USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Міліція знає, де миють бурштин на Волині, - активісти

18 Грудня 2014 20:20
Чому затримати нелегальних копачів бурштину завжди проблематично, та які загрози приховує надання дозволів на розвідку сонячного каменю на Волині приватним фірмам, пояснили у Самообороні Волині.

Про це розповів координатор Самооборони Волині Андрій Хведчак під час прес-конференції 18 грудня у Луцьку.

З його слів, активісти здійснили перше патрулювання із затриманням тих, хто незаконно видобував бурштин на Волині, ще у квітні. Протягом року з 25 випадків незаконного видобування бурштину, які зафіксували в області правоохоронці, не менше, ніж у 15 випадках їм допомогли представники Самооборони Волині.

Проблема затримання копачів сонячного каменю полягає у тому, що потрібно, аби у когось із порушників закону на місці злочину у руках був бурштин (зазвичай, вони встигають викинути його, що зумовлює значно м’якіше покарання у вигляді штрафу). Якщо вдається затримати зловмисника із бурштином та помпою, йому загрожує штраф у розмірі 51 тисячі гривень та конфіскація помпи (яка вартує 4-8 тисяч доларів).

«Міліція знає, де миють бурштин, і ми це прекрасно знаємо ще з квітня. Я навіть знаю, хто миє, у якій хаті в селі стоїть у хліві бус з помпою. Але ми поставлені в умови як формування з охорони громадського порядку. Ми повинні з міліцією затримати на гарячому і скласти протокол, тоді усе буде по закону», - зауважив Андрій Хведчак.

Він відзначив зацікавленість вищої влади у розробці бурштину. Наразі легально видобуває бурштин в державі лише одне підприємство – «Бурштин України». Невдовзі на розгляд депутатів під час сесії облради, як і раніше, виноситимуть питання про надання дозволу на геологічну розвідку цього каменю шести різним підприємствам. Координатор Самооборони Волині пояснив, у чому полягає загроза. Так, геологорозвідка для будь-якого підприємства – неприбуткова справа, а легалізувати видобуток бурштину на Волині в умовах чинного законодавства нереально. Активіст пояснив, що під час геологорозвідки фірма такою ж помпою, як у нелегальних копачів, миє шурф. Єдина умова – після закінчення розвідки видобутий бурштин потрібно описати та вкинути у ямку, присипавши землею (адже це не видобуток, а лише геологорозвідка). Водночас, довести, чи відбувається розвідка, чи нелегальний видобуток практично неможливо.

Відповідно до закону, фірмам, які здійснювали геологорозвідку на певній території, надається переважне право вести промисловий видобуток. Насторожує, що під час минулої сесії облради на геологорозвідку претендували фірми, засновниками яких були родичі (три з шести фірм були засновані одного дня). Активіст запевнив, що вітатиме ініціативу легалізації видобутку бурштину на рівні України (йдеться про створення підприємств, що на законних підставах кар’єрним способом, з обов’язковою рекультивацією земель та сплатою податків у місцевий бюджет видобуватимуть бурштин).

Андрій Хведчак запевнив, що самооборонівці, перешкоджаючи незаконному видобутку бурштину, завжди діяли узгоджено із правоохоронцями. Іноді, розуміючи, що працівники міліції не мають змоги вчасно приїхати на місце злочину, активісти самотужки перешкоджали нелегальним копачам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Ковельчанин Показати IP 18 Грудня 2014 20:51
Лапін кришує незаконний видобуток бурштину
тарас до Ковельчанин Показати IP 18 Грудня 2014 21:00
!5 випадків виявила і провела затримання самооборона 10 - правий сектор, а міліція виявляється сама не виявила жодного факту, тільки вимушена була відреагувати на готове затримання здійснене громадськими активістами. Тут я підтримую Катерину( перший заст. Міністра) , що необхідно діяти більш радикально по реформуванню міліції, звільнити всіх і набрати по конкурсу, давши можливість участі в конкурсі і нині діючих. Побачимо, що за перехідний період нічого не зміниця.
Виктор Федорович про до тарас Показати IP 19 Грудня 2014 13:53
Яка милиция коли ии начальник призначений за згодою "майдану" а насправди бандитив що очолили цей майдан А "кришу" бурштиновим старателям зробили сами лучани обравши Лапина депутатом хоча я ще перед виборами писав що "бийци" Айдару конкретно зайнялись видобутком цього каменю на Волини Але наши люди не звикли керуватись у вчинках розумом лише емоциями навияними повидомленнями "чесних" ЗМИ а потим шукають винних не помичаючи и своеи провини у цьому
екскурсовод Показати IP 18 Грудня 2014 20:58
Так само міліція знає де працюють валютчики, а толку з того нуль!
підприємець до екскурсовод Показати IP 18 Грудня 2014 21:04
А ці зі своїх місць і не сходили для прикладу в. м. Луцьку: старий базар -6, ЦУМ - 8, Варшавка - 7 Повна деградація, продажність і відсутність будь якої здорової логічної думки
Андрій до екскурсовод Показати IP 18 Грудня 2014 21:10
чому толку ноль? Якби з них толку було б ноль (для міліцейського начальства), то їх за годину всіх позакривали з конфіскацією.
Анонім Показати IP 18 Грудня 2014 20:59
коментар було видалено
Вася до Анонім Показати IP 18 Грудня 2014 21:06
А хто припинить це незаконе війскове формування з признаками ОЗГ? Керівництво УМВС -це їхні ставленики
месник Показати IP 18 Грудня 2014 21:10
Вони затримують тих хто відмовляэться їм платити!! Та сама схема з конрабандистами на Ягодині!!!
Анонім Показати IP 18 Грудня 2014 21:16
Модератор поміняй насву статті, "Міліція знає, де миють бурштин на Волині, - кресный отец Хведчак".
месник Показати IP 18 Грудня 2014 22:41
То від поранень на АТО!!!
блаблабла Показати IP 18 Грудня 2014 23:50
як вони вже всі *****. добре, що скоро виїжджаю з цього лайна. тікайте люди розумні. бо зараз рулять беня і шоколодка, буде все ***овіше і ***овіше, бидло процвітає. а бурштин через 3 місяці не вигідно буде видобувати. мали золото і прос**ли))))
Данило Галицький Показати IP 19 Грудня 2014 03:09
Поросенко на мангал!
Поросенко на мангал! Показати IP 19 Грудня 2014 03:11
Яйценюх в прах и пух!
експерт Показати IP 19 Грудня 2014 08:28
Двом протизаконним бандформуванням дають місце в ЗМІ для власних розборок. Нонсенс!!! Де ще таке може бути?.. Сомалі, Камерун, Гоа, Колумбія?... А, взагалі, державі може й не варто вмішуватись в їхні справи? Вони швидше самі один одного приберуть з допомогою калібру 7,62мм. Як прибирали один одного "братки" у 90-х. Усе це схоже: і ті "працювали" з ментами, і нинішні... Тільки нинішні - зухваліші.
не пацик Показати IP 19 Грудня 2014 09:28
Якщо державні органи не будуть регувати то вони порушують Закон : Получаеться душе невтішно і незрозуміло бо при такому підході будуть трагічні наслідки : Хіба це незрозуміло тим більше з таким оборотом необлікованой зброі і соціальной напруги : А що тоді робити людям ? від кого ще чекати захисту ? Напевне вони всі учасники повинні були бути всі затримані- вілучена зброя- проведенні обшуки -слідчі діі і непізніше як вчора пресслуба умвс або Шпига повинен би був виступити і дати відповідь що робиться і його особисте бачення на цью подію : Я так думаю- як всі адекватні люди
правий Показати IP 19 Грудня 2014 09:32
Знаєте? Що корупція під час війни рівнозначно мародерству, шановний Петро Петрович не жартуйте, коли чаша гніву переповниться буде пізно. Хто такий Хведчак? , а ви ВІДПОВІДАЛЬНА особа, це не погроза,... Гарного свята!
пасажир Показати IP 19 Грудня 2014 10:43
Андрюха, не жени біса! Якби не твоя йо-на самооборона, нелегальний видобуток бурштину можна було припинити. Ти сам себе попалив,- до квітня це ганебне явище не було таким маштабним. Завдяки тобі, ППШ та іншим під...м в погонах, це явище вийшло в некероване русло.
Ковельчанка Показати IP 19 Грудня 2014 15:04
Молодець Лапін! Прибрав Данильчука, поставив свого ковельчанина та подільника на чолі ПС. Ковель рулить!
Желєзний Дравасєк до Ковельчанка Показати IP 19 Грудня 2014 16:52
Данильчука прибрав Дмитро Ярош. Якщо не лінь і маразм не завадить, зайди на сторінку ПС, там є вся офіційна інформація, хто кого призначав і хто і де провинився. І виключайте маразматичні пости. Вам ніхто не вірить,і враження таке, що ви тролль проплачений владою, що не сьогодні - завтра буде пролюстрована.
Двірник Показати IP 21 Грудня 2014 04:38
Міліція знає де наркота,спит,сигарети контрабандні,валютні проститутки,збирачі краденого кольорового металу,нелегальний ігровий бізнес,торгівля валютою,бурштиов копачі,самогонщики і навіть коли у Катерини місячні.
Месник Показати IP 22 Жовтня 2015 12:20
Хай скаже Федчак як в його самооборонця Кутуза в камянусі на блокпосту Львівський беркут вилучив мєлкокаліберну гвинтівку вилучили тому що була без документів. І це можна тому що це люди які лякають місцеве населення вже ціле горе від того хведчика З ким це самооборона воює в маневицький лісах Люди бояться іти по гриби в ліс тому що там є банда хведчака А прикривається гаслами хорошими а в душі ненависть до простих людей

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus