USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Міносвіти обіцяє передавати ПТУ тим містам та областям, які оформлять майно

3 Квітня 2017 20:18
Не зволікати з оформленням земельних ділянок та нерухомого майна закладів профтехосвіти закликає Міносвіти обласні та міські ради.

Про це йшлося під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом та керівниками міністерств на тему: «Децентралізація. Історія успіху. Нові завдання» 31 березня у Києві.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич зазначила, що на місцях спостерігають дивну ситуацію, тому що є органи місцевого самоврядування, які дозволяють собі не закладати у повному обсязі кошти на зарплату в мережі професійно-технічних навчальних закладів, які вони повинні утримувати. Міністр наголосила, що відповідальність зараз – на рівні областей та обласних центрів. До прикладу, у Черкасах є затримка з виплатою зарплати працівникам профтехосвіти у обсязі 2,7 мільйона гривень, тому що міськрада мотивує це тим, що місту повинні спочатку передати майно.

Нагадаємо, відповідно до змін у Бюджетному кодексі, у 2017 році видатки на фінансування закладів профтехосвіти здійснюються з обласних бюджетів та бюджетів міст-обласних центрів.
Міністр зауважила, що для того, аби Міносвіти передало майно на рівень областей та обласних центрів, це майно потрібно оформити. Йдеться про оформлення земельних ділянок, нерухомого майна. Це повинні зробити ті, хто потім стане набувачами та розпорядниками цього майна. Лілія Гриневич повідомила, що в деяких областях розпочали процес цього оформлення і Міністерство запустило процес передачі їм майна. Якщо область чи обласний центр не ухвалили рішення про готовність прийняти майно і не передбачили коштів на його оформлення, не можна очікувати, що це майно «впаде» на них неоформленим без їхніх рішень та документів.

Для підготовки фахівців рідкісних професій, коли одне училище готує кадри для кількох областей, Міністерство фінансуватиме цю підготовку. Міністр зазначила, що потрібно, аби області та обласні центри розподілили між собою, які заклади братимуть на своє утримання, адже настає час не тільки фінансової децентралізації, а й децентралізації повноважень.
Лілія Гриневич повідомила, що у 2016 році для врегулювання питань фінансування профтехосвіти виділили 500 мільйонів стабілізаційної дотації, а 50 мільйонів – на створення 25 навчально-практичних центрів. У 2017 році в держбюджеті передбачили 50 мільйонів на придбання сучасного обладнання, устаткування, інструменту для створення ще двох навчально-практичних центрів за професією «тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», 10 НПЦ за професією «монтажник санітарно-технічних систем та устаткування» та 13 НПЦ за професією «Швачка.Кравець.Закрійник».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus