USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Міліція, суди: історія вкраденої квартири у Луцьку. ДОКУМЕНТИ

29 Листопада 2013 07:00
Квартиру, яку лучани придбали 13 років тому, власники не можуть отримати досі. Понад десятиліття сім’я шукає «крайніх».

Так, у 2000 році родина Нимеровських – лучани Ірина та Роман - за допомогою батьків придбали у житлово-будівельному кооперативі двокімнатну квартиру за адресою проспект Соборності, 42/110, - інформує Під Прицілом.

Тут і досі зареєстровані Ірина та Роман з сином, хоча фактично, більше десяти років цього житла у них немає.

З 2001 року по червень 2004 року працювала молода родина на заробітках у Португалії. А коли повернулися у Луцьк, то виявилося, що придбана квартира без їхнього відома продана. Звернулися у Луцьку міську прокуратуру і УБОЗ із заявами про підробку документів і викрадення житла. У прокуратурі Луцька і досі з’ясовують, хто ж продав цю квартиру. З рішення Луцького міськрайонного суду від 30 січня 2008 року та ухвали Апеляційного суду Волинської області від 16 січня того ж року дізнаємося: «приватизацію квартири проводила сестра позивачки із її представником Жемелею В. І. (адвокатом)... Отримавши у березні 2003 року правовстановлюючі документи на квартиру, Книш Н.Й. (сестра Нимеровської І. Й.)... продала її Мічаку В. М., при цьому, як вбачається з її листа до позивачки, маючи претензії щодо своєї частки у спірній квартирі».

«Суд приходить до висновку, що підписувала договір у нотаріуса Сущика В. С. 29 квітня 2003 року Книш Н. Й.», - йдеться у повідомленні. Правда згодом нотаріус у своєму поясненні правоохоронцям не зміг пригадати, хто все-таки продавав квартиру і підписував договір купівлі-продажу. Відповідна експертиза підтвердила, що підпис підроблений і власниці житла - І. Й. Нимеровській він не належить. Висновок, йдеться у повідомленні, напрошується очевидний, махінацію затіяли Книш Н. Й. з нотаріусом Сущиком В. С. Прокуратура Луцька спершу 2 серпня 2004 року порушила кримінальну справу, а згодом, у 2006 році, призупинила її до моменту встановлення осіб, причетних до відчуження квартири і скоєння злочину. Судам, виходячи з їх рішень, відомо хто організував продаж квартири, оформляв документи, а в прокуратурі – шукають винуватців уже дев’ять років.


Підроблений договір купівлі-продажу квартири


Свої висновки зробили і в УБОЗі. Тут звернемо увагу на дати. 16 липня 2004 року старший оперуповноважений УБОЗу В. С. Мазарчук виніс постанову про накладання арешту на нерухоме майно, що знаходиться за адресою проспект Соборності, 42, кв. 110, тобто на квартиру Нимеровських. Копію цієї постанови мали направити у БТІ. Постанова про накладення арешту формально дійсна і до сьогодні, а реально – вона і досі відповідно не оформлена і не направлена у виконавчу службу, тобто, не має юридичної сили. Що це - головотяпство чи злий умисел, що призвів до наступних махінацій? Вже через день після винесення цієї постанови, 17 липня, квартира Нимеровських продається вдруге. Перший покупець В. М. Мічак, який під час покупки житла чомусь «не помітив, що жінка, яка відчужує квартиру, не є тою, хто зазначений у паспорті, а її сестрою», поспішно продає квартиру Сілюк Т. В. А через два місяці згадана квартира продається втретє. Документи купівлі-продажу оформляє нотаріус Ариванюк Н. А. Все це відбувається у той час, коли, нібито, на житло УБОЗом накладено арешт і порушено кримінальну справу прокуратурою Луцька. Питання, як так могло статися, залишається без відповіді.
Згодом квартиру на Соборності 42 перепланували, зробили добудову. Розширили з 49 до 136 квадратних метрів (це вже заслуга міської влади) і вивели із житлового фонду. Облаштували аптеку, яка належить ТзОВ «Інтервайс».


Десятий рік Нимеровські оббивають пороги правоохоронних органів та судів, щоб повернути собі житло. Вже винесено дев’ять різних рішень Луцьким міськрайонним, Апеляційним судами та Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Верховним судом України. У цих рішеннях простежується дивна закономірність. Луцький міськрайонний та Апеляційний суди Волинської області 2008 року категорично відмовляли Нимеровським у задоволенні позову про визнання договору купівлі-продажу квартири недійсним. Ці суди навпаки звинувачували Нимеровських у тому, що «позивачі проявили необачність, довірившись особам, які не заслуговували довіри», суди стверджували, що «підстав для визнання договору купівлі-продажу недійсним немає, оскільки майно передано на зберігання родичам позивачки… не було у них викрадене та не вибуло від них поза їхньою волею. Навпаки, вибуло воно з їхньої волі та з їхнього бажання».

Ухвалою судової палати у цивільних справах Верховного суду України від 4 березня 2009 року попередні рішення скасували, а справу передали на новий розгляд до суду першої інстанції.

Судова тяганина пішла по другому колу. 2010 року Луцький міськрайонний та Апеляційний суди Волині знову відмовляють Нимеровським у позові, а Спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ 11 травня 2012 року знову скасовує їх рішення.

Тоді все пішло по третьому колу. Рішенням Луцького міськрайонного суду від 4 жовтня 2012 року у позові Нимеровським відмовили. Апеляційний суд Волинської області 13 січня 2013 року скасував рішення Луцького міськрайонного суду і ухвалив рішення, яким позов задоволено частково, визнано недійсним договір купівлі-продажу від 29 квітня 2003 року, інші вимоги відхилено.

Нимеровські знову звернулися до столичної Феміди. 19 червня цього року Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ встановив, що суд першої інстанції «не дав належної оцінки обставинам справи, не уточнив позовні вимоги та не з’ясував, хто є власником квартири», а Апеляційний суд цих «недоліків не усунув», тому ухвалив рішення судів перших двох інстанцій скасувати, а справу направити на новий розгляд.



Останнє рішення Вищого спеціалізованого суду України


Таке «відфутболювання» цієї справи, розповідають постраждалі, повторюється з певною періодичністю. Волинська Феміда відмовляє Нимеровським, а столична - скасовує ці рішення.

«Ми будемо йти до кінця, поки доб’ємося справедливості, - наполягає Роман Нимеровський. - У Києві бачать порушення законів, а у Луцьку - закривають на це очі. Ніхто з винуватців за махінації не покараний».

Зауважимо, під час розгляду справи управління освіти Луцької міської ради видало довідку, що органом опіки і піклування не надавався дозвіл на продаж квартири, в якій проживає неповнолітня дитина – Владислав Нимеровський.


На згадку про квартиру залишилась копія свідоцтва про право власності
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Андрій76 Показати IP 29 Листопада 2013 08:33
Ось вам наглядний приклад українського правосуддя.Сім"ї біда,а суди вже 10 років заробляють на ній гроші.Та й сестра...ЩЕ ТА ШТУЧКА...Не ДАЙ БОГ-як говорив Іван Будько з серіалу СВАТИ...
777 Показати IP 29 Листопада 2013 08:42
А яке рішення місцевих судів можна очікувати, якщо враховувати, що фігурантами по справі виступають нотаріус Сушик В. С. (чоловік керівниці першої державної ноаріальної контори), нотаріус Ариванюк Н. А. (дочка керівника СБУ) та Книш Н. Й. (родина керівника місцевого управління юстиції)?
XXX до 777 Показати IP 29 Листопада 2013 10:00
Жемелю забули - "мутных дел мастера"
Лучанин Показати IP 29 Листопада 2013 08:56
Цікаво, а коли купували квартиру під аптеку- років зо два тому, то власники про це знали, чи їх підставили ???
Гопак Показати IP 29 Листопада 2013 10:27
Аналогічна ситуація по квартирі яку з прилюдних торгів придбала мешканка Луцька Захарчук. Там фігуранти справи - БТІ, ДВС м. Луцька ( Іщенко Г.С. ) та горе-юрист Деркач Денис Володимирович.Жінка 12 років не може оформити право власності на своє житло прокуратура провела 15 перевірок і - УВАГА!!!_ жінці цій ДВС повернула гроші ( по роішенню суду ) ! Але НІХТО не поніс покарання з чинуш за свої дії. Прокуратура - в ТЄМЄ! Країна неляканих ідіотів!!!
сергій Показати IP 25 Січня 2015 13:23
жемеля це ще той шахрай якщо хочеш залишитися без грошей і житла знайди жемелю, а ще він полюбляе до чужих жінок під юбку лізти.шановні лучани немайте змалдаваном справ ця непотріб скоро свое знайде це другій янукович вітя.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus