USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Мальовнича Волинь: топ кращих маловідомих озер краю

13 Серпня 2015 09:11
У спекотні виснажливі будні усі ми мріємо про прохолоду і відпочинок. Жахлива літня спека викликає у кожного думки: «Ах, як добре було б зануритись в прохолодну, чисту й приємну синяву води, сховатися від задушливого міста». І справді, варто якнайшвидше втікати від усього цього і чимдуж зануритись у лоно природи, адже літо невпинно простує до завершення.

Підбірку волинських озер, що маловідомі широкому загалу, але які обов'язково варто відвідати, пропонує «Таблоїд Волині».

Озеро Шині (Червищанське, Червиське)



Мало хто знає, навіть із самих волинян, про загадкове озеро з назвою Шині, його також називають Червищанське та Червиське. Водойма розкинулась на півночі Волині, в Любешівському районі поблизу сіл Старі й Нові Черевища.

На карті невеличку плямку синього кольору віднайти й розгледіти складно. А ще складніше, за свідченнями очевидців, дістатися до цього дива природи. Адже воно з усіх боків оточене непроглядними лісами, хащами й неприступними болотами. Тому треба бути готовим до того, що «чистеньким і сухим» туди не доберешся. Автівки там не пройдуть, хіба що за дуже сприятливої й сухої погоди. Часом, щоб дістатися до омріяної місцини, змушені будете на своїх двох долати болотяні й чагарникові перепони.

Як бачимо, шлях до озерця Шині непростий. Людям, які люблять ліниво поніжитися у сонячних промінчиках на всіяному золотистим піском березі, на Шині зась! Проте шукачам пригод і дивовижних, незіпсутих людською присутністю місцин, відвідати перлину любешівських країв просто необхідно. Кажуть, що хто не бачив Шині, той не бачив Волині!



До речі, тут ще й можна гарно порибалити. Шині займає площу близько 1 км².

Аби дістатися озера з Луцька, прямуємо на Маневичі, доїжджаємо до села Нові Червища, з якого польовими дорогами добираємося до нашого озерця. Щоб не потрапити в халепу і не заблукати, радимо попросити допомоги у пошуку в місцевих. Відстань від Луцька до села – близько 110 кілометрів. До Нових Червищ автівкою доберетесь за 1,5 години. А от подальша подорож

може пройти по-різному: в залежності від погодних умов.



Озеро Святе (Дружби)



Виблискує у Ратнівському районі поблизу села Тур озеро, яке в народі йменують Святим. Проте на карті пошуковика «Google» ви знайдете іншу назву – озеро Дружби. Це відголоски комуністичного ладу, насадженого українцям у минулому столітті.

Особливістю озера є його карстове походження. Живиться Святе потужними підземними водами й зусібіч оточене давніми сосновими насадженнями. Ця перлина Волині охороняється на загальнодержавному рівні.



Через те, що Святе не є широко знаним серед людей, воно залишається відносно «незайманим» зі сторони туристів. Саме у цьому його краса. Якщо ви хочете відпочити від урбаністичної метушні й насолодитися заспокійливою й грайливою мелодією природи – завітайте на озеро Святе.

Озерце має й свої таємниці. За легендою, у водах Святого «захоронений» християнський храм, якого затопило у давні часи. Подейкують, що часом з води віддзеркалюється відображення хреста.



Площа Святого відносно невелика: 0,5 км². Глибина озера – до 8 метрів, за іншими даними – до 15 м. Вода чиста й прозора, майже відсутня водяна рослинність. Озеро багате на рибу.

З Луцька до Святого найзручніше добиратися через Ковель. Загальна відстань становить близько 150 кілометрів. Машиною подорож триватиме в середньому від 2 до 2,5 годин. Головне – не забудьте, що на картах воно позначено як озеро Дружби.



Озеро Пісочне

Ще одна дивовижна місцина блакитноокої Волині, яка за популярністю не дуже поступається могутньому Світязеві – озеро Пісочне у Шацькому районі. За сумісництвом Пісочне – менший брат Світязя, адже також належить до басейну Західного Бугу, та й розміщене воно надзвичайно близько до озера з острівком.

Вода там насичена сріблом та гліцерином, має цілющі властивості. Поблизу озера можна позасмагати на гарних піщаних пляжах й подихати чистим повітрям. Поринувши в обійми Пісочного, насолодитеся дотиком до тіла теплої, вигрітої сонцем води.

Туристам в курортному містечку біля Пісочного пропонують достатньо комфортні умови проживання. Тут можна поселитися у приватному будиночку, де знайдете все необхідне для приємного відпочинку.



Оскільки невгамовний старший брат Пісочного зібрав біля себе більшість відпочивальників, гідністю меншого озерця є його привітність й затишність. Для відпочинку в сімейному колі – те що треба.

Максимальна глибина озера – 16 метрів. Середня – близько 7 м. Завдяки відносно незначній глибині вода в озерці дуже тепла в літню пору. Площа сягає майже 2 км².

Оскільки Пісочне розміщене поблизу озера Світязь, то й маршрут буде пролягати всім відомою дорогою з невеличким відхиленням наприкінці шляху.



Озеро Біле



Неповторне озеро Біле – ще один діамант, проте неогранений, яким може похвалитися Волинський край. Щоправда, воно знаходиться на кордоні України й Білорусі: у Любешівському районі за 2 кілометри від села Невір. Тож частково водойма належить і українцям, й білорусам. Та це ніяк не стає завадою можливості з’їздити туди й отримати задоволення від прекрасного відпочинку.

Пісок на березі Білого теж має білий колір, що надає воді та загальній пейзажній картинці особливого й незабутнього забарвлення. Посеред озера можемо помітити невеличкий острівець.

Українська сторона Білого практично «незаймана», тут немає туристичних баз й безлічі торгових точок з різноманітними продуктами. Тому, якщо збиратиметесь у подорож, не забудьте прихопити з собою намет, казанок й необхідну кількість харчів.

Та попри свою «незайманість», озеро Біле останнім часом почало набирати популярності. Сюди з’їжджаються зазвичай туристи з Волині та Рівненщини. А тому, про тиху ідилію та єднання з природою часто доведеться забути.

Славиться Біле озеро ще й своїми… комарами. Тут вони особливо кусючі й агресивні. Не менше на Білому й інших «капосних» сусідів: оводи, мухи, мурахи й ґедзі. Це також потрібно врахувати при плануванні своєї поїздки.

Максимальна глибина озера – 8 метрів, площа – 7 км². Славиться водойма різноманіттям риби: тут можна впіймати плітку, окуня, щуку, ляща, карася, коропа та інші види.

Найшвидше до Білого можна дістатися, поїхавши на Ковель. Дорога автівкою займе в 2,5 години.



Озеро Глибоке

Знахідка для риболова та шанувальника мальовничих пейзажів – озеро Глибоке, що на Маневичині. Водойма знаходиться за два кілометри від села Прилісне в північно-західному напрямку.

Вода тут чиста й прозора завдяки підземним джерелам, які безупину поповнюють озерце. Для справжніх плавців посередині небесного дзеркала височіє «грибок», біля якого можна перепочити й відновити сили. Завдяки вмісту гліцерину вода Глибокого гарно впливає на шкіру, роблячи її гладкою та еластичною.

Туристів тут, зазвичай, небагато, що дає змогу спокійно й без зайвої метушні провести відпочинок. На озері Глибокому можна переночувати і під дахом, а саме в будиночку лісника, який знаходиться неподалік. Для цього вам потрібно лише попередньо домовитися у Городоцькому лісництві. Східний берег Глибокого – найкраще місце для активного відпочинку туристів: тут облаштоване наметове містечко, на воді є два пірси для пірнання.

Відпочиваючи на Глибокому, ви отримаєте незабутні враження від тутешніх пейзажів, престарезних дубів. Зможете порибалити й спіймати окуня, щуку, коропа чи ляща з яких згодом, в присутінковій млі, приготувати ароматну й смачну уху.

Глибина Глибокого в середньому – 5 метрів. Озеро розлягається на ділянці площею 0,1 км².

Відстань від Луцька порівняно незначна. Потрібно подолати близько 90 кілометрів дороги, що займе близько 1,5 години. Спершу потрібно добратися до села Прилісне, а звідти проїхатися 2 кілометри польовою дорогою.



Автор: Василь БІДУН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
волинянин Показати IP 13 Серпня 2015 09:39
Слава Богу що не знайшли моє озеро.
уважний Показати IP 13 Серпня 2015 09:57
Щось у вас що Шині, що Пісочне однакові фото?:)
777 Показати IP 13 Серпня 2015 12:15
Вчора приїхав зі Світязя! жили на Куточку рибака, але кожен день їздили на Пісочне (Лісова пісня). Набагато тепліша, чистіша вода, чистий пляж, порівняно не багато людей! а повітря...)))дуже сподобалось!!!
Анонім Показати IP 15 Серпня 2015 19:56
О. Біла - мальовничий куточок нашої Волині. Неймовірна природа, хочеть їхати туди знову і знову.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus