USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Молодь Луцька провела ніч у тюрмі

23 Червня 2015 08:47
Перевтілитися у в’язнів Луцької тюрми НКВС зразка 1941 року у справжній тюремній камері, аби зберегти пам'ять про трагічні сторінки історії та не допустити їх повторення мали змогу учасники акції «Ніч у Луцькій тюрмі».

Захід відбувся у ніч з 22 на 23 червня у будівлі колишнього монастиря бригіток на вулиці Кафедральній, у Луцьку. Організувала акцію Волинська молодіжна громадська організація «Національний Альянс».

Розпочали захід із молебню за спокій невинно закатованих під час масових розстрілів 23-24 червня 1941 року в’язнів.

Вікарний єпископ Волинської єпархії УПЦ КП Матфей, зауважив, що коли на теренах України розпочалася війна у 1941 році, найпершими постраждали від неї в’язні тюрем НКВС по всій Західній Україні – у Луцьку, Ковелі, Володимирі-Волинському, Дубно, Львові тощо. Тоді у застінках перебували патріоти України, люди, які любили свою землю та хотіли для неї волі. Він наголосив, що саме тут лилася кров з перших хвилин війни, згідно зі свідченнями очевидців, кров сягала по коліна. За різними оцінками, від 4 до 6 тисяч українських патріотів полягло у Луцькій тюрмі. Наразі ідентифіковали та вказали на меморіальних дошках поіменно лише невелику частину убитих, адже документи того часу були знищені.



Нині у замковому монастирі постійно підносять молитву за спокій душ невинно убитих та закатованих. Монахи молять Бога, щоб ніколи більше у житті України не повторилися страшні сторінки, коли людей мордували за любов до вітчизни, патріотизм.

З його слів, молитва у монастирі лунає зранку та ввечері, щодня звершується божественна літургія. У заупокійному богослужінні згадують імена тих, кого знають, та тих, хто залишився невідомим, молячись за їхній спокій та царство небесне для їхніх душ. Він наголосив, що скорботна молитва пам’яті не може припинятися на місці, де лилася кров патріотів.

Після завершення богослужіння юних учасників заходу хлопці у образі енкаведистів під конвоєм повели у тюремну камеру. Там їх по одному силою виводили з камери, аби записати прізвище та вік.



Виконавці ролей жорстоких наглядачів-енкаведисітв Орест та Роман розповіли, що таким чином нагадують сучасникам про події минулого, адже той, хто не пам’ятає історії, приречений на її повторення. Відтак, цією акцією намагаються відтворити пам'ять про страшну подію, щоб ніколи більше привид радянського комунізму не повернувся на українську землю.



Як зазначив голова Волинської молодіжної громадської організації «Національний Альянс» Богдан Бальбуза, ця акція покликана воскресити пам'ять про трагічні події. Він зазначив, що український народ пережив чимало тюрем за свою історію – польських, радянських тощо, тому варто про це пам’ятати. У приміщеннях, де він відбувається, свого часу сиділи ув’язнені, яких одразу після початку війни почали розстрілювати у дворі в’язниці. Активіст відзначив, що вночі, коли припиняється перегляд фільмів та розповіді очевидців трагічних подій, у тиші відчувається наче присутність тих, хто тоді перебував у цих камерах, очікуючи на смерть. Богдан Бальбуза зазначив, що потрібно пам’ятати не лише про розстріл в’язнів у Луцькій тюрмі, а й про мільйони українців, яким довелося відсидіти у тюрмах та ГУЛАГах. Він наголосив, що історія «вдаряє» по тих, хто її забуває.



Один з учасників заходу, 16-річний волинянин Андрій розповів, що відвідує акції «Національного альянсу», куди його раніше запросив брат. Цієї ночі йому довелося втілити образ в’язня. Попри те, що відчуття далеко не найкращі (хлопець отримав прочухана від наглядачів), він зазначив, що подібні заходи нормальні для «Національного альянсу» і він очікував подібного суворого ставлення з боку енкаведистів.



Вже у камері учасників заходу попередили, що до ранку вони не потраплять на волю, до того ж, забороняється користуватися мобільними телефонами та вживати принесену з собою їжу та воду. Таким чином організатори намагалися максимально відтворити атмосферу буремних років. В’язням видавали лише черствий чорний хліб та воду. Присутні перш за все вшанували хвилиною мовчання усіх закатованих та виконали Державний Гімн України.

Після цього розпочали перегляд документальних фільмів зі свідченнями очевидців трагічних подій 1941 року.



Організатор акції, голова Луцького міського осередку «Національного альянсу» Юлія Гульчак розповіла, що її прадідусь свого часу також був розстріляний ще до початку війни у Луцькій тюрмі (його ув’язнили, адже він не сподобався представникам нової влади як власник хорошого будинку, заможний господар). Таким чином, це місце є дуже символічним для дівчини. З її слів, учасники першої такої акції, що відбулася у 2013 році, почали більше цікавитися історією Волинського краю. На її думку, молодь просто не має морального права забувати про такі події, як розстріл в’язнів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Дмитро Показати IP 23 Червня 2015 09:20
що то за бред робиться? Молодь геть здуріла?
Оля Показати IP 23 Червня 2015 09:31
Дурнуваті організатори і ця молодь,що прийшла.Краще б ви зробили,щоб молодь відчула себе людьми. Ми й так у тюрмві-це не життя зараз для молоді.Роботи нема, зарплата мізерна, вчитися діти не мають грошей, а багаті вчаться за рахунок держави. Ми голі,ніщі,дурнуваті,наркоманів і алкоголіків повен Луцьк-це хуже тюрми. Який жах
Анонім до Оля Показати IP 23 Червня 2015 10:16
Мужичье необразованное!
Троля до Оля Показати IP 23 Червня 2015 13:41
А що ти робиш для того? Обси**єш все, що бачиш навколо? Давай, збирай копійки, підвищуй рівень життя, наплювавши на решту - і завтра ти втратиш все. Горе дітям такої матері - ростимуть нові яничари, без роду і племені, які служитимуть за хліб.
Маша до Оля Показати IP 23 Червня 2015 20:47
Тобі щось не подобається?
макс Показати IP 23 Червня 2015 09:41
Слабоумні. Там, де гинули люди, вони влаштували цирк.
пам'ять Показати IP 23 Червня 2015 09:44
Це молоді втюхують щоб відчували себе "українцями"!
Тетяна Показати IP 23 Червня 2015 10:16
"Присутні перш за все вшанували хвилиною мовчання усіх закатованих та виконали Державний Гімн України", "Після цього розпочали перегляд документальних фільмів зі свідченнями очевидців трагічних подій 1941 року". Вони таким чином вшанували історичну дату, поставили сценку, нічого страшного в тім не було, нічого не порушили. Там розумні діти, вони цікавляться історією, родичі деяких пережили подібне.
45 до Тетяна Показати IP 23 Червня 2015 11:28
коментар було видалено
анонім Показати IP 23 Червня 2015 11:10
краще б пішли в парку поприбирали чи ветеранам помогли тюрміяни...))))))))))
День Показати IP 23 Червня 2015 12:39
Ідея гуд! Але організація - це повний ......! Друзі, які бити??? Ви хотіли показати ніч памяті чи театрального шоу?
Вечір до День Показати IP 23 Червня 2015 13:46
Для довідки - в тюрмах, але здебільшого в ВТТ, наглядачі мали з собою подібні битки, зеки називали їх "дрини". Стосовно їх присутності - читайте уважно анонс. Власне таким чином і планувався захід.
Ольга до День Показати IP 23 Червня 2015 17:00
То чиста правда.Там молодь більше розважалась, як вшановувала пам'ять! ТІ хлопці більше на клоунів були схожі як на працівників НКВД.- викликали у присутніх лише сміх, а не страх. Чи то організатори винуваті, чи то учасники виявились ще не надто дорослими щоб сприймати такі проблеми.Навіть наприкінці заходу замість повтанських пісень співали сучасні, більшість яких дуже далекі від теми. На мою думку вони не вшанували пам'ять, поглумилися над нею. І це при тому, що країна перебуває за крок до повернення до тих жахіть, які організатори намагалися відтворити. Прикро,дуже прикро.
Гуманний Показати IP 23 Червня 2015 13:44
в коментарях одне бидло якому заплатили і якому глибоко плювати на нашу історію я один з організаторів і хочу сказати шо захід проводився аби розповісти людям про ті страшні події, а не шоб ви бризгали слюнями в коментарях, кричали шо краще зробити, а самі дупу від стільця підняти не можете.
ас до Гуманний Показати IP 23 Червня 2015 14:43
коментар було видалено
пр Показати IP 23 Червня 2015 15:06
коментар було видалено
добре дивіться Показати IP 23 Червня 2015 18:58
на фото видно усмішки, які й підтверджують, що то було більше шоу, ніж вшанування. Навряд чи загиблим було смішно, коли з них спочатку знущалися, а потім вбивали. То не зовсім доречні дитячі забавки. Історію можна й по-іншому вчити.
Дивимось до добре дивіться Показати IP 24 Червня 2015 13:30
Тому що це МОЛОДЬ! Звісно, простіше було б не робити цього заходу, щоб всі згадки про розстріли канули в Лету. Меті досягнута - люди ПАМ'ЯТАТИМУТЬ, хай навіть шляхом такого заходу.
небайдужий Показати IP 24 Червня 2015 16:42
Порівняно з акцією, що була в2013, ця виявилась пародією. Ніхто там в'язнями себе не відчува.Одні спали, другі ржали...постійно виходили курити.. Ну, хіба це тюрьма? Більшість так не зрозуміли куди вони потрапили, бо вели себе, як на молодіжній вечірці. Із-за гаму було, навіть важко фільми переглядати та слухати мемуари очевидця. ЯК таке організовувати, то вже краще нічого. Бо це серйозна тема.
Миколай Показати IP 25 Червня 2015 21:30
Тільки така молодь своїми діями, як мінімум для себе, оцінила і зробила висновки що теперішній стан речей - це наслідки від тих злочинних діянь кацапів в Україні. Чому в нас від Луцька до Каменя не автобами і Запорожці в нас не з3-х літровим двигуном в кузові Є класу. І ця молодь має вивчитися і прийти на місце теперішніх ЖМДІВ в нашому парламенті. І будуть у нас і Запорожці з гібридними двигунами і достойне життя. Не можна забуватьи як безвинних людей ПРОСТО ТАК вбивали. Особливо в теперішній ситуації на сході. А молодь - МОЛОДЦІ.
Миколай Показати IP 25 Червня 2015 21:32
А для Ольг і Анонімів, що одне і теж... і остальним ракурс про те що було http://www.istpravda.com.ua/articles/2011/07/20/46167/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus