USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Мовні перли» українських політиків і поради від Василя Гея

5 Листопада 2014 09:02
Волинський письменник Василь Гей у Луцьку розповів про значення державності української мови, дотримання мовленнєвих норм у засобах масової інформації, офіційних документах та у побуті.

Зустріч читачів дитячої бібліотеки-філії №2 напередодні Дня української мови та писемності з Василем Геєм – давня традиція.

Цьогоріч вона вилилася у живе, цікаве, пізнавальне спілкування-діалог дітей з відомим волинським поетом, прозаїком, публіцистом і, насамперед, мовознавцем.

Василь Степанович запросив користувачів до розмови про значення державності української мови, мовні обов’язки громадян. А ще діти активно редагували речення, відмінювали складні числівники та прикметники, правильно наголошували окремі слова та дізнавалися про їх первісне значення.

Веселий сміх викликали «мовні перли», які Василь Гей назбирав із виступів відомих політиків, вивісок на будівлях, підслуханих розмов тощо.

Вислови українських політиків із стилістичними огріхами, підмічені Василем Геєм:

«подякувати людей» (В.Ющенко)

«чим більше мене били, тим більше я закалявся» (М.Поплавський)

«по містам і селам», «удар в область голови» (Ю.Тимошенко)

«депутат Заєць, не стрибайте по залу» (І.Плющ)

Також: «відстріл сірих ворін», «стоїть на ухах», «грудна клітина»

Читачі бібліотеки спробували написати і власні вірші, а як приклад Василь Степанович прочитав поезії зі своїх численних збірок.

Працівники книгозбірні підготували перегляд книг Василя Гея й публікацій про нього, а найактивніші учасники інтерактивного уроку, Віталик Городюк та Ярослав Романюк отримали від поета у подарунок книги з автографом.



Довідка. Василь Степанович Гей – визначний волинський поет, прозаїк, публіцист, автор 25 книг для дітей і дорослих, багатьох статей у всеукраїнській та обласній пресі. Лауреат Міжнародної премії імені Дмитра Нитченка, Всеукраїнської премії імені Андрія Головка та обласної літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського. Заслужений діяч мистецтв України.

Патріот української мови В. Гей багато творів присвятив рідному слову, котре незважаючи на всілякі утиски, живе і відроджується, мелодійно дзвенить «вітром у житі, співом жайвора, сріблом криниць» (вірш «Мужня мова»).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus