USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині до кінця року з’явиться 31 нова амбулаторія. ПЕРЕЛІК

21 Березня 2016 15:17
Завдяки проекту МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», підтриманого Світовим банком, у 2016 році відбудеться ремонт і реконструкція 31 приміщення під медичні амбулаторії.

Сьогодні на Волині діє 135 амбулаторій первинної медико-санітарної допомоги, проте ця кількість не достатня для надання якісних медичних послуг. Однією з вагомих причин є велике навантаження на сімейних лікарів: згідно зі статистичними даними, у міській місцевості на одного лікаря припадає більше 2 тисяч осіб (у Луцьку – приблизно 20 тисяч осіб), у сільській – понад 3 тисячі осіб. Про це повідомляє «Волинський інформаційний портал».

Інша причина – диспропорція в доступі волинян до первинної допомоги: в багатьох випадках люди змушені добиратися до амбулаторії 25 км, а якщо врахувати стан доріг, то часто вони просто відмовляються від медичних послуг і звертаються до лікарів у крайніх випадках. Більше того, в деяких районах Волинської області амбулаторії загалом відсутні.

Усі приміщення для нових амбулаторій первинної медико-санітарної допомоги безкоштовно надані місцевими органами влади. Переважна більшість із них – це нинішні фельдшерсько-акушерські пункти, однак є і приміщення лікарень, шкіл, дитсадків, сільських рад.

Орієнтовний кошторис реконструкції з урахуванням вартості матеріалів і робіт (обрахунки подано станом на 2015 рік) – приблизно 90 мільйонів гривень. У складі кожного з існуючих ФАПів є фельдшери, медсестри й санітарки, тож у штат новостворених амбулаторій будуть введені ще посади сімейних лікарів, оплата праці яких відбуватиметься коштом обласного бюджету.

Начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА і керівник Групи управління субпроектом Ігор Ващенюк переконаний, що завдяки збільшенню кількості амбулаторій первинної медико-санітарної допомоги підвищиться рівень довіри до системи охорони здоров’я загалом: «Якщо в нас будуть створені амбулаторії, у які ми придбаємо необхідне обладнання і в яких працюватимуть сімейні лікарі, людей не треба буде змушувати проходити обстеження – вони самі звертатимуться по допомогу».

Зі слів Ігоря Ващенюка, найбільше проблем зі здоров’ям виникає в людей через їхнє невчасне звернення, а мережа нових амбулаторій сприятиме зниженню таких ризиків. Загалом у межах проекту заплановано реконструкцію 86 приміщень для нових амбулаторій.

Згідно зі статистичними даними, найбільшою проблемою у сфері громадського здоров'я Волинської області є хвороби системи кровообігу (ХСК). Їх поширеність займає понад половина на 100 тисяч населення віком від 18 років, а рівень захворюваності –приблизно 100%. У структурі смертності населення області перше місце також займають хвороби системи кровообігу – понад 60%.

Субпроект «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області» реалізується в межах ширшого Проекту МОЗ України за підтримки Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Основна його мета – зниження рівня інвалідизації та смертності від хвороб системи кровообігу шляхом підвищення якості надання медичної допомоги. Субпроект передбачає не лише створення нових амбулаторій і робочих місць, а й оснащення їх медичним обладнанням, препаратами, укомплектування автомобілями, створення електронного реєстру пацієнтів із ХСК, навчання медичного персоналу.

Довідково.

ПЕРЕЛІК ОБ’ЄКТІВ, реконструкція/капітальний ремонт яких здійснюватиметься на І етапі впровадження (2016-2017 роки) субпроекту«Вдосконалення медичної допомоги хворим на хвороби системи кровообігу у Волинській області» в рамках проекту Світового Банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
волинянам Показати IP 21 Березня 2016 16:35
ващенюк попадаэ пыд люстрацыю, не звыльнили, тепер выдмиваэ гроші
Noname Показати IP 21 Березня 2016 18:19
А от в село Замшани, я б не дав ні копійки на амбулаторію, тому що їхнє комуняцьку свідомість уже по ходу нічим не вилікуєш - уже пройшли всі терміни перйменування вулиць а у них ще ЧАПАЄВА вулиця? Полішуки, ви хоч в курсі, що в країні відбувається?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus