанам.Так, вони тратять ці гроші й тут, але податків не платять і як громадяни вони ніяких тут змін не добиваються. Покірне стадо піднімає економіку інших країн.
Також лучанин до лучанин Показати IP 13 Січня 2019 18:21
Перепрошую, але "покірне стадо", так, як Ви виразились, дбає про елементарні потреби своїх сімей, а це, даруйте, виходить ліпше за 25-35 тисяч грн. на місяць за кордоном ніж за 5 тис. тут.
олег до лучанин Показати IP 14 Січня 2019 12:07
на кожен товар нараховують пдв і якщо людина заробить закордоном а потратить в нас то гроші залишаються тут потрібно розвивати виробництво а не шпекулянтів -бізнесменів
misterio Показати IP 14 Січня 2019 02:41
"покірне стадо" - Приносить Украіні валюту, а це набагато більше ніж твоі податки
олег Показати IP 14 Січня 2019 12:03
працюючи вукраіні неможливо щось відложити хоча і зароблених грошей закордоном бракує на комуналку при зарплаті в польщі 3000 зл, а внас3000гр, вних бензин 5зл,в нас28,50 газ 2,05 в нас 13,39 така жидівска математика а пенсійний фонд державна грошова піраміда все життя відкладати а перед пенсією вмерти в польщі вселі на землі господарують селяни кожен має пару гектарів саду або поля а внас все зосереджено в двох трьох фермерах і ніхто з них і іхродичів не боронить краіну на сході а скуповоють ділянки атошників
Пересічний громадяни Показати IP 14 Січня 2019 12:27
Спочатку можна їхати на роботу, знайти достойну роботу, а потім виїхати туди взагалі, забравши сім'ю і забути про цю державу як про кошмарний сон

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus