USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку – ще один центр допомоги бійцям АТО

4 Лютого 2015 18:32
Громадська приймальна з допомоги бійцям АТО відкрилася у Луцьку. Презентували її сьогодні, 4 лютого.

Організаторами цієї справи виступила Громадська організація «Жіноча сила». Схожі приймальні вже діють у Харкові, Запоріжжі, Миколаєві.

Зокрема в приймальні надаватимуть консультації з юридичних питань, правову допомогу та психологічну реабілітацію.

Нагадаємо, на Волині діють подібні центри допомоги, зокрема, у Луцьку та у Ковелі. Коли ж організаторів згаданої громадської приймальні запитали, чи співпрацюватимуть з іншими волонтерськими організаціями, ті, відповіли, що конкурувати не будуть. Мовляв, кількість людей, яким буде потрібна допомога збільшуватиметься, а всіх, хто приходитиме з іншими потребами, перенаправлятимуть до інших організацій.

Як зазначила голова організації «Жіноча сила» Наталія Дідик, на сьогодні в бійців є ряд питань, з яким ані вони, ані їх родини не можуть впоратися: це і невиплата або затримка зарплат чи бойових; проблеми родин, які залишилися без годувальників, бо ті загинули в АТО, видача довідок про поранення в побутових умовах, хоч бійці отримали порання в бою. В складних питаннях, каже вона, залучатимуть фахових адвокатів.

Зокрема, про правові аспекти роботи громадської приймальні розповів адвокат Богдан Ульчак. Так, каже він, є чимало проблем із соціальним захистом родин загиблих військових, коли їм не дають статусу учасників бойових дій. Або ж є ситуації, коли військових звинувачують в ухиленні від виконання наказів.

«Приміром, була ситуація, коли частина з’єднання була знищена. Ті, хто залишився, щойно прийшли на базу, отримали відпустку. Згодом в телефонному режимі вони отримали наказ прибути за місцем служби. Приїхали, а там нікого немає. І хоча вони виконали наказ, та їм інкримінують непокору. Хоча є й такі, хто хоче будь-яким способом ухилитися від відповідальності. Але це треба розглядати в кожному конкретному випадку», - пояснює він.

До слова, розповів адвокат і про інші ситуацію: боєць, який вийшов з «Іловайського котла» був визнаний придатним до подальшого несення військової служби. От лише коли на вулиці він почув тертя на тролейбусній лінії і свист, то інстинктивно впав на асфальт. Коли звернувся щоб пройти обстеження – його сприйняли за того, що хоче ухилитися від служби. Натомість військовий каже, що не хоче ухилятися, та не може спрогнозувати, як себе поведе в схожій ситуації, але з автоматом у руках.

З червня психологічну допомогу бійцям та їх родинам надає практикуючий психолог Олена Зверєва. На жаль, каже, в своїй роботі зіткнулася з проблемою, що приймати пацієнтів фактично ніде. Доводиться або спілкувався з ними в лікарняних палатах, або в коридорах, чи запрошувати в свій кабінет у психлікарні. На жаль, така допомога короткотривала, а для хорошого ефекту терапію треба продовжувати до півроку.

«А коли вони виходять з госпіталю, - маємо алкоголізацію, депресивні стани. Немає психологічного супроводу. Якщо ми хочемо мати здорову націю, то має бути фахова реабілітація. Інакше матимемо багато інвалідів по психічних захворюваннях, які отримуватимуть державну пенсію», - каже вона.

У громадській приймальні зможуть організовувати групову терапію (чи військових, чи родин загиблих, чи родичів мобілізованих), проводити зустрічі, залучати студентів-психологів. Також планують співпрацювати з військкоматом, органами внутрішніх справ, соціальними службами.

Що ж до співпраці з іншими організаціями, то активісти переконують: допомоги забагато не бува.є Конкурентами, мовляв, іншим громадським організаціям не будуть, навпаки – координуватимуть роботу.

Зауважимо, в Луцьку вже праює реабілітаційний центр для бійців АТО. Утім фахівці реабілітаційного центру на Волині говорять, що кожен, хто повертається з війни, потребує психоемоційного оздоровлення. Втім лише одиниці мають можливість потрапити на лікування, бо у військовому госпіталі нібито не вбачають у цьому потреби.

Громадська приймальня працюватиме у понеділок і середу з 10.00 до 17.00 за адресою: м. Луцьк, вулиця Дубнівська ,16, кабінет 34 а. Номери телефонів: 098 70 97 506, 093 83 85 598, 099 48 14 469. Уся допомога буде безкоштовною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
чого не в підгайцях? Показати IP 4 Лютого 2015 23:29
Ульчак і безоплатно - це цирк, це чорне і біле, за 500 американських гри. , І тата свого, який '"не хабарник "' продасть. Піариться хоче в депутати, ідея трохи застаріла. На Волині всі знають адвокатів, реальних помічників солдатів, Матвієва. Нагорного Василя. Спіріна юля. Ульчак - піарщик і клоун в шарфику.
Адвокат Показати IP 5 Лютого 2015 10:20
Мушу заспокоїти конкурента ))) Богдан дійсно погодився надавати допомогу безоплатно. І чим більш адвокатів під'єднується до ініціативи, тим простіш нашим бійцям. Гарного усім дня.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus