USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

На Волині з ліцею хочуть зробити «Демократичну школу»

16 Березня 2019 19:46
У селі Княгининок впродовж 1,5 роки ліцей перетворять у «Демократичну школу». Новий проект стартував за підтримки Норвегії, майбутні зміни презентували для батьків та учнів освітнього закладу.

Авторка проекту, який переміг на всеукраїнському конкурсі, учитель української мови та літератури Іванна Мислива-Бунько каже, що реалізація програми «Демократична школа» стане новим кроком назустріч європейській освіті.

«Програма «Демократична школа» стартувала в 2016-му році. Якраз тоді Міністерство освіти та науки розробляло концепцію «Нової української школи» для початкової ланки. Вона відбувається завдяки норвезькому гранту на підтримку європейських зрушень у нашій освітній системі. Це вже четверта хвиля, куди ми потрапили за конкурсним відбором. Вже пройшли тренінги у Львові, з нами і надалі працюватимуть фахівці та допомагатимуть впроваджувати зміни у наш освітній заклад», - наголосила педагог.

А також вона додає, що проект навчатиме дитину висловлювати свою думку, співчувати, критично мисли та не боятися думати. Основні механізми, наголошує вчителька, - дотримання громадських правил та обов'язків.

Тренер програми «Демократична школа» Андрій Мельник каже, що педагогам надаватиметься уся можлива методична підтримка, тренери, консультації.

«Наперед сказати, які будуть зміни - важко, адже цього року ми оцінимо ситуацію в школі, а педагоги побачать себе зі сторони. Основна діяльність почнеться з нового навчального року. Ми прагнемо демократизувати школу, а це процес активних дій. Батьки, учні та педагоги мають зрозуміти, що їх не задовольняє і це змінити. Тому ми не даємо стандартних рецептів, бо кожна школа унікальна. Для прикладу, у першому циклі програми працювала ковельська гімназія, змін там відбулося чимало, для прикладу, діти захотіли урізноманітнити перерви, тепер на великій є музичний супровід, і в холі діти танцюють, самі рухи придумують вони є на екрані, їх повторюють. Також з’явилися тенісні столи в рекреаціях і діти можуть пограти в теніс», - каже тренер.

Учениця 9-В класу Анна Бондарук каже, що завдяки цій програмі учні стануть відповідальнішими, й вчитися стане значно цікавіше.

«Я думаю, що це дійсно корисно, адже самі діти можуть стати відповідальними, змінювати школу й робити звичайне шкільне життя значно цікавішим», - говорить дівчина.

Після аналізу ліцею експертами, каже учитель української мови та літератури Іванна Мислива-Бунько, мають намір розробити документ який передбачить механізм голосування педагогів та учнів за важливі для школи рішення та нововведення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus