USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як лучан захищають від епідемії сказу

26 Січня 2018 08:00
Торік у Луцьку не було зафіксовано жодного випадку захворювання тварин на сказ. Такого результату вдалося досягнути, пояснюють в Луцькій міській раді, завдяки комплексній роботі.

Директорка комунального підприємства «Ласка» Дана Новарчук розповідає, що раніше в Луцьку щороку виявляли інфікованих тварин, однак цю негативну тенденцію вдалося зупинити.

ПРАЦЮЮЧИ В ІНШИХ МІСТАХ – ЗАХИЩАЄМО ЛУЧАН

«У 2017 році не було зафіксовано жодного випадку сказу. Нам вдалося зупинити цю недугу завдяки системній роботі. Раніше інфікованих тварин щороку відловлювали, адже сказ дуже швидко мігрує і його важко зупинити. Тому, працюючи лише в Луцьку, навіть нон-стоп по ночах, захистити лучан не вдасться. Сказ не має кордонів. Саме тому ми намагаємося виїжджати на виклики по всій Волинській області.

«Ласка» - спеціалізоване підприємство, яке займається регулюванням чисельності безпритульних тварин, тому, для того аби здійснювати свою роботу за межами Луцька, нам необхідне лише ветеринарне свідоцтво на перевезення тварин, яке ми беремо у кожному місті, працюючи там. Відловлюючи тварин, ми привозимо їх в Луцьк на тимчасове перебування для вакцинації та стерилізації. Так, працюючи додатково в інших містах, ми захищаємо і лучан», - розповідає Дана Новарчук.

Втім, зауважує керівниця підприємства, виїжджати миттєво на кожен виклик в інші міста немає фізичної можливості.

«Це складна процедура й довготривала. Після відлову тварини потрапляють до КП «Ласка» на карантинний майданчик, адже тварина має бути у нас до 2 місяців. Спочатку вона перебуває 15 днів на карантині, далі відбувається стерилізація, після чого проходить 15 днів і ми вакцинуємо тварину. Після цього має пройти ще місяць. Вже далі повертаємо собаку у те місто, звідки забрали.

На жаль, ми не маємо стерилізаційного центру і фізичної можливості виїжджати на всі виклики в інші міста, тому до нас стають на чергу і раз у тиждень робимо таку поїздку. Попри це ми у Луцьку продовжуємо працювати й готові до виїздів на екстрені випадки. І це вкрай важливо. Для прикладу, два роки тому був виклик до котика в мікрорайоні Теремно. Ми після 22 години поїхали й відловили його. І дійсно, підозра на сказ підтвердилася. А якби цього не зробили, то він міг би перекусати десятки людей і тварин, що спровокувало б епідемію в Луцьку», - розповіла Дана Новарчук.

ЩОБ УНИКНУТИ ЕПІДЕМІЇ НЕОБХІДНО ОПЕРАТИВНО РЕАГУВАТИ

Директорка КП наголосила: аби уникнути епідемій у інших містах, вона рекомендує створювати відділи для швидкого реагування на виклики.

«Щоб не довести до спалаху хвороби, то варто, аби в кожному місті був хоча б відділ. Насправді сказ – дуже небезпечна хвороба, у Індії кілька років тому масово гинули люди, по 10 чоловік у день. Тоді вакцинували усіх тварин і епідемію змогли зупинити», - пояснює посадовиця.

Дана Новарчук наголошує, що в Луцьку працюють за іншим принципом, тварин на вулицю не повертають, лише в окремому випадку та за певних умов.

«У Луцьку собачок на вулиці не повертаємо, намагаємося усіх роздати. Виключенням є, коли 100% мешканців дають згоду, щоб тваринку повернули їм у двір і то за умови, що вони даватимуть їй необхідні щеплення. Ми заключаємо договір з Луцькою міською радою і вони нам платять за акт виконаних робіт. Їздимо на вилов щодня. Тому нам вдалося значно зменшити кількість безпритульних псів. Для прикладу, на початку нашої роботи їх було бдизько 5 тисяч, зараз у Луцьку трохи більше 400», - інформує керівник КП «Ласка».

Нагадаємо, що торік сказ у тварин виявляли у 8 районах області. Із 50 інфікованих тварин – половина були домашніми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
обурює читати Показати IP 26 Січня 2018 11:27
стурбовані волонтери та мешканці інших міст так і не знають подальшої долі відловлених тварин. їх наче прилаштували, ВІДРАЗУ після стерилізації. «Це складна процедура й довготривала. Після відлову тварини потрапляють до КП «Ласка» на карантинний майданчик, адже тварина має бути у нас до 2 місяців. Спочатку вона перебуває 15 днів на карантині, далі відбувається стерилізація, після чого проходить 15 днів і ми вакцинуємо тварину. Після цього має пройти ще місяць. Вже далі повертаємо собаку у те місто, звідки забрали.
Богдан Показати IP 28 Січня 2018 07:49
"Не шановна" пані зрвсім не знає нормативних документів, якими регламентується боротьба зі сказом. Нагадую "не шановній" пані, що відловлені тварини повинні знаходитись на карантині по місцю відлову. Є наказа, інструкції та розпорядження ветеринарної служби, які вона грубо порушує. На Волині 30 років не було сказу, поки вона не почала звозити тварин з інших областей.
Далеко не ласка!!! Показати IP 29 Січня 2018 09:54
Поясніть, будь ласка, чому із створенням КП «Ласка» у Луцьку, у місті Ковелі значно збільшилась кількість безпритульних собак. Буквально вчора на центральній площі міста спостерігалась нереально велика зграя безпритульних собак (приблизно 30-40 тварин різних габаритів). Чи безпечно ходити містом? Як мають пересуватись діти, пенсіонери, та з рештою, і всі інші громадяни. Сьогодні були повідомлені всі служби міста – адекватної реакції почуто не було… Куди скаржитись? Кому казати, писати?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus