USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Міносвіти зменшило держзамовлення у провідних ВНЗ

21 Липня 2013 14:30
Міністерство освіти і науки України в 2013 році збільшило держзамовлення ВНЗ, що не входять до числа провідних навчальних закладів країни, в той час як кількість бюджетних місць у провідних вузах зменшилася з ряду спеціальностей.

Про це повідомляє РБК Україна.

За інформацією видання, напрям підготовки «право», як і суспільні науки, цього року визнали пріоритетним для держави. Утім лідерів рейтингу Міносвіти – Київський національний університет імені Тараса Шевченка (перше місце) та Харківський національний університет імені Каразіна (друге місце) урізані держзамовлення на підготовку юристів відповідно на 8 і 29%.

У подібній ситуації опинилися і ВНЗ, які посіли третє-шосте місця рейтингу МОН. У той же час, Дніпропетровському національному університету імені Олеся Гончара (ДНУ), що перебуває на сьомій сходинці рейтингу Міносвіти, додали 43% місць держзамовлення по згаданому напрямку.

Крім того, в 2013 році потреби держави у фахівцях за напрямом «журналістика» скоротилися на 21%. Такі імениті вузи, як Львівський національний університет імені Івана Франка та Київський національний університет імені Тараса Шевченка, втратили відповідно 25 і 13% місць держзамовлення. А в НУ «Одеська юридична академія» Сергія Ківалова вперше з'явилися держзамовлення з цієї спеціальності. Не забули в конкурсній комісії про інтереси Дніпропетровського національного університету, додавши йому 25% порівняно з минулим роком.

«Аналіз розподілу держзамовлення за напрямом підготовки «міжнародна економіка» також здивував. Цього року держава замовила фахівців такого профілю на 7,8% менше. У найкращому навіть по рейтингу МОН економічному вузі країни – Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана - кількість місць за цього напрямку скоротили на 14%. У кращому класичному ВНЗ – Київський національний університет імені Тараса Шевченка - кількість бюджетників з цієї спеціальності урізали на 10%. А в ДНУ замовлення знову був збільшений», - пише автор статті.

Напрям «міжнародна економіка» з'явилося в цьому році у Львівському інституті економіки і туризму, що отримав на нього п'ять місць державного замовлення. Рівно стільки ж забрали в іншого львівського вишу, що знаходиться на більш високій позиції в рейтингу МОН.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus