USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцьк може стати першим містом, де товари маркуватимуть шрифтом Брайля

5 Липня 2017 14:22
Як почуваються незрячі люди в повсякденному житті та як правильно запропонувати їм свою допомогу – про це та не тільки розповіли під час представлення меню шрифтом Брайля для людей із вадами зору у закладі харчування «Ring Dj Cafe» 5 липня.

Під час заходу для усіх присутніх також організували майстер-клас стосовно забезпечення відповідних можливостей для людей із інвалідністю, зокрема, по зору.

Нагадаємо, меню рельєфно-крапковим шрифтом уже має низка луцьких кафе. Своєю чергою, студія друку шрифтом Брайля «Braille Studio» співпрацює із різними установами міста, аби забезпечити повноцінне функціонування незрячих та слабозорих осіб у суспільному житті.

Як підкреслив керівник Волинського осередку ВГО людей із інвалідністю по зору «Генерація успішної дії», співорганізатор соціального проекту «Braille Studio» Віталій Ткачук, цей захід є особливим, адже меню крапково-рельєфним шрифтом уже мають більше десяти закладів Луцька.
«Коли відбувалася презентація першого меню шрифтом Брайля, я висловив сподівання, що незабаром це не буде дивиною чи родзинкою окремого закладу, а сприйматиметься як звична річ, яка нікого не дивуватиме», – зауважив Віталій Ткачук.

Присутній на заході телеведучий Тарас Шкітер підкреслив: «Меню шрифтом Брайля – це насправді дуже важлива річ. Цінно, що є люди, які ініціюють такі починання». Та відзначив: якби подібні ідеї не просувала студія друку шрифтом Брайля «Braille Studio», то їх не вдалося б реалізувати.

Після однієї з перших презентацій таких меню, пригадує Віталій Ткачук, він започаткував флешмоб, аби відвідувачі луцьких громадських закладів сприяли тому, щоб збільшувалася кількість кафе, які могли б запропонувати спеціальне меню для незрячих.

Серед осіб, які підтримали цю акцію, є і отець Валентин Марчук. «Церква ніколи не стоїть осторонь різноманітних соціальних проектів. Разом із «Braille Studio» маємо багато спільних починань, наприклад, друк шрифтом Брайля дитячих книг і духовної літератури», – зазначив священнослужитель.
Наступним кроком, над яким працюватиме «Braille Studio», стане забезпечення магазинів товарами із маркуваннями шрифтом Брайля.

«Я мрію, аби Луцьк став першим містом, де товари маркуватимуться шрифтом Брайля. Аптечні препарати мають такі маркування, бо це прийнято на державному рівні нашим законодавством, а щодо товарів у магазинах - то цього немає ніде. У Європі це звична практика, а Україна в ХХІ столітті досі цього немає», – зауважив керівник ВГО «Генерація успішної дії».

Цікавий треніг про те, як забезпечити рівні можливості для людей з інвалідністю, провела для рисутніх координатор проекту «Braille Studio», захисниця прав осіб з інвалідністю, координатор ініціативи «Боротьба за права» в Україні Юлія Сачук.
У рамках тренінгу присутні мали можливість відчути всі труднощі, з якими стикаються незрячі особи, та дізнатися, як можна їм допомогти. До приклааду, під час прогулянки чи відвідування закладу харчування.

«Меню – це точка відліку, з якої розпочинається доступність закладів громадського харчування, але підготувати меню – це ще далеко не забезпечення доступності закладу для осіб із інвалідністю», – зауважила Юлія Сачук.

Організатори заходу неодноразово наголошували, що люди з вадами зору – повноправні представники суспільства. Проте не варто забувати, що люди з вадами зору нерідко потребують допомоги зі сторони громадськості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus