USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

На Волині відновлюють базу повстанців в урочищі Вовчак

27 Березня 2016 20:00
«Десь далеко на Волині родилась армія УПА» - співається у пісні саме про урочище Вовчак.

Якщо в інших регіонах України колишні місця стоянки загонів Української Повстанської армії можна просто відновити, то про урочище Вовчак у нинішньому Турійському районі стерли не тільки пам’ять, а й саму згадку.

Про це повідомляє День.

Ще влітку 1942 року тут починалися роботи по створенню бази для одного з перших підрозділів УПА, і навіть у пісні одній співається про те, що «десь далеко на Волині родилась армія УПА», і то мова саме про урочище Вовчак. Тут був штаб, казарми, різноманітні майстерні, госпіталь, підстаршинська школа та інші виробничі підрозділи, необхідні для побуту і бойового вишколу повстанців. Після війни влада пройшлася по цьому місцю тракторами і бульдозерами, тому ентузіастам, які працюють над відновленням Вовчака, довелося починати все на рівному, як кажуть, місці і з нуля.

ЧИТАТИ ЩЕ: У ЛУЦЬКУ ХОЧУТЬ СТВОРИТИ МУЗЕЙ ЄВРЕЙСЬКОЇ ІСТОРІЇ

Сергій Приходько, лікар-стоматолог за фахом і за покликом душі – й волонтер, - один з тих людей, які нині щосуботи з’їжджаються у Вовчак з різних кінців Волині. Основу добровольців, які створюють музей повстанської слави під відкритим небом, складають свободівці на чолі з головою районної організації Турійського району Василем Мазурком. Але є серед його помічників і колишні воїни, які повернулися з неоголошеної війни на сході, були поранені, бували і в полоні... Сергій Приходько вже понад рік безкоштовно лікує зуби колишнім учасникам АТО та, що важливо, і членам їхніх сімей, прилучив до доброї справи і багатьох своїх колег по області.

Вважає, що і таким чином можна прилучитися до підтримки бійців, які відстоювали мир і на Волині, воюючи на сході. Свій благодійний проект назвав «Посмішка героя».

Відновлювати базу повстанців в урочищі Вовчак, розказує Сергій, доводиться по кресленнях, які зробили старі вояки УПА, по намальованому ними плану місцевості. Спорудили вже бліндаж та криївку, у яких за бажанням можна й переночувати, аби відчути дух тієї епохи, добровольці копають окопи, якими позначають територію стоянки, їх обшивають деревом, аби не знищувалися. Є і пожежна водойма. Працювати доводиться дуже обережно, бо земля ще таїть у собі чимало небезпечних предметів з минулої війни. Проте на «чистій» території вже проводять патріотичні табори, конкурси патріотичної пісні та інші заходи, які покликані дати легендарному урочищу друге життя. Адже Вовчак – насправді знакове місце для України, воно має бути не місцем для спогадів колишніх бійців УПА, а місцем, де найперше молодь вивчатиме історію власної ж нації, її героїчні сторінки.

Наталія МАЛІМОН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
СЛОВ'ЯНИ Показати IP 28 Березня 2016 23:10
Бред . . .
петро Показати IP 29 Березня 2016 20:07
МАзурик як не фури пиняє, то окопи риє і бруствер ложить. Напевно що і матеріал по старій памЯті лісники презентували. Василь Васильович!, займись боротьбою з корупцією в межах району а не пробуй дешево пропіаритися. Де конкретні справи?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus