USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

На Волині виявили 17 скажених тварин з початку року

28 Вересня 2018 08:00
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. На сьогоднішній день сказ реєструється у майже 115 країнах світу. З початку року на Волині виявили 17 випадків сказу серед тварин. Понад 65% становлять свійські тварини (коти та собаки).

Про це повідомляється на сайті Волинського ОЛЦ МОЗ України.

Починаючи з 2007 року, 28 вересня у світі відзначається День боротьби зі сказом. Саме у цей день у 1895 році помер Луї Пастер, який винайшов для людства вакцину проти сказу, тим самим врятувавши від неминучої смерті мільйони покусаних скаженими тваринами.

Сказ характеризується гострим перебігом, ознаками енцефаліту, а при відсутності вчасного лікування — абсолютною летальністю.

Щорічно у світі гине від сказу понад 55 тисяч людей, тобто кожні десять хвилин — один житель планети.

Вірус сказу у слині хворої тварини зберігається 1 добу, в замороженому стані до 75 днів. Дуже чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, висушування, гине миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, 45-70% спирту, мильного розчину, 5% йод вбиває вірус на протязі 1 хвилини.

Людина заражається під час укусу (або ослюненні шкіри). Можливе зараження під час трансплантації деяких органів від хворої людини (зараження сказом при трансплантації рогівки).

Потрапивши до рани, деякий час вірус знаходиться у місці проникнення (6–12 днів), потім накопичується і розмножується у нейронах спинного і головного мозку, викликаючи фатальний енцефаліт.

Термін інкубаційного періоду та ймовірність летального кінця залежить від місця укусу. Так, при укусі в обличчя ймовірність захворіти, а значить, — гарантованої смерті, складає до 90%, а при укусах в кисті рук — до 65%, в нижні кінцівки — до 25%.

Інкубаційний період у середньому становить від 2 тижнів до 3 місяців, (іноді до одного року і більше).

До речі, протягом останніх років у Волинській області щорічно виявляється до півсотні випадків сказу тварин (у 2017р.- 51 випадок). На сьогодні в області виявлено 17 випадків сказу серед тварин, понад 65% становлять свійські тварини (коти та собаки).

У такій ситуації, епідеміологи лабораторного центру радять при укусах, подряпинах (чи ослюненні шкіри) будь-якими тваринами, а також при ушкодженні шкірних покривів і потраплянні інфікованого матеріалу на слизові оболонки (при розтині туш тварин, які загинули від сказу) —

терміново звернутись до лікувальної установи для надання першої медичної допомоги. А у разі потреби, призначається курс лікувально-профілактичної імунізації проти сказу.

Отож, щоб не заразитись сказом, слід:

завжди виконувати правила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними;

вкрай важливо — щорічно проводити щеплення проти сказу домашнім тваринам та сторожовим собакам;

утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами;

в разі укусу, чи ослюнення — не вбивати здорових на вигляд тварин, а з’ясуати ім’я господаря тварини, його адресу, телефон. Це допоможе уникнути зайвих щеплень, адже за твариною можна буде встановити ветеринарний нагляд;

найкращим превентивним заходом є місцева обробка рани: місце укусу негайно ретельно промити розчином мила з високим вмістом лугу. Глибокі укушені рани — промивають струменем мильної води. Але припікання рани, або накладання швів не рекомендується;

після промивання, краї рани слід обробити 70% спиртом (чи 5% настоянкою йоду) та накласти стерильну пов’язку;

одяг, в який була одягнута людина під час укусу, необхідно обробити гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати та прати;

Собаки, коти та інші тварини, які покусали людей або тварин, підлягають негайній доставці в найближчий ветеринарний заклад для огляду і карантину під наглядом фахівців протягом 10 днів.

Завжди будьте уважні на вулиці, надто у дикій природі та дотримуйтесь правил поведінки з тваринами, це убереже Вас від небезпеки захворіти на сказ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
хехъ Показати IP 28 Вересня 2018 08:58
собаки стали бешенными. А людишки - уже давно таковы))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus