USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині триває епідемія туберкульозу

9 Березня 2016 17:44
Щороку у Волинській області області виявляють близько 700 нових хворих.

В Україні щогодини з’являється четверо хворих на сухоти, один пацієнт із туберкульозом помирає.

Як зауважує лікар-пульмонолог Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Романа Орнат, сьогодні розрізняють триєдину епідемію страшної недуги: постійне зростання захворюваності на типовий туберкульоз, хіміорезистентні форми й приєднання до ВІЛ-інфекції та СНІДу. Інтерв’ю з лікарем опубліковане в газеті Волинські Новини від 3 березня (№5).

Епідемія туберкульозу зареєстрована у нас із 1995 року. Оскільки мікобактерії передаються в основному повітряно-крапельним шляхом від хворої людини, то зупинити поширення інфекції вкрай важко. Є закон про примусову госпіталізацію хворих із відкритою формою туберкульозу, та силою втримати їх у лікувальному закладі ніхто не може. Тож розповсюджувачі палички Коха можуть вільно ходити вулицями, користуватися громадським транспортом, відвідувати магазини, кінотеатри тощо. Ускладнюється ситуація і внутрішньою міграцією: з’явилося більш як мільйон переміщених осіб, зокрема, з епіднебезпечних регіонів. Лікарі попереджають, що варто готуватися до сплеску захворюваності.

Це підступна хвороба, що може ніяк не виявлятися кілька місяців. Але коли імунітет ослаблений чи одночасно організм атакує велика кількість збудників, розвивається туберкульоз. Недуга вражає легені, суглоби, очі, органи репродуктивної системи тощо. Запідозрити хворобу можна за такими симптомами: кашель з виділенням мокроти, що триває два-три тижні, сильне потовиділення вночі, загальна слабкість, безпричинна втрата апетиту і ваги, температура тіла 37-37,3 градуса понад тиждень.

– Повне одужання можливе. Головне – раннє виявлення, дотримання режиму лікування і рекомендацій лікаря, – наголошує Романа Орнат.

Лікування у протитуберкульозному диспансері безплатне: пацієнт не платить ні за медикаменти, ні за перебування у стаціонарі, ні за калорійне харчування. Однак супутні хвороби – ВІЛ, цукровий діабет, виразки, серцево-судинні патології, що приєднуються до сухот, треба лікувати за власні кошти.

За рівнем захворюваності на туберкульоз Волинь – на шостому місці в Україні. Найвищі показники – у Рожищенському, Турійському та Луцькому районах. Торік від сухот померло понад двісті волинян. Щороку в області вперше захворює 700-720 людей, кожен п’ятий із них має хіміорезистентну форму, тобто зі збудником, що пристосувався до дії відомих антибіотиків. А нові антибактеріальні ліки не синтезують уже кілька десятиліть. Тож доводиться підбирати курс терапії з кількох препаратів сильної дії. Лікування звичайної форми туберкульозу потребує півроку. Щоб здолати хіміорезистентну форму, треба не менш як 20 місяців пробути в стаціонарі.

На Волині одночасно можна лікувати понад 500 туберкульозників. У складі обласного протитуберкульозного об’єднання, крім диспансеру в Луцьку, є три спеціалізовані лікарні: у селі Поворську Ковельського району, у селищі Лукові Турійського району і в селі Хотешові Камінь-Каширського району. Минулого року в Луцьку після ремонту відкрилося нове дитяче відділення на 50 ліжок. Також запрацювала лабораторія з сучасним обладнанням, завдяки якому значно скоротилися терміни аналізів.

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ТУБЕРКУЛЬОЗ

– збудник захворювання – мікобактерія туберкульозу або паличка Коха – надзвичайно стійкий, у навколишньому середовищі активний до 12 місяців;

– мікобактерії виділяються зі слиною, мокротинням від хворої людини; зараження також відбувається при вживанні продуктів від інфікованої худоби, ще мікобактерії можуть потрапити в організм із пилом, через рушники, посуд, постіль, недопалки тощо;

– захворювання розвивається через тривалий стрес, депресію, виразкову хворобу, цукровий діабет, недостатнє харчування, погані побутові умови, виснаження.

ЯК УБЕРЕГТИСЯ

– старайтеся добре відпочивати, не курити й не зловживати алкоголем, не забувати про спорт і повноцінне харчування;

– регулярно робіть вологе прибирання вдома, провітрюйте житло, не допускайте накопичення пилу;

– не рідше, як один раз на два роки, проходьте флюорографічне обстеження грудини; слідкуйте, аби дитині раз на рік проводили діагностику пробою Манту;

– уникайте контактів із хворими на туберкульоз, не купуйте продуктів харчування на стихійних ринках.

Марія КАЛЮЖНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
бе Показати IP 9 Березня 2016 17:47
чи тільки туберкульозу?
111 Показати IP 9 Березня 2016 17:48
На яку відстань від населеного пункту повинен розташовуватися тубдиспансер?
до 111 Показати IP 9 Березня 2016 18:05
прямо в селі
Анонім Показати IP 9 Березня 2016 18:40
Можливо, лікар-пульмонолог нехай напише статтю про те, що хворі на туберкульоз повинні виявлятись у поліклініках методом простоі мікроскопіі мокротиння (найдешевший метод обстеження),а не приходити до тубиспансеру, в кращому випадку із рентгензнімком, після лікування найсучаснішими антибіотиками.
Василько Показати IP 9 Березня 2016 18:49
"ЯК УБЕРЕГТИСЯ – старайтеся добре відпочивати, не курити й не зловживати алкоголем, не забувати про спорт і повноцінне харчування; ...не купуйте продуктів харчування на стихійних ринках" - тепер по порядку: якщо відпочивати, то не буде грошей і більшість населення це собі дозволити не може. Спорт і харчування теж потребують грошей. Якщо ще спортом можна в деякій мірі займатися самостійно і майже безкоштовно, то повноцінне харчування потребує чималих коштів що більшість населення вже взагалі собі дозволити не може. Відносно продуктів харчування - а на звичайному ринку невже всі продукти проходять контроль? Тобто держава залишила людину сам на сам з тою злощасною паличкою і робить все можливе щоб ми більше і більше з нею кохалися (від плаичка Коха), адже саме основне щоб уберегтися ми вже виконати не в змозі.
Медики Показати IP 10 Березня 2016 09:00
Хіба тільки ці проблеми? А відсутність ліків і засобів діагностики час від часу,що порушує лікування і суттєво зменшує його ефективність. Майже повна відсутність матералу для щеплень дітей,зростання груп ризику серед обездолених,непрацюючих,пенсіонерів.А "здешевлення" лікування в амбулаторних умовах,а практично вдома,коли контроля майже немає.Достатньо тільки глянути на страшний ріст кількості рецедивів та активних хворих,що виділяють збудника. Проблема потребує не паперових планів ,а реальної,дієвої роботи.
Chili Показати IP 11 Березня 2016 18:49
Боже, а Ви тих "лікарів" там бачили у тому тубдиспансері? Їх там всіх під 1 треба люструвати!Як вони там опинились?За які такі "знання",що якщо в області все більше та більше хворих щодня стає?Мене цікавить це питання!Якщо в області така проблема, то чим займаються там працівники даного комунального закладу?Чому їх ніхто не контролює та не перевіряє?Ці люди хоч раз в АТО були?!Де наша влада та контролюючі органи у боротьбі за здоров'я, тих, хто їх обирає та надає їм повноваження такі?! Чому ніхто не висвітлює питання де вони стажуються, окрім, лікарні, як відповідають за свої неправильні вчинки перед пацієнтами, с-кох вилікували,а с-кох ні, що треба поліпшити\погіршити, що треба для нормального функціонування лікарів без хабарів? Мене цікавить дане питання!Всю зиму говорили, говорили і що? Де результат говорільні? Чому головний лікар, заступники, начальники відділень прцюють там,якщо ситуація так погіршилась??? Чому досі недовіру не висунуто цих прохіндяям у білих халатах???
Лікар - Волинянин Показати IP 26 Березня 2016 12:19
Для того щоб не хворіти кожен з нас повинен про це потурбуватись і держава цим піклуватись. Кожен повинен старатись бути здоровим, вчитись цьому. А в нас виходить, що людина десятки років курить, пиячить, нищить своє здоров`я іншими способами; вкінці-кінців організм не витримує та розвивається якась хвороба. То чи медики в цьому винні? Чи вони заставляли курити, пиячити, їсти все підряд, не займатись фізкультурою, не ходити на профогляди, важко працювати, вести розпустний спосіб життя, ... То хіба можна медиків чи медицину звинувачувати в тому, що люди хворіють! Легше всього перекинути на когось вину. Про здоров`я потрібно дбати поки воно є, а не звинувачувати лікарів, що люди хворіють. Народ хворіє не через медиків, а з інших причин. Не лікарі ж винні, що людина не дбала про своє здоров`я та вкінці - кінців захворіла. Не лікарі ж винні, що люди не слухають порад лікарів. А це, що хронічні хвороби не виліковуються то це відомо, так є в цілому світі. У тім, що люди не мають можливості (фінансової) достатньо відпочивати, правильно харчуватись, займатись фізкультурою в спортзалах, фітнесклубах та басейнах теж лікарі не винні. Просто всім (державаі, людям) вигідно вважати лікарів винними у кепському здоров`ї населення. Задумайтесь! Подивіться правді у вічі!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus