USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцькі ОСББ – про те, як ініціативним лучанам добитися результату

11 Грудня 2015 08:00
Про переваги створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) чули багато хто. Проте, далеко не всі знають, які переваги це дає на практиці. Луцькі об’єднання розповіли про проблеми, з якими вони стикались і про те, як вирішували їх.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон, який руйнує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків ефективно управляти спільним майном. У мешканців багатоквартирних будинків буде 2 шляхи: самоорганізуватися або приготуватися до нового управителя, який буде розпоряджатися їхніми коштами. Ним може бути як фізична, так і юридична особа, яка згідно з договором із співвласниками забезпечує належне утримання й ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території, належні умови проживання, а також задоволення господарсько-побутових потреб.

Так, у вересні Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та Асоціація ОСББ «Лучани» підписали договір, згідно з умовами якого на базі Офісів розвитку кварталу представникам об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста надають кваліфіковану допомогу (юридичну, фінансову, консультативну), а також допомагають лучанам створювати ОСББ у своїх багатоповерхівках.

Варто зауважити, що Фонд бере на себе всі витрати, пов’язані з реєстрацією ОСББ. В Офісах, як показала практика і обіцяють представники Фонду, усім охочим дають консультації щодо створення ОСББ, проводять відповідне навчання, а також допоможуть у виборі підрядників для виконання ремонтних робіт. Також Фонд готовий працювати з ОСББ на умовах співфінансування. Крім того, в Луцьку започаткували нову ініціативу: створення револьверного фонду, з якого Фондом надається фінансова допомога ОСББ у вигляді поворотних коштів. Такий механізм, до слова, запроваджується вперше в Україні і на сьогодні в нашій державі не має аналогів.

Крім того, в Луцьку започаткували нову ініціативу: Фонд створив револьверний фонд, з якого надаватиметься фінансова допомога ОСББ у вигляді поворотних коштів. Так, при створені об’єднань часто перші місяці має місце касовий розрив: треба сплатити частину коштів наперед, хоч мешканці ще не зібрали гроші. Однак, відтепер новостворені ОСББ можуть взяти на певний період поворотні кошти, на які не будуть нараховуватися відсотки, адже це не кредит.

Але чи приносить це дієві результати? Не дивлячись на те, що практика створення об'єднань лише набуває поширення, багато з них вже демонструють результати своєї роботи. Так, для прикладу, 7 з 9 накриттів входів в під’їзди будинку, що на вулиці Кравчука у Луцьку, були в аварійному стані. Не краще виглядали 5 входів у підвал, накриті побитим шифером. Попри те, що ОСББ у будинку створили три роки тому, своїми силами мешканці не мали змоги охопити такий фронт робіт. Утім проблему вдалося вирішити завдяки зверненню в Офіс розвитку кварталу, що на вулиці Гордіюк, 37.

Голова ОСББ «Луцьк. Кравчука» Лариса Грицюк розповідає, що раніше не знала, яким чином Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» стосується ОСББ.

«Коли я почула більше інформації під час зустрічі, в мене відразу виникла думка, що це ті люди, які нам допоможуть. Я була першою головою ОСББ, яка звернулась в Офіс і це наш перший проект, який дав такі хороші результати», - каже пані Лариса.

Допомога Фонду ініціативним лучанам дає свої позитивні результати – для міста, двору та самих мешканців. Таким досвідом, зокрема, поділилися представники ОСББ «Зацепи-об’єднане» у Луцьку, керівником якого є Петро Лавринюк.

«Ще року не минуло, як створене наше об’єднання. Ми зараз проходимо процес становлення. Першою чергою, ми хочемо зробити добре для дітей, для мешканців, а тоді вже зробити благоустрій для автомобільних транспортів», - ділиться планами голова новоствореного ОСББ.

З його слів, мешканці ініціювали облаштування дитячого майданчика та ігрової зони для малюків та самі розробили його проект. На реалізацію проекту знадобилося 175 тисяч гривень. Частину коштів зібрали самі мешканці ОСББ, а за рештою коштів та, власне, підтримкою, вони звернулися до Фонду «Новий Луцьк».

Лучанин Олег Вербовий переконує, що засновник Фонду вже чимало зробив для міста, а це, на його думку, спонукає працювати і далі:

«Ігор Палиця – чимало уже зробив. І те, що зроблено, воно не десь, воно тут. Ми його бачимо. А це, певною мірою, стимулює, спрямовує.
Підтримка ОСББ – один із на важливіших напрямків в роботі Фонду, тому звернення лучан знайшло і розуміння, і підтримку. Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк пояснює, що зміни в місті розпочнуться, насамперед з ОСББ – з будинків, квартир, сходових маршів, прибудинкових територій, з дворових майданчиків.

«І таким чином запустяться процеси, які приведуть до комплексних змін», - зазначає Товстенюк.

У Фонді повсякчас чекають активності від лучан і звернень об’єднань багатоквартирних будинків, щоб надавати небайдужим мешканцям необхідну інформацію, правовий захист. Таку підтримку отримало і ОСББ «Зацепи 10», члени якого звернулися за допомогою по благоустрою території до Офісу розвитку кварталу, що на вулиці Соборності, 38.

Голова цього ОСББ Катерина Зюзіна каже, що мешканцям будинку ледве вдалось заселитись в нього через проблеми з забудовником:

«Звичайно, з боєм заселилися, ледь той будинок здали. Тому що цей забудовник «Глорія-Буд», вони просто нас кинули і ми, фактично, дуже багато роботи доробляли самі», - каже лучанка.

Неодноразово мешканці зверталися і в міську раду, але допомоги так і не дочекалися. Всі недоліки вони ліквідовували власними силами. Збирали кошти, організовували суботники та облаштовували територію. І лише після утворення ОСББ їхні намагання стали ефективнішими.

Бухгалтер ОСББ «Зацепи 10» Оксана Денисюк пояснює, що переваги в створенні об’єднання - дуже великі. Адже напрямок використання коштів обирають самі мешканці:

«Якщо є якась нагальна потреба, наприклад, зробити тротуар, мешканці прийняли рішення, склалися, добавили кошти, до когось звернулися і зробили тротуар. Ну ЖЕК, звичайно, цього не робив би. ЖЕК надає лише послуги з обслуговування. Якщо тече покрівля або потрібно зробити ремонт в під’їзді, то дуже важко від ЖЕКу цього добитися, а об’єднання саме вирішує, які кошти збирати, скільки і на які цілі».

До слова, аби спростити процес переходу до якіснішого управління будинком в Офісах розвитку кварталу, які діють фактично у всіх районах Луцька, надають юридичну, фінансову, консультативну допомогу об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків та організовують навчання зі створення та реєстрації таких об’єднань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
22222 Показати IP 11 Грудня 2015 10:44
Будьте добрі,поясніть мені ,чому фонд займається тільки створенням осбб.В чому тут підвох???Невже Луцьк тільки нуждається в осбб і дитячих майданчиках????На ремонти і т.п. треба скидатися самим.А якщо немає в людей грошей,то хто за них буде складатись.?Чи може просто треба сказати-нічого безплатного немає-просто фонд зробить людей всіх рабами-заручниками .О тоді і буде вся розв"язка.Не можу я зрозуміти,що в такий не простий час такі як офіси.. будуть фінансувати БЕЗПОВОРОТНО!!!Чого не фінансувати лікарні,садочки,школи.Якщо немають де грошей подіти,то нехай створюють нові робочі місця,відкривають якісь виробництва і т.п.О тоді люди побачать БЕЗКОРИСЛИВУробуту фонду....
11111 до 22222 Показати IP 11 Грудня 2015 12:31
а зараз ти фінансуєш ЖЕК....і занадто мало знаєш про роботу фонду
!!!!!! Показати IP 11 Грудня 2015 11:05
Прошу пояснити термін-комплексні зміни,
Анонім Показати IP 11 Грудня 2015 11:41
ОСББ це гарно, коли його створюють мешканці будинків сами,а не коти в мішках проживаючи за іншими адресами,та шукаючі собі роботу
33 Показати IP 11 Грудня 2015 11:52
Так голова Ради голів ОСББ Луцька Роман Бондарук рулює. Тут усе ясно. Вирішує всі питання по виводу майна у держави. А яковлев підтримує!!!
я Показати IP 11 Грудня 2015 12:46
Хочуть знати де можна лишню квартирку прихфатизувати
знаю до я Показати IP 11 Грудня 2015 23:29
Яковлев за бабло зробить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus