USD 38.85 39.20
  • USD 38.85 39.20
  • EUR 38.90 39.40
  • PLN 9.80 9.97

На Волині – скандал через незаконні оборудки на митниці

23 Квітня 2018 22:44
На Волині спалахнув скандал через заяви працівника митниці, який стверджує, що начальник Волинської митниці ДФС Віктор Кривіцький налагодив незаконну схему ввозу товарів з Польщі: автівки їдуть забиті товаром, а на митниці їх реєструють нібито вони порожні. Незважаючи на те, що на міжнародних пунктах пропуску це все заперечують, розслідувати справу взялися прокуратура та СБУ.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Як ідеться в сюжеті, на пункті пропуску «Устилуг» заборонений проїзд ваговозам, а от мікроавтобусів буває до двох десятків на день. Житель прикордонних територій каже, що постійно їздить до сусідньої Польщі за продуктами. Без плати мита йому можна провезти товарів до 50 кілограмів або до 500 євро, якщо дивитися на грошовий еквівалент.

"За вагу понад норму сплачується податок - це за законом. А насправді тут діяла «чорна» схема, стверджує працівник митниці Петро Євтушок. Мовляв, автомобілі, які везуть товари з Польщі, українські інспектори за певну суму фіксують, як порожні, а гроші осідають у приватних кишенях", - йдеться у сюжеті.

«Суми можуть коливатися від 200 до 1000 доларів на одну машину, дивлячись на товар. Інспектори митниці просто залякані, їм дали план, так званий нелегальний план збору цих грошей, і в кінці місяця за будь-яку ціну вони мають цю суму здати», - пояснює головний державний інспектор відділу роботи з персоналом Волинської митниці ДФС Петро Євтушок.
Зі слів Євтушка, як тільки він дізнався від колег про цю схему, то одразу пішов до керівництва, а коли воно не повірило – до поліції та журналістів. Зокрема, на фото, які надали йому працівники «Устилугу», видно автомобілі, забиті товарами, вони переконують, що таким чином вели звітність каси.
«Начальник митниці дав вказівку фотографувати буси, щоб контролювати. Бувало всяке, адже це митниця Контрабанду на митниці ніхто не поборов і ніхто не поборе. Але за всі роки роботи я такого не бачив, щоб сам начальник митниці давав такі вказівки», - зазначив Петро Євтушок.

Своєю чергою, головний державний інспектор з питань доступу інформації Волинської митниці Валентина Черниш говорить, що на світлинах немає ознак того, що це було зроблено в Устилузі: «Можливо, це були автомобілі, сфотографовані біля якогось складу».


«Фактів, що щось пропускається порожнім, у Волинській митниці ДФС зафіксовано не було. Те, що зараз з’явилися якісь інформаційні вкидання, то це нічим не підтверджені станом на сьогодні інформація», - зауважує Валентина Черниш.

На Волинській митниці переконують, що схема, про яку розповідає їхній колега, неможлива, адже в будь-який момент на пункт пропуску можуть «наскочити» контрольні органи. Внутрішня безпека митниці, яка все ж розпочала розслідування, до звинувачень ставиться скептично.

«Якщо хтось захоче зробити якийсь злочин, то потрібно буде домовлятися, напевно, зі всією Україною. Як будуть відповіді, тоді можна буде зробити якісь об’єктивні висновки», - каже головний державний інспектор із запобігання корупції Волинської митниці ДФС Ігор Костюк.
Підтвердити чи спростувати існування «чорної» схеми можна було б, порівнявши українські та польські бази на митницях – скільки авто з вантажем виїжджало з Польщі та чи «губили» вони товар на українській стороні.
Щоб посприяти цьому, голова Волинської обласної ради Ігор Палиця з офіційним листом звернувся до генерального консула сусідньої держави. Запит до польської сторони надіслала, своєю чергою, і внутрішня безпека Волинської митниці. Відповідь наразі ще не надйшла.

Утримався від коментарів журналістам ТСН і керівник Волинської митниці Віктор Кривіцький.
Натомість Петро Євтушок наголошує, що якщо він збрехав, то буде відповідати, проте митник впевнений, що правда на його боці. Тому він вже написав заяву до прокуратури, яка відкрила провадження і скерували матеріали справи до СБУ.
https://tsn.ua/video/video-novini/na-volini-spalahnuv-skandal-cherez-komprometuyuchi-zayavi-mitnika-schodo-golovnogo-fiskala-oblasti.html
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Я Показати IP 23 Квітня 2018 22:48
Діб..и блін, і так понятно для чого були зміни в митний кодекс
—— Показати IP 23 Квітня 2018 23:04
Вийдуть самі на себе...))))
Дістало Показати IP 24 Квітня 2018 00:56
Люди, що тут дивуватися, іде відкритий геноцид українського народу
Порох Показати IP 24 Квітня 2018 07:00
На митниці просто безпредел ,всі беруть ,від малого до великого,просто підсядьте до людини яка возить якийсь товар, або авто,там ніхто не ховається ,вимагають і беруть нагло і відкрито,нічого не змінилось, а ще гірше стало!!!!!а керівники держави ,ніби з другої планети в нас,в них все ок!!!!!
Коза Показати IP 24 Квітня 2018 08:04
Все правильно каже Євтушок. "Наскочити" контрольні органи - це дитина в дитсадку думає, що все по-чесному. У нас кожен другий радий взяти чи дати хабаря і думає, що це нормально.
Мураха Показати IP 24 Квітня 2018 08:52
Брали, беруть і будуть брати. Всі перевірки оплачуються! Чим більше перевірок тим більше грошей деруть з тих нещасних шоферів. Людина їде,бо хоче заробити,а вони сидять,падли,нічого не роблять і хочуть бабло лопатою гребсти!!! І що саме цікаве,всі в шоці! Який товар??? Ви що??? Просто тепер мало хто їде з людьми по такс- фрі, їдуть запаковані під стелю буси,але того ніби ніхто не бачить.
контрабанда Показати IP 24 Квітня 2018 08:53
нікому не вигідно щоб прикрили товар з польші! вся прикордонна зона тільки живе з цього, з роблять з Українця раба польського...
ось вам до контрабанда Показати IP 24 Квітня 2018 09:40
Самі з себе рабів роблять. Мають гектари землі, але розум ніхто не видає.... він або є або нема. Знову золото на фантики промінюють. Прикро...
контрабанда до ось вам Показати IP 24 Квітня 2018 12:08
і що з тими гектарами робити? посадити картоплі і продати по 3 грн за 1 кг? чи малину посадати і думати куда її подіти? за кордоном сільське господарство підтримується державою а в нас ні того цим не дуже вигідно займатись малим фермерам.
Вася Інтелігент до контрабанда Показати IP 25 Квітня 2018 10:32
В нашій країні,повністю чесно,нецікаво займатись будь-чим)))
Є рецепт Показати IP 24 Квітня 2018 09:15
Знаю що потрібно зробити. Створити ще ряд правоохороних органів, які будуть перевіряти попередників. Колонію потрібно охороняти невпинно. Чим більше охороняючих тим, краща економіка. А ще потрібно підняти заробітну плату за невпинні труди.
Маняша Показати IP 24 Квітня 2018 09:42
Заї.....ли...не возять...в'їзджають тільки депутатські софіки...а вам журналістам більше нічим зайнятися???поцікавтеся краще як там люди виживають...бо через ваші відеозйомки всі думають що люди мішками там гроші возять...ніяких черг там немає,на таксу пусто....може якісь поодинокі їдуть...Політики прикрили цю лавочку щоб їхні машини без черг стояли....Не вірте новинам,вони нас зомбують як і у Росії новини зомбують москалів.
устилуг Показати IP 24 Квітня 2018 10:25
Начальник Кривіцький зібрав всіх інспекторів і казав що якщо хоча б одне слово хтось скаже за те що йому потрібно носити норму (хабарі) то він розкидає всіх по інших митницях або попідставляє і позвільняє.Всі сидимо зашугані і чекаємо коли цей нездоровий керовнік покине нашу Волинь. Гройсман може і не знає що ним тут шугають інспекторів.
123 Показати IP 24 Квітня 2018 11:05
ну якщо люди везуть по нормі - які можуть бути питання? якщо від них вимагать кошти - пишіть заяви! заяв нема?мені на Устилузі дуже вічливі контролюючі органи не раз фоткали буду віварика - претензій не маю взагалі! єдине, що мене бентежить - це черги!!!!!! зробіть в 2 рази більше смуг - трафік людей шалений! визнайте страхівки наші там, а їхні в нас! приберіть роумінг! зробіть щось для людей, а не для грошей

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus