USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині жоден маленький ром не відвідує дитячий садочок

14 Травня 2014 12:18
Попри те, що згідно із законодавством в Україні обв’язкова середня та дошкільна освіта, ромських дітей у дитсадочках немає.

Про це повідомила під час прес-конференції у Волинському прес-клубі сьогодні, 14 травня, голова Волинської організації циган «Терне Рома» Тетяна Логвинюк.

«Всім відомо, що у нас, окрім шкільної, обов’язкова й дошкільна освіта, однак я не знаю жодного маленького рома, який відвідує дитячий садочок», - зауважила громадська активістка.
Так, щороку все важче і важче зустріти ромів серед вступників до вищих й навіть професійно-технічних навчальних закладів, оскільки мало хто із них закінчує 11 класів середньої школи, як і далеко не всі довчаються до 9 класу, уже не кажучи, про дошкільну освіту.

Також сьогодні на Волині не складно зустріти дорослого рома, який не вміє ані читати, ані писати, та ще й не знає елементарних арифметичних дій. Проте всі вони відвідували школу. Хто два, хто п’ять, а дехто навіть вісім або дев’ять років.

Саме для того, аби виявити причини відставання ромських дітей у навчанні, та розробити низку певних корективів у навчально-виховному процесі, громадська організація «Терне Рома» реалізувала проект-дослідження «Контроль-якісні знання». Дослідження провели у Луцькому, Горохівському, Ківерцівському районах. Під час дослідження опитали представників районних управлінь освіти, керівників, вчителів неповної середньої школи у селищі міського типу Скобелки, ЗОШ у Прилуцькому, Торчині, а також батьків ромів та їх дітей. Опитування дітей провдили за програмою початкової школи.

Зі слів керівника проекту Віктора Пенька, усі опитані діти за загальними психологічними характеристиками нічим не відрізняються від своїх ровесників - представників інших етносів.

«Біда у тому, що більшість ромських дітей виховують у родинах, де батьки або неписьменні, або малограмотні, тож вони просто не інтегровані в сучасне суспільство та не є носіями цінностей, пов’язаних з освітою», - зазначив пан Віктор.

Тим часом, Тетяна Логвинюк розповіла, що проблему із шкільною освітою для власних дітей їй довелось перенести «на власній шкірі»: «Моїх дітей не хотів брати у свій клас жоден із вчителів. Я не приховую, що довелось влаштовувати їх до школи через знайомства, «по-блату», - зауважила жінка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
123 Показати IP 14 Травня 2014 12:28
До біса цю толерантність. Пишіть, як є: не "ром", а циган.
Ручка до 123 Показати IP 14 Травня 2014 13:36
Може й можна було б. Але ж цензура не пропустить й шкандалю буде більше, ніж треба
Воділа Показати IP 14 Травня 2014 13:10
Кожен маленький ром не відвідує дит.сад, бо його мама соває за собою коли просить милостиню. 'труд освобождает'
Точка до Воділа Показати IP 14 Травня 2014 13:37
...або змушує красти металолом
Воділа до Точка Показати IP 14 Травня 2014 17:38
Ром-металолом
лпдмуа а простише и Показати IP 14 Травня 2014 13:39
в нас час це самі щасливі діти -а ви хоч бачили щоб циганка відала свою дитину в притулок ? залишили на призволяще-масово робили аборти ? Так що нетреба так зверхнью на них дивитися тим більше від вашой опіки пахне завжди зрадою-підлістью і блюзнірством
Воділа до лпдмуа а простише и Показати IP 14 Травня 2014 14:57
Давно не чув такої безглуздої думки. Не позиція, а маразм
гостя до лпдмуа а простише и Показати IP 14 Травня 2014 16:00
В Будинку дитини є циганчата. Аборт - медична маніпуляція (моральну сторону не зачіпаємо, здається, тут вона не принципова), вимагає паспорта, візитів до лікарів, грошей. Совання дітей за собою по базарах і електричках не краще, ніж залишати напризволяще. А по суті - чому до циганів має бути особливе ставлення. вони що, каліки чи неповносправні? Помогти можна тому, хто хоче. Зробити з себе дурного, щоб не чіпали і діла до них не мали, найлегше. Живуть в Україні - хай дотримуються її законів
мама до лпдмуа а простише и Показати IP 14 Травня 2014 16:26
може в де-яких ромських сім'ях це і так, але я сама на власні очі бачила, як молода мама-циганка просила милостиню на мості на ж/д вокзалі взимку, а дитя рочків 2-х сиділо синє від холоду в неї на руках в осінніх ботиночках, майже розвалених, без рукавичок, а коли дала йому банан і печиво, то так радувалось і наминало, як в голодні часи. не вважаю це дитячим щастям, хоч би як це не виправдовували (загартуванням чи чимось іншим).
111 Показати IP 14 Травня 2014 13:48
роми перші розповсюджувачі наркотиків..... але покажіть мені хоч одного рома- наркомана ??? голе босе простоволосе...але мобілка епл....до роботи їх і буде порядок і відповідальність посилити ))))
Людмила Показати IP 14 Травня 2014 13:52
До лпдмуа а простише и - В Ратневі батюшка всиновив кілька дітей з притулку. Серед них -циганську дівчинку. Так що цигани зараз теж різні.
лпдмуа а простише и до Людмила Показати IP 14 Травня 2014 13:59
ми також різні : Один человек вместе с БОГОМ-составляет большинство (Френк Бухман)
Нетолерантний Показати IP 14 Травня 2014 13:54
До біса цих циган. Депортувати їх всіх треба!
Аля Показати IP 14 Травня 2014 14:30
Це люди не нашої ментальності.Вони не хочуть ні працювати,ні вчитися. Створити їм окремо класи з всіх циган, а з нашими дітьми їх не можна посилати в школу, а в дитсадок тим більше.Це безбашені,неконтрольовані діти.Самі не будуть вчитися і нашим не дадуть.Хто спрвиться з цими дітьми,а ніхто.Я б в житті не схотіла,щоб моя дитина вчилася з циганами ви що?
мама Показати IP 14 Травня 2014 14:47
і слава Богу, що не відвідує
хех Показати IP 14 Травня 2014 14:51
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus