USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Міські джунглі перетворюють на цивілізовані зони відпочинку

29 Червня 2017 18:23
Міські джунглі в Луцьку – так можна назвати територію парку, де колись був громадський пляж. Порослі чагарниками бетонні огорожі біля Стиру, сміття, яке залишили недобросовісні відпочивальники, – це все можна побачити біля річки. А колись тут курсували баржі, діти мали окремий невеличкий пляж, а дорослі – зону для гри у волейбол.

В обласному центрі Волині офіційно є два пляжі – у Центральному парку імені Лесі Українки поблизу річки Стир та Теремнівські ставки. Літо у містах – спекотна й важка пора. Згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, дві третини українців (67,9%) взагалі не планують відпочивати цього року. Тому й не дивно, що поблизу водойм – завжди чимало і дорослих, і дітей.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини № 25 (73).

На центральному пляжі людно і взимку, і влітку

Пляж у Центральному парку імені Лесі Українки – популярне незалежно від пори року місце. Чимало лучан займаються моржуванням, а тому їх можна зустріти тут будь-коли. Вони навіть самі встановили на березі два вагончики для переодягання. Частина людей приходить лише у теплий період. Є ж просто ті, хто гуляє набережною, проте не ризикує плавати.
Василь Крисюк пам’ятає Центральний пляж ще з радянських часів. Чоловік із ностальгією згадує той період.

«Стир був такої ширини, що ми стрибали з кам’яних парапетів у воду. Морозиво і воду продавали на пляжі, «жаб’ятник» для дітей був. Відтоді чимало змінилося, хоча кожен новий мер обіцяв усе тут привести до ладу. Та все одно вже багато років поспіль ходжу сюди плавати, щоправда, лише влітку. На Світязь дорого їздити», – розповідає Василь Андрійович.

Чимало дітей можна зустріти вдень на пляжі у парку. Менші приходять з дорослими, підлітки відпочивають самі.

Третьокласник Сергій приїхав із Василькова Київської області до Луцька в гості до бабусі. Разом вони майже щодня ходять купатися, адже у місті, де проживає хлопчик, водойм немає.

«Дуже люблю плавати. Вода тепла. Плаваю трохи з надувним кругом, трохи сам, але зовсім не страшно, адже річка чиста, без гілок», – ділиться враженнями Сергій.

Бабуся хлопця Тетяна Швецова ходить на цей пляж із 1989 року, деякий час моржувала, зараз купається лише влітку.

«Мені тут дуже подобається. Ще й зміни на краще є – зробили сходи. Раніше жахливі були, кам’яні, не надто безпечні що для дорослих, що для дітей. Зараз покриті дерев’яним настилом», – каже пані Тетяна.
Пані Тетяна з онучками переконані, що плавання зміцнює імунітет
Пані Тетяна з онучками переконані, що плавання зміцнює імунітет


Недалеко від Сергійка з бабусею відпочиває ще одна бабуся Тетяна з онучками. Сонце вже стало надто палючим, тому вони потроху збираються додому. Тетяна Дударєва впевнена, що плавання зміцнює імунітет, тому систематично приводить внучок купатися.

«Нам дуже подобається тут відпочивати. Природа – неперевершена, річка – чиста. Бачу зміни, хороші сходи зробили, дівчатка можуть без остраху заходити. Кожен приходить і бачить те, що він хоче: хтось – природу, а хтось – недоліки. Нам усього достатньо. Дуже добре, що є рятувальний пункт, це важливо, адже течія буває небезпечною», – зауважує Тетяна Дударєва.


Також на пляжі понад Стиром облаштовано спортивний майданчик, встановлений Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» (тоді ще називався «Новий Луцьк»). Зазвичай на ньому тренується чимало чоловіків різного віку. Олексію Дмитруку 73 роки. Чоловік із задоволенням приходить на пляж, хоча й не плаває.
Олексій Дмитрук любить займатись на березі річки оздоровчою фізкультурою
Олексій Дмитрук любить займатись на березі річки оздоровчою фізкультурою
«Медицина дорога і недоступна, а кров треба десь розганяти. Тому дуже добре, що зробили тут цей майданчик. Я з ЛПЗ приїжджаю, аби позайматись, – розповідає пан Олексій. – Сам не купаюся, але спостерігаю за іншими. Добре, що кущі розчистили понад берегом, рятувальнику так краще видно людей, які плавають. Мені доводилося бачити, як хлопчину витягували, різні випадки тут трапляються. На жаль, буває, і в стані алкогольного сп’яніння лізуть купатися. Бракує тут хорошого туалету та ще одних сходів, адже між першими й другими надто велика відстань».

Нині на громадському пляжі, як і біля спорткомплексу, помітні зміни – пофарбовано переодягальні, скошено траву, встановлено смітники, відновлено водопостачання на пляжі тощо. Додамо, що цього року Центральний пляж отримав погодження на експлуатацію від Держ­продспоживслужби. Під час перевірки звертали особливу увагу на наявність джерел водопостачання, вбиралень, кабінок для переодягання, пунктів надання медичної допомоги, облаштування території тощо. Варто зауважити, що жоден пляж на озері Світязь погоджений не був.

Ініціатива розчистити міські джунглі і зробити в Луцьку відпочинкову зону не гіршу, ніж у столиці, належить нинішній владі міста, виконувачу повноважень міського голови, голові фракції «УКРОП» у Луцькій міській раді Ігорю Поліщуку та його команді. Нагадаємо, роками концепція розчищення парку так і залишалась на папері. Цієї весни зміни тут таки розпочалися. Перший заступник Луцького міського голови, укропівець Григорій Недопад зауважує, що поки виконано лише частину робіт, адже протягом багатьох років пляж перебував у занедбаному стані.«У процесі підготовки до пляжного сезону на території пляжу в парку пофарбували та відремонтували усе обладнання, замінили двоє сходів спуску в річку Стир, викосили траву, очистили та відремонтували пляжну вбиральню, подали питну воду у водозабірні колонки. Бетонні східці ми замінили на дерев’яні на металевому каркасі».

Наразі замовили виготовлення кошторисної документації на ремонт бетонних сходів спуску з дамби. Дно річки Стир обстежили водолази на предмет виявлення сторонніх небезпечних предметів та конструкцій. Усі виявлені затоплені предмети підняли на поверхню за допомогою крана», – зазначає Григорій Недопад.
Також перший заступник міського голови зауважив, що триває розчистка території за фізкультурно-спортивним товариством «Спартак», де раніше була відпочинкова зона, яка з часом стала дуже занедбаною. Наразі там розчистили хащі, з дамби вже проглядається річка. Відновити спортінвентар, обладнати нові майданчики для ігор, а також облаштувати футбольне поле поблизу «Спартака», створити дитячий пляж – такі плани й бачення нинішньої міської влади.

Також уже тривають переговори з інвестором для відновлення місця, де колись причалювали катери. Прогулянковий катер буде цікавим атракціоном для лучан.

«На сьогодні ми на етапі придбання мульчера, який дозволить зрівняти всю пляжну зону, перемолоти кущі й і деревця, які там є, вирівняти основу. У подальшому це дасть змогу обслуговувати цю територію за допомогою косарок», – каже Григорій Недопад.

Теремнівські ставки стануть привабливішими

У значно кращому стані перебуває на сьогодні пляж гідрологічної пам’ятки природи місцевого значення «Теремнівські ставки». У 2014 році тут провели капітальний ремонт мосту і водоспускної споруди, облаштували територію. За словами Григорія Недопада, сьогодні розроб­ляють методику облаштування на березі Теремнівських ставків рукомийників, душів та вбиралень.

А відпочивальників тут не бракує. Пан Юрій уперше в Луцьку, приїхав у гості до знайомих. Чоловік розповів, що там, де він проживає, громадського пляжу немає, улітку це створює певний дискомфорт.

«Пляжі в містах – це чудова зона для відпочинку та оздоровлення. Я прийшов засмагати, можливо, поплаваю, адже вода досить чиста. Пляж тут хороший, просторий і не засмічений», – поділився враженнями пан Юрій.

У ставку плаває чимало дітлахів – декого контролюють з берега батьки, дехто прийшов відпочивати сам.
Подруги Леся та Оля також відпочивають тут із дітьми та таксою на кличку Шейла. Жінки кажуть, що часто приходять на Теремнівський пляж, оскільки живуть поряд.
«Самі купаємось і дітям дозволяємо. За пляжем доглядають. Дно більш-менш теж чисте, проте деякі люди не зовсім культурно поводяться, кидають пляшки у воду, тому часом трапляється скло. Єдине, чого бракує на території, – хорошої вбиральні. Туалет є, але старий. Було б добре, якби біотуалет поставили. Важливо також, що рятувальники постійно на човні патрулюють. Знач­но безпечніше почуваєшся», – розповідає пані Леся.

Уже цього року траплялися випадки, коли доводилось витягувати відпочивальників з води на Теремнівських ставках. Рятувальник Владислав Литвинюк каже, що багато людей заходить у воду напідпитку, тому прецедентів вистачає.

«Нещодавно 35-річного чоловіка витягували з води, рятували також 15-річну дитину. Наш пост достатньо оснащений для надання допомоги. Є дві аптечки, рятувальні жилети, круги. Чергуємо і на суші, і на човні», – зазначив Владислав.

Варто зауважити, що нещодавно з міського бюджету було виділено кошти для придбання ще одного рятувального човна на цей пляж.

Наостанок

Потрібно ще багато зусиль та фінансів, аби луцькі громадські пляжі відповідали стандартам. Проте реконструкція та облаштування цих місць відпочинку – не єдина запорука їх цивілізованого вигляду. Наша повага до навколишнього середовища, оточення та самих себе – найважливіша складова хорошого і комфортного відпочинку.

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам (099) 637-14-15.

Анастасія КОРЕЦЬКА

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
дід Степан Показати IP 29 Червня 2017 19:03
Як було у 60 х роках вам рачки як до неба
! до дід Степан Показати IP 29 Червня 2017 22:46
Діду вгомонись вже зі своїми 60. Селяни за трудодні працювали, паспортів не мали, суди над десидентами, репресії інтелегенції ... Ти ще сраліна згадай, чи сіфілітіка ...
антон Показати IP 29 Червня 2017 19:14
так помню заступники ходили і плавали на лотці і що все??? чи зимою зроблять лад?
Внук діда Степана Показати IP 29 Червня 2017 19:56
Пройшовся на День Конституці центральнимї парком так званої культури і так званого відпочинку. Біля молитовного будинку на газонах запарковані автомобілі. Біля зоокутка любителі фауни зас*али флору і навпаки. Лахи на бляхах їздять по алеях зі швидкістю 100 км/ год. Кропива, якщо і кошена, то не вивезена. Сморід від шашликів стоіть в переміжку із, вибачте, га*ном. Де влада, де муніціпали, де поліція ? Хвальоний пляж - симбіоз шашликів із загаряючими у високій траві. На зауваження винести сміття погрози получити в морді. Збилось до купи машини, люди, звірі, То хіба Європа, то навіть і не Росія ! Владо, щось думай, щось роби !
сат до Внук діда Степана Показати IP 29 Червня 2017 23:36
Та що Ви так плачете за СРСР? Хочете побачити як вони там живуть - поїдьте за Урал? Бідність, срач, необізнаність, - це нам потібно? Давайте будувати свій ДІМ тут в Україні, забудьте про ЖЕКі, які зроблять вам все. Починаймо з себе, не біжіть за за закордонним паспортом, щоб виїхати в Польщу. Наша держава і наше багатство в нас, коли ми дружні і згуртовані. А згадувати коли було краще, то згадуйте Запорізьку Січ і козаків.
ннн до сат Показати IP 30 Червня 2017 12:04
а Ви давно повернулися з за Уралу?...
123 до ннн Показати IP 30 Червня 2017 12:43
Так далеко навіть не потрібно їхати, можна просто в любий населений пункт мацковської області, так кілометрів за 100 від мацкви, - це просто тихий ужас, пьянство, бідота, безвихідь.
Nj до 123 Показати IP 30 Червня 2017 17:00
то що, як там срач, то й в Луцьку можна гадити, бо в них, мловляв, гі..на, все одно більше, що не може не тішити. Знайшли на кого дивитись.
123 до Nj Показати IP 30 Червня 2017 18:01
Зовсім ні, на тих рєпоєдів нам дивитись зовсім не потрібно. Але й ви навчіться для початку читати уважно, бо ... Внук діда Степана де потрібно і де непотрібно Пєдєрацію згадує, да все в рожевих тонах, а в сторону України цей внук тільки лайном кидається. Так от, цьому внучику трохи очі відкрили, щоб він трошки вгомонився.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus