USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Лучанам презентували книгу про Широкинську операцію

1 Квітня 2017 17:53
Колишні бійці полку «Азов» разом з видавцем презентували лучанам книгу-фотоальбом «Широкинська операція». В ній – опис того подвигу українських захисників-добровольців, завдяки якому вдалось відвести вогонь окупанта від мирного Маріуполя. А також спогади про побратимів, для яких ті бої стали останніми.

Презентація відбулась у стінах Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки в суботу, 1 квітня.

В преамбулі книги йдеться про те, що село Широкине є стратегічною точкою для оборони Маріуполя. Висоти над селищем панівні у цьому районі, контроль над ними – це, фактично, ключ до контролю над містом.

4-5 вересня 2014 року саме тут силами батальйону «Азов» був зупинений російський наступ на Маріуполь. Відповідно до перших Мінських угод Широкине мало стати нейтральною зоною, тож українські війська були звідти виведені, натомість уже в жовтні 2014 в селище ввійшла російська бронетехніка.

Бойовики «ДНР» закріпилися на Широкинських висотах, після боїв під Донецьким аеропортом сюди був переведений батальйон «Спарта» під командуванням бойовика «Мотороли». Вночі 23-24 січня 2015 року бойовики «ДНР» обстріляли Східний район Маріуполя з установок «Град», внаслідок чого 26 мирних мешканців загинуло.

До Маріуполя прибув перший командир полку «Азов», а тепер заступник голови Комітету Верховної Ради з національної безпеки та оборони Андрій Білецький. Він спланував й організував наступальну операцію.

10 лютого 2015 року «азовці» пішли в наступ. Полк «Азов» визволив 5 населених пунктів (Широкине, Бердянське, Лебединське, Комінтернове, Павлопіль), вибив терористів з Широкинських висот і закріпився там. У результаті кількаденних боїв загинули 7 «азовців», близько 50 зазнали поранень. Натомість було ліквідовано понад 100 бойовиків «ДНР» і знищено близько 10 одиниць бронетехніки. Широкинська операція стала єдиною успішною масштабною наступальною операцією за весь час АТО. В результаті боїв під Широкиним Маріуполь був убезпечений від арт-обстрілів.

Учасник тих боїв Сергій Цуз на псевдо «Моцарт» розповів, чому операція почалась саме 10 лютого. З його слів, це був найбільш вигідний момент, враховуючи концентрацію ворога в районі Дебальцева.

Відповідно до плану першого дня «Азов» мав звільнити Широиіне, Павлопіль і Комінтернове (нині – Пікузи). Після чого, вибудувати лінію оборони, продовжити наступ, тим самим спорудивши від Маріуполя до Новоазовська три лінії оборони.

Проте в останній момент полку «Азов» не дали обіцяну підтримку артилерії і танків, тому добровольці атакували самою піхотою. Як результат, бої розтягнулись на 5 днів. За цей час з сусідніх районів ворог встиг перекинути свої сили.

«Азовець» Вадим Крикун на псевдо «Янкі» каже, що Широкинська операція була в той час вкрай важливою. Адже, якби добровольці і далі слухали б зрадливе командування, то і досі залишались би на невигідних позиціях.
«Зараз, з мирного Луцька ми бачимо, що могли йти на смерть. Але тоді був бойовий дух, сили, впевненість. Тому ми одностайно вирішили наступати. Як результат, відвели лінію фронту, звільнили декілька населених пунктів. А також захистили мирний Маріуполь від вогню російського окупанта».

Марко Мельник на псевдо «Вирій» є засновником видавництва «Орієнтир», у якому книга побачила світ. Він розповів, що тоді, 2015 року, після Дебальцівського котла і обстрілу Маріуполя суспільство та військові були деморалізовані. Тому на Широкине наступали ті, хто їхав воювати і збирався повернутись з перемогою.
«Але продажне командування не дає цьому здійснитися. Найбільш яскравий цьому приклад – Широкинська операція», - каже Марко та додає, що успіх операції вкрай важливий. Адже цим добровольці показали, що можуть перемагати. А також дали той поштовх і мотивацію, який змушує інших працювати і не опускати руки.

В книзі – розповіді очевидців тих подій, безпосередніх учасників звільнення українських міст. А також і сумні сторінки – наприкінці книги опубліковані побратимські некрологи: спогади про тих, хто віддав життя в цих боях.

Зазначимо, що друга презентація книги відбудеться сьогодні в стінах книгарні «Є» о 18:00.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus