USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Лучани вітали потяг Ковель-Чернівці хлібом-сіллю. ФОТО

3 Жовтня 2013 07:00
Потяг, що почав курсувати після тривалої перерви, зустріли у Луцьку з почестями.

Акція «Потяг Ковель-Чернівці, ти повернувся. Та чи надовго?» відбулася 2 жовтня на головному вокзалі Луцька.

Потяг, який Львівська залізниця скасувала наприкінці травня, повинен був відновити рух у вересні. Відтепер потяг, що сполучає чотири області Західної України, вирушатиме у парні числа з Волині, а у непарні – з Чернівців. Учасники акції зібралися, щоб показати, що їх це не влаштовує.





Віддячити «Укрзалізниці» організатори акції вирішили у пафосній формі. Улюблений потяг зустрічала дівчина в українському національному вбранні з хлібом та сіллю та приблизно два десятки лучан. Учасники заходу принесли з собою ліхтарики для підсвічування, оскільки відбувалася акція ввечері. Дехто з учасників акції тримав у руках плакати з вітаннями для потяга та побажаннями, щоб він курсував частіше. Коли потяг наближався до станції, його зустріли вигуками «вітаємо!»






«Я неодноразово був пасажиром цього потяга, і дуже хотів ним стати влітку цього року, але це, на жаль, не вдалося. Я багато разів мандрував у Карпати, до Львова та Івано-Франківська та мусив добиратися попутками або різними рейсами. Час переїзду збільшувався вдвічі. Потяг був зручний, я, принаймні, не нарікав на комфорт. Акція має на меті привернути увагу влади та тих людей, які ухвалювали рішення про відміну потяга. Ми хочемо далі акцентувати увагу та громадським тиском добитися того, щоб він почав ходити щодня та щоб влада надала гарантії того, що потяг знову не відмінять», - розповів голова Громадської організації «Асоціація молодих реформаторів» Дмитро Безвербний.



Одна з організаторів акції, заступниця голови «Асоціації молодих реформаторів» Марія Доманська розповіла, що вперше дізналася про те, що потяг збираються скасувати, торік. Тоді, організувавши збір підписів, його вдалося відстояти. Цього року рішення про скасування потяга було жорсткішим. Потяг Ковель-Чернівці припинив курсувати наприкінці травня. Цьогоріч проти його скасування зібрали приблизно 3500 підписів. Марія Доманська повідомила, що збирали підписи потенційних пасажирів потяга, писали звернення в облраду, Луцьку міську раду, облдержадміністрацію. До того ж «підняли на вуха» Львівську, Івано-Франківську та Чернівецьку області, де організовувалися подібні акції.



«Нас підтримали народні депутати з Волині та інших регіонів, були рішення Волинської обласної ради та рад інших областей. Ми провели у Львові круглий стіл, до нас тоді прийшов начальник пасажирської служби Львівської залізниці Богдан Яворський, який сказав, що у вересні потяг нам повернуть. Влітку, мовляв, його забирають на Сімферополь, а після цього, не пізніше 15 вересня, потяг їздитиме. У вересні потяг так і не повернувся. Згодом приходить повідомлення, що він курсуватиме з 1 жовтня через день», - розповіла заступниця голови «Асоціації молодих реформаторів».



З її слів, потяг був оптимальним способом пересування з Волині до Львова, Івано-Франківська та Чернівців, адже квиток на рейковий автобус Луцьк-Львів коштує 66 гривень. До того ж, він вирушає дуже рано, і пасажири доїжджають до нього на таксі. Автобусом дістатися до Львова дешевше, проте незручно – він протягом чотирьох годин їде «дірявою» трасою Луцьк-Львів. Потяг Ковель-Чернівці, фактично, єдиний, який об’єднує чотири області Західної України.



Пасажир відновленого потягу Анастасія розповіла Волинським Новинам, що подорожує ним вперше. Якби маршрут не відновили, їй довелося б їхати автобусом у Рівне, а звідти вирушати у Чернівці, таким чином витративши значно більше часу та коштів.



«Ми хочемо, щоб він їздив щодня, і будемо за це боротися. Невдовзі робитимемо круглий стіл, розмовлятимемо на рівні Волині і згодом, якщо нам вдасться, вийдемо на всеукраїнський рівень і будемо говорити про проблеми «Укрзалізниці», адже скасовують не лише цей потяг, а й багато зручних та потрібних потягів по всій Україні», - повідомила Марія Доманська.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вертер Показати IP 3 Жовтня 2013 11:21
Нарешті дочекалися...
Богдан Богонос Показати IP 3 Жовтня 2013 13:00
Дуже добре що повернули але те що він ходить через день створює багато незручностей. навіть маршрути походу карпатами доводиться планувати коротшими аби повертатись у не парне число з Франківська

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus