USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Міліцію хочуть розділити на поліцію і жандармерію

4 Травня 2011 13:09
До футбольної першості «Євро-2012» українська міліція буде перейменована й розділена на поліцію та жандармерію.
Про це повідомив один з розробників законопроекту «Про поліцію», депутат-регіонал Василь Грицак, - інформує ТСН.

Як розповів Грицак, орієнтовно 15 травня на раді Союзу генералів органів внутрішніх справ обговорюватиметься цей законопроект, а потім його подадуть в Раду.
«Гадаю, до «Євро-2012» встигнемо прийняти», - додав він.

Законопроект передбачає нову форму для правоохоронців, наявність поліції і жандармів: по суті – патрульні, тоді як поліцейські займатимуться розшуком, проведенням спецоперацій тощо.

«Зразки форми вже готові, - сказав Грицак. - У поліцейських вона буде темно-синьою – як у французьких, у жандармів – чорною. Що стосується зарплати, то в рядового складу вона має бути близько 500 доларів (зараз близько 2000 гривень, тобто 250 доларів), у керівництва – на 500 доларів більше. Крім того, в Тернопільській, Рівненській областях не може бути генеральських посад. Не тому, що це західні області, а виходячи з кількості підлеглих».

Крім того, профспілка атестованих працівників органів внутрішніх справ планує 10 травня зареєструвати у Верховній раді альтернативний законопроект «Про поліцію».

Як розповів голова профспілки Анатолій Онищук, мета проекту – перевести роботу нашої міліції на стандарти європейської поліції. «Після перейменування ми підемо від робітничо-селянської назви «міліція» і негативу, який з нею пов'язаний», – сказав Онищук.

«Як в Європі і США, ми теж пропонуємо перевести наші органи правопорядку від каральних функцій до соціальних. Це означає, що поліцейські повинні будуть допомагати людям, навіть якщо людина просто звернеться за порадою, як вийти з тієї або іншої життєвої ситуації. Червона нитка законопроекту – дотримання прав громадян. Так, при затриманні поліцейський повинен буде дуже чітко роз'яснити людині, за що саме її затримали, і її права: на дзвінок і адвоката, зберігати мовчання. У законопроекті прописані навіть такі нюанси як те, що, зупинивши водія, поліцейський не повинен займати у нього багато часу», – зазначив він.
«Зараз співробітники міліції права і обов'язки затриманим якщо і пояснюють, то тільки за власною ініціативою: документа, що зобов'язує їх це робити, немає», – пояснили в прес-службі київської міліції.
А ось міняти форму, на думку Онищука, не обов'язково: «Хіба що можуть помінятися шеврони».
Щоб зробити роботу поліцейських якіснішою, профспілка працівників ОВС пропонує зменшити навантаження на дільничних і підвищити їм зарплату. «Правда, по тисячі доларів, як в інших країнах, платити поки не готові», – каже Онищук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus