USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

На Волині сказ поширюється рекордними темпами

10 Грудня 2016 21:40
Поширення сказу б'є рекорди на Волині – там зафіксовано шість десятків спалахів за рік. Головними поширювачами хвороби є червоні лисиці. Причиною поширення є запізніла доставка вакцини.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

У Боратині, що поблизу Луцька, зараз карантин і масова вакцинація. Хоч село всього за кілька кілометрів від обласного центру, скажений лис пробрався і сюди. Його першою жертвою стала домашня кицька Марта. Одного дня вона зненацька напала на своїх господарів. Родину лікують від сказу, а в селі вакцинують усю живність. Однак є хазяї, які ветеринарів не пускають й на поріг.



"Добре, твій собака прив'язаний, він не ходить – так до нього в гості прийдуть. Вкусить і завтра тобі буде проблема. Не розуміють", - констатує ветеринар Людмила Косарук.

Як і більшість волинських сіл, Радовичі оточені лісом. І те, що місцеві тримають своїх псів не при воротах, а на задвірках, дивує тільки нетутешніх.

"Лисиця приходить. Мушу прив'язувати біля курника, щоб не брала курей", - пояснює місцевий житель Олександр Нікончук. Щовесни ветеринари там проводять безкоштовну вакцинацію від сказу. Та цьогоріч вакцину на Волинь доправили з великим запізненням, а головний рознощик недуги – лисиця – надміру розплодилася, бо купувати дозвіл на її відстріл і наражатися на небезпеку мисливці не хочуть.

Поширення сказу б’є рекорди:

"Вже 58 випадків. За останнє десятиріччя це найбільша кількість в нас випадків в області", - каже керівник відділу Держпродспоживслужби Сергій Войтюк. На боротьбу зі сказом у дикій природі кинули авіацію: над волинськими лісами вона розкидає 450 тисяч принад із вакцинами.

Лису достатньо їх просто з'їсти – це рівноцінно ін'єкції. Міграція лисів, а з ними і сказу, напружує західних сусідів, тому п'ятий рік поспіль імунізацію диких тварин оплачує Євросоюз, але тільки в областях, що з ним межують: Волині, Львівщині і Закарпатті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Всезнайко Показати IP 11 Грудня 2016 09:50
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus