USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучанин на курорті пропагував «Слава Україні»

3 Жовтня 2013 08:55
При більшовиках за «Слава Україні!» - розстріляли б. При німцях - віталися у школах.

У Палаці культури курорту «Миргород» провели творчу зустріч всіх охочих із відомими поетами Ніною Шаварською та Наталією Харасайло, - інформує Gazeta.ua.

Серед учасників зустрічі був і композитор, автор біля 250 пісень, Олександр Семенюк із Луцька. Він розважав людей своєю дотепністю, згадав про волинських повстанців і навіть закінчив розповідь висловом «Слава Україні!». Але відповіли «Героям слава!» лише кілька осіб.

«Да, уже немає того запалу, що був раніше, – витравили»,– каже чоловік років шістдесяти, звертаючись до свого сусіда. – «Хоч при більшовиках лише за ці слова розстріляли б».

До речі, ще у недалекому минулому така форма привітання була запроваджена навіть у школах центральної частини України.

Так, після окупації у 1941 році України німцями і вигнання із її території окупаційних військ більшовиків, у школах почали запроваджувати національно-патріотичне виховання. Українці, котрі зайняли адміністративні посади при німецькій окупації, прагнули створити самостійну національну українську державу. Розпочали із культури та освіти.

«Будівництво національної української школи було одним з основних завдань і похідних груп ОУН, які слідом за німецьким військами вирушили в Наддніпрянську Україну. Відділ народної освіти Кременчуцького району очолив П. Швидь. Він розробив і розіслав восени 1941 року по школах Кременчуцького гебіту «правила внутрішнього розпорядку в новій українській школі»,– пояснює кандидат історичних наук Віктор Ревегук.

Згідно з вимогами, над входом до школи повинен був висіти український герб – Тризуб, а у класах портрети діячів українського визвольного руху, рушники й патріотичні лозунги. Коли вчитель заходив до класу, то мав сказати «Слава Україні», а учні повинні були відповісти «Героям слава». А однією із перших пісень, котрі вивчали учні у школі, був гімн «Ще не вмерла Україна».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Александр Показати IP 3 Жовтня 2013 15:00
ВН, вы информацию о й***ах по всем сайтам ищите? Так может дать вам ссылки о других "основних завданнях і похідних груп ОУН, які слідом за німецьким військами вирушили в Наддніпрянську Україну"? Не забудьте меня удалить))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus